FMI a cerut tăieri salariale de 10%, Băsescu a impus prin presiuni tăieri de 25%

• publicat la: 14 decembrie 2012
FMI a cerut tăieri salariale de 10%, Băsescu a impus prin presiuni tăieri de 25%

O înregistrare din şedinţa PDL de vineri, scoate la lumină un aspect necunoscut: tăierea de 25% a fost decisă exclusiv de Traian Băsescu, iar guvernul Boc a executat fără crâcnire, deşi iniţial se negociase cu FMI o tăiere de 10%.

Boureanu: Decizia a fost luată sub presiune

Redăm integral ce a afirmat Cristian Boureanu legat de tăierile salariale din 2010:

„Reducerea salariilor cu 25% s-a făcut pentru că la momentul respectiv nu am avut puterea, deşi se discutase în toamnă, de când trebuia făcut bugetul, inclusiv în BPN (Biroul Politic Naţional – n.a.) să reducem salariile cu 10%, aşa cum se discutase cu FMI, iar decizia a fost luată sub presiune domnului preşedinte Traian Băsescu, atenţie, nu-l acuz, pentru că se ducea ţara de râpă. Pentru că guvernul nu o lua şi atunci am luat decizia şi am redus pe şase luni în aceiaşi anvelopă bugetară cu 25%, că n-am putut să reducem când trebuia cu 10%. Să mă corecteze cineva dacă nu s-a vorbit în BPN de toate astea. Mai mult decât atât, pentru că unii miniştri nu aveau capacitatea intelectuală şi nu aveau nervi să reducă diferenţiat, propunerea prin care, tot în BPN s-a spus <<OK, reducem, cu anvelopa salarială, dar lăsaţi-ne să tăiem la ăia care au salarii de 80 de milioane sau 150 de milioane mai mult, şi la amărâţii ăia cu salarii de 10 milioane sau 12 milioane, mai puţin sau deloc >> şi era tot o chestie politică de voturi şi o chestie corectă.

Pentru că unii miniştri nu au vrut să-şi asume răspunderea sau nu puteau să facă această analiză şi pentru că decizia s-a luat prea târziu, am tăiat cu 25% în luna mai”.

Băsescu a sacrificat partidul

Din această înregistrare rezultă câteva lucruri foarte interesante. În primul rând, FMI a cerut o reducere de 10% încă din toamna anului 2009. De ce nu s-a aplicat atunci convenţia cu FMI, este simplu de explicat: Traian Băsescu nu a vrut să rişte un scor ruşinos în alegerile prezidenţiale. Drept urmare a ales să sacrifice PDL, căruia i-a impus reducere cu 25% în luna mai a anului 2010. Se mai reţine că ar fi existat voci (izolate bănuim, pentru că nu a transpirat nimic în 2010) în PDL care ar fi vrut tăierea diferenţiată a salariilor în funcţie de venituri, dar că presiunea lui Traian Băsescu a fost mai puternică, iar marionetele de la Palatul Victoria nu au mişcat în front.

 

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu