Peste 400.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ştefan

• publicat la: 27 decembrie 2012
Peste 400.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ştefan

In cea de-a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, peste 400.000 de români işi sărbătoresc onomastica de Sfântul Stefan.

Din totatul de 417.516 de persoane, 310.428 sunt bîrbaţi si 107.088 sunt femei, după cum anunţă Ministerul Administratiei si Internelor, citat de Digi 24.

Potrivit ziare.com,peste 260.000 de oameni poartă numele de Stefan, iar printre cele mai cunoscute nume derivate din Sfântul Stefan sunt Stefania, Fane, Fănel, Fănică, Făniţă, Fana sau Fănica.

Sfântul Apostol Stefan a fost primul mucenic al crestinătăţii, primul diacon si primul martir al Bisericii condamnat la moarte salim pentru credinta in Iisus.

„Stephanos” vine din greaca si inseamnă „ghirlanda” sau „coroana”.

O veche tradiţie, împlinită în ziua praznicului, se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci. De asemenea, de Sfântul Ştefan, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească, scrie click.ro.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

Lasati un comentariu