Creştere a cazurilor de trichineloză

• publicat la: 30 ianuarie 2013
Creştere a cazurilor de trichineloză

In cadrul ședinței Colegiului Prefectural, directorul Direcției Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, Corneliu Ceică, a facut o scurta informare cu privire la situația trichinelozei din ultimii ani la nivelul județului dar si masuri ce se impun pentru reducerea acesteia.

Astfel,in anul 2010 în gospodăriile populației au fost sacrificate și examinate un număr de 8242 de suine dintre care au fost confirmate 19 cazuri de trichineloză (0,23%).

În 2011  au fost sacrificate și examinate un total de 7886 suine, dintre care au fost confirmate 50 de cazuri de trichineloză (0,63%).

În ceea ce privește anul 2012, au fost sacrificate și examinate 10453 suine, dintre care s-au confirmat 80 de cazuri de trichineloză ( 0,77%). Cele mai multe cazuri au fost depistate în Odoreu (23), Botiz și Negrești Oaș (câte 6), Satu Mare (5), câte 3 cazuri în Berveni, Medieșu Aurit, Homorod, Lazuri și Dara.

Controlul în direcția trichinelozei se face obligatoriu în toate unitățile de tăiere autorizate sanitar-veterinar, în perioada 2010-2012 nefiind semnalate cazuri pozitive.

În anul 2010, ulterior consumului de carne infestată nesupusă unui control sanitar-veterinar a evoluat un episod de trichineloză cu un număr de 4 persoane îmbolnăvite. În anul 2011 a fost identificat un episod de trichineloză cu un număr de 30 de persoane infestate, iar în anul 2012 au fost două episoade de trichineloză cu un număr de 31 de persoane îmbolnăvite.

Începând cu anul 2009, prin HG 1214/2009, proprietarii din Gp care au suferit pierderi în urma lichidărilor rapide ale focarelor de boli transmisibile pot primi despăgubiri. Astfel, în 2010 din cele 19 cazuri confirmate de trichineloză au fost despăgubite 9 cazuri cu suma totală de 11.044 lei, restul de 10 cazuri nu au beneficiat de despăgubire deoarece nu au fost respectate normele sanitar-veterinare în vigoare, respectiv animalele nu au fost înregistrate și identificate în baza națională de date.

În 2011 dintre cele 50 de cazuri confirmate cu trichineloză au fost despăgubite un număr de 19 cazuri cu suma totală de 21.563, iar în 2012 din 80 de cazuri pozitive au fost despăgubite  61 de cazuri cu suma totală de 88.006 lei.

Printre măsurile de prevenție și direcțiile de acțiune pentru combaterea trichinelozei sunt:

– evitarea hrănirii carnasierelor domestice ( câini, pisici) cu resturi de carne crudă provenită de la sacrificarea suinelor

– combaterea rozătoarelor prin efectuarea de deratizări periodice

-efectuarea de tratamente antiparazitare periodice la suinele din gospodărie

-supravegherea/controlul tuturor mistreților vânați și în direcția trichinelozei odată cu controlul în direcția PPC

-implicarea activă a crescătorilor de animale, a administrației locale, a medicilor veterinari de liberă practică sau oficiali în asigurarea condițiilor corespunzătoare de creștere și exploatare a animalelor, respectând legislația sanitar-veterinară privind declararea bolilor, protecția și bunăstarea animalelor și protecția mediului.

-informarea permanentă a populației privind necesitatea examinării cărnii provenite din sacrificările în gospodăriile proprii și informarea/educarea populației privind riscurile consumului de carne și preparate din carne necontrolate în direcția decelării trichinelozei.

 

redactia

comentarii

de Horia Mărieș la 10 februarie 2013 - 06:12

Interesantă lupta asta pe care o dă împotriva trichinelozei Direcția Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.
Și dăi și luptă mai departe, dar nu din birou, ci luptă pe teren, fiindcă treaba pare să fie foarte serioasă, cel puțin având în vedere frecvența articolelor pe această temă publicate în B. de C. !

Am citit și despre cazul celor peste 150 de careieni care s-au îmbolnăvit de trichineloză în luna iunie a anului 2008 după ce au consumat carne şi produse de carmangerie infestate, puse în vânzare de societatea Agrofieni din Foieni. Am fost curios să aflu și cum s-a terminat această afacere.

Nu mă interesează de nici o culoare persoana avocatului Porţan Ioan-Călin din Baroul Bihor (Oradea) care i-a reprezentat pe bolnavi și care a formulat plângere penală împotriva învinuiților în numele a 103 din cele peste 150 de persoane infestate, și nu o să mă refer la dânsul.

Constat însă că cercetarea penală (instrumentată de Poliția Carei și Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei) a durat 24 de luni (august 2008 – sept 2010). Adică enorm de mult. De notat doar că învinuitul BEKEȘ ȘTEFAN A primit se pare rezoluție de neîncepere a urmăririi penale (sic!) în dosarul nr. 1140/P/2010 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei. Și totuși a fost condamnat în procesul penal ce a avut loc ulterior.

Constat apoi că procesul penal de la Judecătoria Carei a durat 21 de luni (sept 2010 – 2012. Adică foarte mult.

Mai constat și faptul că instanța care a judecat pe fond a fost foarte clementă, i-a condamnat ce-i drept pe vinovați, dar i-a scutit de pârnaie.

Pedepsele pronunțate au fost toate cu suspendarea execuției: POP ŞTEFAN (1 an și 6 luni cu suspendare), BEKEŞ ŞTEFAN GAVRIL (1 an și 2 luni cu suspendare), CZIER NORBERT (1 an și 2 luni cu suspendare), SA AGROFIENI FOIENI (10.000 lei amendă penală plus interzicerea de a participa la procedură de achiziţii publice pe o perioadă de 2 ani).

Inculpații au declarat evident recurs. Acesta s-a judecat la Tribunalul Satu Mare. Pronunțarea se va face peste 4 zile (14 februarie a.c.) și abia atunci vom putea afla deznodământul tărășeniei.

Nu sunt (din păcate) avocat (că dacă aș fi, aș fi plin de bani) și nu-i pot sfătui nici de bine, și nici de rău pe cei care au avut ghinionul major să se îmbolnăvească în luna iunie 2008 de trichineloză.

Insă, dacă aș fi fost în pielea unuia dintre cei care s-au declarat parte vătămată și s-au constituit și parte civilă în speță, eu unul aș fi cerut porcilor ălora total nesimțiți de pe la Foieni, daune morale și materiale de cel puțin 1 milion de euro, fiindcă m-au umplut de trichineloză.

Aș mai fi cerut însă și plata unor daune de către inspectorul din cadrul Direcției Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare care are în sarcină controlul sanitaro-veterinar în zona Foieni, fiindcă nu m-a apărat de boală. Asta doar ca să se învețe minte și ca pe viitor să-și facă treaba ca lumea, nu de alta, dar eu pentru asta îl plătesc, la fel ca și oricare alt umil contribuabil din țărișoara asta.

Lasati un comentariu