De Sărbători, evită excesele alimentare

• publicat la: 30 decembrie 2012
De Sărbători, evită excesele alimentare

Sarbatorile de iarna, asteptate de toti cu atata bucurie, sunt intampinate, de fiecare data, cu mesele incarcate de bucate alese, asa cum cere traditia, preparate mai ales din carne de porc, sarate si condimentate din belsug, dulciuri si bauturi dintre cele mai diverse.

Oamenii insa sunt lacomi, neascultatori, mananca mult si bine, ca la un sfarsit de lume, netinand cont de recomandarile medicilor, facute gratis si cu intentii bune, care sunt bune pentru altii si nu pentru ei.

Friptura si carnati, plus muraturi, sarmalute, cozonac, prajituri, vin si apa minerala, consumate in cantitate mare si intr-un timp scurt, pot conduce inevitabil la disconfort digestiv.

De aceea, multi romani ajung la spital, in stare destul de grava, cu probleme digestive, hipertensiune arteriala sau agravari ale unor boli cronice de care unii deja sufera, nemaiputand sa se bucure de sarbatoarile pe care poate le-au asteptat cu nerabdare atat de mult.

La un moment dat, camerele de garda ale spitalelor de urgenta sunt pline de persoane care au neglijat sfaturile medicilor, gandind ca lor nu li se poate intampla sa se imbolnaveasca de la o simpla masa imbelsugata.

Cine are rabdare sa le priveasca chipurile chinuite de suferinta poate lesne observa ca majoritatea pacientilor sunt oameni simpli, multi de prin imprejurimile oraselor, oameni neinformati, fara prea multa stiinta de carte, care se hranesc dupa cum au apucat demult, de la parinti si bunici.

E trist ca tocmai acestor oameni sarmani li se intampla sa ajunga la spital dupa ce au mancat bine ca sa simta si ei ca e sarbatoare. Si toate acestea li se intampla numai si numai pentru ca nu sunt informati si nu stiu ce sa faca si cum sa procedeze ca sa evite raul si greul, dar refuza informatia si nu respecta sfaturile gratuite ale medicilor, aceleasi pentru toata lumea.

Cea mai buna metoda de a fi sanatos si de a te bucura, impreuna cu familia de sarbatorile care se vor tot tine lant pana pe 7 ianuarie, cand va fi Sfantul Ion, este moderatia, la mancare si la bautura.

Se poate servi din fiecare fel de mancare pus pe masa cate putin, nu pana te saturi si nu in graba, de parca cineva ar sta in spate gata pregatit sa-ti smulga farfuria de dinainte.

Daca faci deja un tratament, ia-ti medicamentele constiincios si nu manca din ceea ce medicul ti-a recomandat sa nu consumi. Nu bea peste masura si evita apa minerala, chiar daca pentru tine e un lux si ti-o permiti numai de sarbatori.

E recomandat ca pe masa de sarbatoare sa fie si fructe, mere, struguri, portocale, mandarine, dar si salata de legume proaspete pentru friptura.

Daca totusi iti simti stomacul foarte incarcat, nu sta in pat. Bea mai bine un ceai de menta, de sunatoare sau de galbenele, fa o plimbare scurta sau un masaj al palmelor care are un efect benefic de neasteptat pentru sanatate.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu