Lansare de carte. Nume sonore ale învăţământului românesc careiean

• publicat la: 2 decembrie 2012
Lansare de carte. Nume sonore ale învăţământului românesc careiean

Sala festivă a Scolii „Vasile Lucaciu” Carei a găzduit joi, 29 noiembrie 2012, lansarea de carte „Pr.Dr.Vasile Lucaciu, Părinte spiritual in clepsidra vremii”, în continuarea manifestărilor dedicate comemorării celor 90 de ani de la trecerea sa în nefiinţă.

Au participat PS pr.dr.Virgil Bercea, Episcop al Oradiei, protopopul vicar pr.Radu Filip, deputatul Viorel Buda, prof.Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic Satu Mare, prof.Ioan Corneanu, preşedintele Asociaţiei Românilor Refugiaţi, prof.univ.dr.Ioan Condor, prof.Ioan Ardelean, membru al Societatii româno-americane de geografie, fost senator de Alba, directori de şcoli, consilieri judeţeni şi locali, cadre didactice şi alţi iubitori ai istoriei noastre locale.

Elevii şcolii au pregătit o scurtă scenetă având ca temă ultimele săptămâni din viaţa marelui patriot român, sub directa indrumare a prof.Nicoleta Ioan.

Tinerii au reuşit să impresioneze aleasa asistenţă prin interpretarea plină de dăruire, sceneta aducând noi dezvăluiri despre o perioadă mai puţin cunoscută din viaţa patronului spiritual al şcolii.

După un scurt moment poetic, cei prezenţi au luat parte la momentele dedicate prezentării lucrării „Pr.Dr.Vasile Lucaciu,Părinte spiritual în clepsidra vremii”.

Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Păstrarea Tradiţiilor  a lăudat râvna celor trei truditoare în ale scrisului, Alina Mocanu, Daniela Ciută şi Nicoleta Latiş care au reuşit în decurs de câteva luni să facă posibilă apariţia acestei cărţi.

Acesta și-a pus  întrebarea în ce măsură ne asemănăm noi, cei de azi, cu cel evocat și în ce măsură el este și va rămâne o pildă pentru noi, pentru ca în finalul intervenției sale să afirme că: „Lucaciu e viu, nu poate muri cât timp  inimile noastre îl păstrează”.

Vizibil emotionat, prin  cuvinte ziditoare, Prea Sfințitul Episcop Virgil Bercea subliniază faptul că numai „prin cărți putem consemna adevărul,chiar daca mai sunt si exceptii”, si subliniaza importanţa menţionării cu orice prilej a adevărului deoarece „adevărul ne face liberi”.

Editorul cărții, dl. Aurel Pop directorul editurii Citadela, enumeră alte nume de scriitori preocupați de viața și activitatea pr. dr. Vasile Lucaciu, dintre care îi aminteste pe  Ioan Corneanu, Valeriu Achim și Aurel Socolan. Vorbește apoi despre publicistul Vasile Lucaciu și despre corespondența lui cu George Barițiu .

Domnia sa a oferit  diplome de excelență celor trei autoare  Alina Mocanu, Daniela Ciută și Nicoleta Latiș din partea Editurii Citadela, felicitându-le pentru lucrarea lor, oferindu-le o colectie de monografii ale localitatilor din judetul Satu Mare, colectie oferită dealtfel si PreaSfintiei Sale, Virgil Bercea, Episcop al Oradiei .  

Prozatorul  Ioan Ciarnău, venit special de la Dindesti pentru acest eveniment, le felicită pe cele trei autoare aflate la început de drum, numindu-le metaforic „trei flori din grădina Careiului”.

Prof.univ.dr. Ioan Condor, absolvent al acestei şcoli în urmă cu 60 de ani, a făcut deplasarea de la Bucureşti, împreună cu soţia sa, ca să asiste la momentele de mare încărcătură emoţională prilejuite de comemorarea celui ce a fost pr.Vasile Lucaciu şi a lansării lucrării care consemnează în paginile sale iluştrii descendenţi spirituali ai lui Vasile Lucaciu.

Acesta a apreciat efortul organizatorilor in bunul mers al manifestărilor din cursul zilei, apreciind prezenţa atâtor oficialităţi dar mai ales a PreaSfinţiei Sale, dr.Virgil Bercea, episcop al Oradiei.

Prof.Condor, în interventia sa, vine cu propunerea de a se realiza o statuie în bronz a pr.Vasile Lucaciu, având mărimea  adecvată pentru a fi  amplasată în locul bustului şi în spiritul religiei crestine, afirmă că „toți cei cu crucea ar trebui să fie o singură credință și o singură religie”.,

Zona Careiului mustește de istorie națională” conchide dl. Ioan Corneanu, în scurta sa interventie, ‚istorie care trebuie adusă la cunoștința tuturor, istorie ale cărei vestigii trebuie păstrate cu sfințenie, un asemenea vestigiu fiind si crucea de pe biserica din Eriu Sâncrai.

Tot pentru acest eveniment a făcut deplasarea un alt absolvent al liceului Vasile Lucaciu de acum 59 de ani si anume prof.Ioan Ardelean, care a oferit autoarelor o insignă cu tricolor din cetatea Marii Uniri, Alba Iulia.

S-au făcut auzite multe „rostiri de suflet”, vorbe  emoţionante care au pătruns în sufletele celor de faţă  dar a venit şi rândul autoarelor cărții să cuvânteze.

Cu emoţiile inerente, pătrunsă de spiritul celui evocat până în adâncul ființei, doamna Daniela Ciută a împărtășit celor prezenți din greutățile inerente ale începutului anevoiosului drum al zămislirii unei cărți, argumentând de ce cartea a fost scrisă tocmai acum și promițând continuarea ei cu o monografie completă a şcolii.

Datoria noastră este de a continua opera străbunilor noştri şi de a acţiona aşa cum au făcut ei „ citează Daniela Ciută din discursul rostit de Vasile Lucaciu la şedinţa de constituire a Consiliului Naţional Român, afirmând că „din păcate, pe plan local  apar cărţi în care  istoria locală este deformată. Este unul din motivele pentru care am  dorit să scoatem la lumină date despre personalităţile care au predat la această şcoală sau au absolvit aici cursurile liceale.

Au absolvit  la aceasta şcoală doi prelaţi papali, Monseniorul Cosma şi Ludovic Vida, membrii ai Academiei Române precum Gheorghe Chiş, decan al Facultăţii de Matematică-Mecanică din Cluj intre anii 1962-1968 şi apoi director al Observatorului din Cluj, chirurgi de renume cum a fost prof.univ.dr.Cornel Toader, av.dr.Corneliu Pop care apoi a fost şi primar al Careiului, istoricul Francisc Pall, Salvator Cupcea, unul din intemeietorii Şcolii clujene de psihologie, iar din cei care mai sunt izvoare vii de amintiri îi menţionez pe prof.univ.dr.Ioan Chindriş, directorul Bibliotecii Academiei Române din Cluj, prof.univ.dr.Ioan Condor, prof.Sorin Boldea, ing.Vaida Gheorghe, prof.Alexandru Mureşan, prof.Ioan Ardelean.

Performanţele lor au fost posibile şi datorită dascălilor de inaltă ţinută şi profesionalism de la catedrele diferitelor discipline dintre care aş aminti numele profesorilor Aurel Coza, Bogdan Andrei, Matei Francisc( participant cu lotul de gimnastică al României la Olimpiada din 1936 de la Berlin), pr.Ignatie Borza, Leontin Ghergariu( unul din fondatorii primelor librării şi tipografii din Carei), Augustin Ossian(primar al Careiului la  sfârşitul anilor 30), Valeriu Palaghiţă, George Pteancu, Paul Pteancu, Camil Martinov şi mulţi alţii. Invăţământul românesc careiean a dat ţării oameni de incontestabilă valoare, care au confirmat in domeniile lor de activitate fără a uita însă de plaiurile natale”.

Doamna Nicoleta Latiș a afirmat, foarte poetic, „am aprins o lumină și am deschis o cărare din care,pe parcurs, dorim să facem şi un drum”, iar finalul a fost al mulțumirilor adresate celor prezenți de doamna Alina Mocanu.

Membrii ansamblului Ceatăra, în frumoase costume codrenești ne-au adus parfum de colind românesc, aducându-ne aminte că ne aflăm în Postul Crăciunului, perioadă în care trebuie să fim mai buni și mai curați sufletește.

 

Prof.Rodica Pop

comentarii

de oana la 2 decembrie 2012 - 11:28

Felicitari celor trei Doamne ale culturii careiene pentru aceasta carte care ofera exemplul de efort national al elitelor interbelice si nu numai!Cartea este, acum, in preajma Zilei Nationale, o legatura cu trecutul si un model pentru orientarile noastre viitoare! Ea marturiseste despre efortul constant al autoarelor de a pastra progresul spiritual al acestei regiuni romanesti renumita , mai ales, prin etica muncii!

de dascal la 3 decembrie 2012 - 11:13

I
Invatamantul careian romanesc asteapta sa fie recunoscut iar dascalii care au dat atitia absolventi de valoare sa fie pusi pe locul pe care il merita !
Un eveniment asteptat de mult timp si deosebit de necesar.Felicitari organizatorilor si autorilor.

Lasati un comentariu