Cum ştii dacă ai deficit de potasiu.Soluţii

• publicat la: 26 ianuarie 2013
Cum ştii dacă ai deficit de potasiu.Soluţii

Corpul uman are nevoie de o sursă permanentă de potasiu pentru a fi capabil să functioneze cum trebuie si sa mentina muschii si nervii in stare bună, inclusiv inima.

Un nivel normal de potasiu este undeva intre 3,6 si 4,8 mEq/L. Dacă acest nivel scade sub 2,5, este un semnal de alarma, potrivit LiveStrong.

Iata cum poti sti daca ai un deficit in ceea ce priveste potasiul din organism:

1. Acorda atentie crampelor musculare si slabiciunii resimtite tot la nivel muscular. Muschii au nevoie de mult potasiu pentru a functiona cum trebuie, iar cand nivelul scade peste limita, vei simti dureri din senin. Furnicaturile si amorteala musculara sunt si ele semne demne de luat in seama.

2. Fii atent la felul cum functioneaza stomacul tau. Constipatia poate sa fie un semn al lipsei de potasiu.

3. Monitorizeaza-ti activitatea inimii. Un ritm anormal al batailor inimii poate sa semnifice un deficit de potasiu, asa ca, daca ai in mod curent palpitatii, este bine sa iti faci analize.

4. Senzatia de voma si greata inexplicabila poate sa apara si ea tot din cauza ca nivelului prea mic de potasiu din corpul tau.

 

Bananele sunt adevarate surse naturale de energie, fiind pline de potasiu, care creste rezistenta organismului.

O banana are in jur de 422 de miligrame de potasiu, cam 11% din cantitatea zilnica de care are nevoie un adult. Totusi, sunt unele alimente care o depasesc, potrivit Huffington Post:

Cartofii

Mananca un cartof mediu copt si vei beneficia de 751 mg de potasiu. Un cartof mediu are 542 mg de potasiu si este plin de betacaroten, un antioxidant foarte puternic.

Legume cu frunze verzi

O cana de sfecla are 961 de miligrame de potasiu, mai mult decat dublu fata de o banana. Spanacul are 839 mg de potasiu in aceeasi cantitate, iar fasolea verde are 1.300 mg.

Fasolea

Sunt multe varietati de fasole si toate sunt bogate in potasiu, inclusiv fasolea alba, care are 707 mg de potasiu la o cana. Lintea are 731 de mg.

Dovlecii

O cana plina de dovleac are 582 mg de potasiu, plus multa vitamina A si omega 3.

Iaurtul

Un pahar de iaurt are 521 mg de potasiu. Trebuie doar sa ai grija ca acesta sa fie simplu, fara fructe sau zahar adaugat.

Avocado

Un avocado are de doua ori mai mult potasiu decat o banana, respectiv 975 mg. Chiar daca nu mananci tot fructul odata, pune-l in salate, sucuri de fructe si legume si alte feluri de mancare.

Sosul de rosii

O cana de sos de rosii are pana la 800 mg de potasiu. Asigura-te doar ca nu are adaugata foarte multa sare, dar nici zahar.

Pestele

Halibutul are 449 mg de potasiu pe portie, putin mai mult decat o banana medie. Somonul si scoicile sunt si ele bune din acest punct de vedere.

Stafidele

Aceste mici fructe uscate sunt bogate in potasiu, o singura gustare mica oferindu-ti 322 mg. Ai grija la calorii, insa. Si caisele uscate sunt bune, cu 257 mg de potasiu la un sfert de cana.

Pepenele galben

O portie de pepene galben, de aproximativ 130-140 de grame, are 358 mg de potasiu.

Papaya

Fructul colorat iti ofera 264 mg de potasiu la o cana, asa ca este perfect ca gustare.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu