Federalism german cu iz american pentru Europa

• publicat la: 4 decembrie 2012
Federalism german cu iz american pentru Europa

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vor profita de Consiliul European de pe 13-14 decembrie spre a lansa dezbaterea pe marginea proiectului federalizării UE, o federalizare care include însă doar statele din zona euro.

Proiectul viitoarei uniuni politice ( “uniune economică şi monetară veritabilă şi aprofundata” cum este botezată în jargonul bruxellez) este inclus într-un document de 55 de pagini, redactat de Barroso, Van Rompuy, preşedintele Eurogrupului, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, şi de preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi. Documentul a fost lansat la finalul săptămânii trecute, în contexul continuării dezbaterilor privind bugetul UE 2014-2020, motiv pentru care nu a primit o atenţie deosebită din partea presei.

Federalizarea UE a fost ţinta finală încă de la naşterea Uniunii, în 1991, la negocierea Tratatului de la Maastricht. Se considera atunci că apariţia unei monede unice va produe un şoc suficient de mare cât să împingă statele euro la federalizare. Nu a fost aşa, ci, dimpotrivă, protejate de umbrela euro, statele au început să acţioneze fiecare pentru sine. Şocul s-a dovedit a fi însă criza datoriilor publice care a lovit zoa euro în 2010, scrie Liberation.

Viitoarea Europă federală seamănă, în proiectul propus de eurocraţi, atât cu Statele Unite ale Americii, cât şi cu Republica Federală a Germaniei. Barroso cere instituirea, în următorii cinci ani, a unui “buget central important” al zonei euro, care să permită uniunii să facă faţă şocurilor financiare. Comisia doreşte impunerea modelului american de alocaţii pentru şomaj, prin care statul asigură 50% din alocaţiile care se acordă dincolo de o perioadă standard petrecută în şomaj.

Bugetul zonei euro nu va depinde de statele membre. El va proveni din resurse proprii, cum ar fi taxa pe tranzacţiile financiare sau taxele pentru emisiile de dioxid de carbon, dar şi din împrumuturi, prin intermediul unei trezorerii europene.Legitimitatea democratică va fi asigurată prin aprobarea resurselor sau a împrumuturilor de către Parlamentul European şi de catre Consiliul de miniştri al zonei euro.

Spre deosebire de SUA, unde statele sunt responsabile pentru bugetele lor şi pot ajunge să falimenteze, proiectul Comisiei nu permite acest lucru, ci preferă să asigure statele împotriva falimentului prin controlul bugetelor naţionale. Este vorba de aplicarea a nivel comunitar al actualului Mecanism European de Stabilitate.

Marea noutate, teoretic cel puţin, a proiectului federal este că disciplina bugetară nu va descuraja investiţiile, în special cele publice, motiv pentru care vor fi acceptate derogări în privinţa depăşirii deficitului bugetar.

Cât priveşte datoriile publice ale statelor euro, toate cele care vor depăşi 60% din PIB vor fi mutualizate prin crearea unui fond de amortizare a datoriilor. Se adaugă la aceasta o uniune bancară totală a zonei euro şi reprezentarea unică în cadrul instituţiilor internaţionale a federaţiei euro.

“Este un proiect care poartă amprenta Germaniei”, spune un diplomat european citat de Liberation, explicând că impunerea disciplinei bugetare în întreaga Europă este un vis al Berlinului, la fel ca şi crearea unei “datorii federale”, în locul împărţirii poverii datoriilor altor state, aşa cum se întâmplă acum cu cele ale Greciei.

Proiectul federal al Comisiei Barroso nu abordează însă latura instituţională şi nu prevede crearea unui executiv şi a unui parlament rezervat doar statelor euro. Cum nu va fi acceptabil ca state non-euro, precum Marea Britanie, Suedia sau România, să decidă, prin deputaţii lor din Parlamentul European sau prin comisarii lor, în ce priveşte problemele euro, Comisia precizează doar că aceste hotărâri vor fi luate doar de către cele 17 state ale zonei euro. Eurogrupul va rămâne însă “deschis” faţă de statele care doresc şi îndeplinesc condiţiile aderării la euro.

 

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu