Dobânda la credite in lei ar putea scădea in 2013

• publicat la: 10 ianuarie 2013
Dobânda la credite in lei ar putea scădea in 2013

Majorarea dobânzilor la credite de nevoi personale sau ipotecare in lei a survenit pe fondul creşterii indicilor Robor cu aproape 2 procente faţă de minimul atins in luna aprilie 2012.

Minimul atins de indicele Robor 3M, cel mai utilizat indice la calcularea dobanzilor variabile de catre bancheri, a fost de 4.23% la inceputul lunii aprilie, atunci cand Banca Nationala se află in plin proces de scadere a dobânzii de politică monetară, iar inflatia se afla la minime istorice.

Incepând cu luna mai dobânzile au inceput să crească abrupt, datorită crizei politice interne, dar si a acutizării crizei din zona euro. Pentru a calma cresterea cursului de schimb valutar, BNR a permis cresterea dobânzilor din piaţa monetară, miscare care a condus la dobanzi mai mari pentru creditele in lei.

Dobânzile mai mari la creditele in lei au făcut ca cererea românilor pentru aceste credite să scada in favoarea celor in valuta, chiar daca pe final de an mai multe banci au anuntat ca nu vor mai acorda credite in valuta, iar majoritatea bancilor nu au mai acordat in ultimul an credite de consum in valuta.

Preferinta pentru credite in valuta, si in special pentru cele in euro, se bazează pe dobânzile mult mai mici la euro, mai ales ca in 2012 acestea au primit un sprijin din partea Euribor, care a coborat sub 0.2% in cazul indicelui Euribor 3M. Astfel, dobânda la creditele in euro a scăzut cu peste 1 procent in 2012, in timp ce la lei a ramas neschimbata.

Aceasta situatie ar putea să se schimbe in acest an, dobânda Euribor nu mai are unde să coboare, astfel ca dobanda la creditele in euro mai poate sa scada doar daca bancile reduc marjele proprii, in timp ce la lei, indicele Robor se afla la un nivel ridicat, si ar trebui sa coboare pe masura ce inflatia scade, iar presiunile pe cursul de schimb vor disparea.

In ajutorul ieftinirii imprumuturilor in moneda nationala ar putea veni din nou Banca Nationala, prin noi taieri ale dobanzii de politica monetara, care acum se situeaza la 5.25%.

Dacă programul Prima Casa urmeaza sa se aplica in acest an doar clientilor care achizitioneaza un imobil nou, atunci cei care doresc sa cumpere o locuinta prin credit vor trebui să apeleze la credite ipotecare. In acest caz, chiar daca diferenta de dobanda dintre un credit ipotecar in lei si unul in euro este de 4 procente, avansul cerut de bănci este mult mai mic la lei, de 15% faţă de 25% la valuta, un nivel ridicat pentru majoritatea celor care se află in căutarea unei locuinte.

sursa moneycenter

Lasati un comentariu