A fost lansat „Drumul spre lumină”

• publicat la: 13 ianuarie 2013
A fost lansat „Drumul spre lumină”

Un  eveniment cultural deosebit la început de  an 2013 a  fost  lansarea de carte  „Drumul spre lumină”,a careieanului Andrei Cziker,care nu este la prima sa apariţie editorială.

O  carte  importantă  pentru istoria oraşului Carei şi a acestui colţ de ţară. „Drumul spre lumină” ,autor Andrei Cziker este o istorie a procesului de electrificare din zona Careiului şi realizarea instalaţiilor de transport a energiei electrice în judeţul Satu Mare.

Cel care a deschis evenimentul a fost primarul Kovacs Eugen, care a amintit despre celelalte aparitii ale lui Andrei Cziker,o Istorie a pieptănarilor din Carei, unde sunt amintite şi alte meşteşuguri practicate aici, dar şi alte două volume dedicate electrificării, încheind cu exprimarea unei dorinţe: „Aş vrea să mai văd asemenea oameni, care la vârsta pensionării să facă aşa ceva„.

Prezentarea cărţii a fost făcută de ing. Teofil Pop, de la Sucursala Electrica Satu Mare. În câteva cuvinte a expus conţinutul extrem de bogat în informaţii al lucrării, amintind la final că: „Acest volum este un rod al experienţei profesionale a autorului, dar şi o ambiţie personală de a trata problema locală a electrificării. Cartea poate intra în bibliografia de bază pentru cei care urmează această meserie. De asemenea, aceasta completează cu amănunte privind istoria electrificării în zona de Nord-Vest a României neabordate de alte volume ce tratează acest subiect.

Gheorghe Pop Silaghi(George Vulturescu), directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Parimoniu Cultural al judeţului Satu Mare, a avut despre autor cuvinte elogioase:”Noi îl preţuim pentru faptul că este un muzeu viu al meseriilor din Carei. Cartea sa este o istorie vie. Avem nevoie de această contribuţie locală”.

Autorul  a mulţumit celor prezenţi în număr neaşteptat de mare, cum spunea chiar el, şi a făcut un scurt istoric al facerii cărţii. A avut amabilitatea să dăruiască redacţiei Buletin de Carei un exemplar cu autograf al preţiosului volum ce scoate la lumină un sâmbure din istoria modernizării municipiului nostru.

De asemenea,acesta a transmis câteva cuvinte cititorilor nostri: „Cartea prezintă în amănunt istoria electrificării în nord-vestul României şi aportul specialiştilor careieni la această realizare.Am vrut să scot în evidenţă în primul rând persoanele. De aceea am prezentat biografia selectivă a 29 de persoane care au întemeiat electrificarea în această zonă.”

Nu putem încheia fără să vă aducem în atenţie un citat din Epilogul cărţii, semnificativ pentru generaţia pe care cu cinste o reprezintă domnul Cziker Andrei: ” În cariera mea profesională am fost martorul mai multor sisteme sociale, fiecare influenţând formarea cetăţenilor şi în special a tinerilor. Odată cu perioada socialsmului, sau aşa numitei societăţi socialiste multilateral dezvoltate  a început degradarea moralei muncii prin scăderea răspunderii individuale pentru activitatea desfăşurată. Această tendinţă a continuat şi în perioada de tranziţie către societatea capitalistă de după 1989. Lipsa de răspundere individuală este o tendinţă generală în societate, din care cauză mi-a fost greu să pretind acest lucru de la subalternii mei. Nu am renunţat însă să o fac considerând că fiecare dintre noi, indiferent de munca pe care o face şi de poziţia pe care o ocupă, trebuie să-şi asume în mod conştient responsabilitatea. Acest crez l-am dobândit încă din tinereţe şi intenţionam să-l transmit mai departe generaţiilor tinere.” (pag. 201)

Nicoleta Latis

comentarii

de Ionut la 15 ianuarie 2013 - 09:53

Felicitari domnule Cziker!
O carte deosebita!

Lasati un comentariu