Şezătorile de iarnă din Postul Crăciunului

• publicat la: 6 decembrie 2012
Şezătorile de iarnă din Postul Crăciunului

Dupa Lăsatul Secului de Crăciun, incepea sezonul şezătorilor. Era singura adunare in care se veseleau oamenii in Postul Crăciunului. Sezătorile erau organizate in serile zilelor lucrătoare, la una sau mai multe case. In zilele de sărbătoare sau duminica, nu se făceau sezători. Aceste sezători puteau să aibă si un caracter de intrajutorare, dacă tinem seama că femeile se ajutau intre ele la torsul lânii. Se mâncau boabe de porumb fiert, nuci, fructe uscate si alune.

In vechime oamenii erau de omenie, nu stăteau pe gânduri când era vorba să ajute pe cineva. Locul desfasurarii era anuntat din timp. Principalele preocupari in Postul Crăciunuluierau torsul si tesutul. Insă, nu trebuie să uităm că in cadrul acestora se comentau evenimentele cele mai importante din viaţa satului, se cântă, se rosteau proverbe si se invăţau colindele pentru Crăciun. Era locul in care invăţai ce este potrivit firii si ce nu e bine să faci.

Dacă sezătoarea avea ca scop intrajutorarea, se torcea lâna persoanei care le găzduia. In cazul in care era un prilej de intrunire comunitară, fiecare persoana isi aducea de acasă lână pentru tors. Fetele tinere erau insoţite la şezătoare de mama sau de bunica. In cadrul sezătorilor, niciodată nu coseau cămăşi. Acest lucru era făcut de fiecare persoană, in propria casă.

 

 

 

 

Flacaii mergeau pe la casele in care aveau loc sezatorile, insotiti de muzicanti. Cand acestia intrau in aceste case, munca era abandonata. Se juca, iar pentru fetele tinere era locul unde invatau pasii de joc.

Astăzi vedem sărbătorile cu ochii omului modern . Nu mai stim de sezători, nu mai facem mancare de prune, nu mai daruim colaci si nuci, nu mai postim. Tesutul mai este cunoscut doar de cateva batrane. Nu se mai gateste in oale de lut sau in ceaunul de tuci de pe pirostrii. Ce era pe vremea bunicilor, nu mai este prezent. A pătruns noul !

Lasati un comentariu