Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

• publicat la: 6 ianuarie 2013
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

El este cel care a botezat pe Iisus Hristos in apele Iordanului, cel care a spus despre Iisus că este “Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii” si a văzut latura divină a Lui Hristos. Ca urmare a curajului său de a infrunta autorităţile romane si datorită criticelor sale, Sfântul Ioan a sfârsit decapitat, doar pentru că amanta regelui nu il suferea pe sfânt.

Considerat Inaintemergătorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. In memoria crestinătăţii, el va rămâne cel care, botezându-L pe Mântuitorul Iisus Hristos in Iordan, a spus lumii, că Iisus este cu adevărat Mesia, Marele trimis al lui Dumnezeu.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut in satul Ein-Kerem langa Ierusalim si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului rural Zaharia.

Nasterea lui a fost anunţată de Arhangelul Gavril care i-a transmis, totodată, preotului Zaharia, când acesta se afla in templu, numele pe care Dumnezeu l-a hărăzit copilului, Ioan. A venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus. Predicator ascet, a activat numai in preajma râului Iordan. Predicile sale poartă, după părerea unor cercetători, amprenta radicalismului esenian, anunţănd iminenta Apocalipsei si a “Judecăţii de Apoi”, indemnând la pocăinţă, botez si la ispăşirea păcatelor.

L-a criticat public in mod repetat pe regele Irod Antipa pentru culpa de a se fi căsătorit cu Irodiada, fosta sotie a fratelui vitreg Philippus, fapt care a atras intemnitarea sa in cetatea Machaerus din Pereia (azi in Iordania).

La o petrecere cu multi oaspeti, dedicată aniversarii zilei de nastere a regelui, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat in fata tatălui sau vitreg Irod Antipa, solicitându-i capul lui Ioan Botezătorul, in schimbul favorului de a-i deveni amantă.

Potrivit Scripturii, Ioan Botezătorul a fost ucis in aceeasi seară, prin decapitare, iar capul sau i-a fost adus Salomeei pe o tava. Trupul lui Ioan Botezătorul a fost dus de ucenicii sai in orasul Samaria (azi in Israel), unde a fost ingropat. Imparatul roman anticrestin Julianus Apostata a ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa. Capul i-a fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus in provincia Poitou (Franta). Din trup au mai rămas nearse numai un brat si un deget.

Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica de Sfântul Ioan. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, anul trecut, în România, trăiau 1.442.563 de bărbaţi cu nume derivate din Ioan şi 545.458 de femei.

 

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu