Fructe şi legume care te ajută să treci sănătos prin iarnă

• publicat la: 13 ianuarie 2013
Fructe şi legume care te ajută să treci sănătos prin iarnă

Iarna creşte intotdeauna riscul să răceşti sau chiar să faci gripă, din cauza frigului, sau să constati că, din prea multa poftă sau lăcomie, ai câteva kilograme in plus, după sărbătorile de iarnă, din cauza meselor copioase.

Nicio problemă, natura ne-a pus la indemana o intreaga gama de fructe si legume care sa ne ofere nutrientii necesari perioadei pe care o parcurgem, dar să ne si ajute să scăpăm de kilogramele in plus.

Astfel, in această perioadă, din meniul zilnic, nu ar trebui să lipsească fructele oleaginoase, nucile si alunele, mai ales, surse importante de proteine, antioxidanti si fibre alimentare. Consumul de nuci si alune, cam 70 de grame pe zi, spun specialistii, mentine in limite normale nivelul colesterolului.

Ananasul, pe lângă multitudinea de vitamine si minerale, contine o enzimă, numită bromelaina, care ajută la slăbit. In plus, ananasul are si proprietati anticoagulante si antiinflamatoare si ajută la prevenirea imbătrânirii premature.

Nutritionistii spun că o sută de grame de ananas proaspăt, nu din compot, contin cam 50 de calorii. Ananasul nu are mult zahăr in compozitie, de aceea poate fi consumat si de diabetici, fără nici o problemă. Mai trebuie ştiut, de asemenea, ca bromelaina stimulează  producerea de celule albe care intră in alcătuirea sistemului imunitar.

Mult hulita banana, acuzata ca ingrasa, si se intampla asta din lipsa de informatie chiar te poate ajuta sa scapi de kilograme in plus. Dintre toate fructele de pe pamant, banana contine cel mai mult potasiu, un adevarat medicament natural pentru persoanele cardiace.

O banana obisnuita nu are mai mult de o suta de calorii si, in plus, contine si vitamina B6, pe care organismul nostru nu poate sa o produca singur. Medicii recomanda, de asemenea, si diabeticilor sa consume banane, pentru ca au foarte putin zahar in compozitia lor, dar si suferinzilor de ulcer gastric.

Tulburarile de somn de care foarte multe persoane sufera in anotimpul rece pot fi combatute prin consumul de ceapa cruda. La masa de seara, poti consuma ceapa cruda in salata sau ca atare, cu branza, sunca sau unt.

Din punct de vedere terapeutic, cea mai buna ceapa este cea zdrobita de coltul mesei, atunci cand emana mirosul acela tare, caracteristic cepei si care induce somnul.

Dacă, din diferite motive, nu poti consuma ceapa cruda, inainte de culcare tine in dreptul nasului o ceapa zdrobita ca mai sus si respire-i mirosul profund. S-ar putea sa nu-ti placa, dar efectul calmant al cepei a fost recunoscut si de specialisti.

Si pentru ca vorbim despre ceapa si beneficiile acesteia pentru sanatatea noastra, pune o ceapa intreaga, pe o farfuriuta sau intr-o ceasca, la capatul patului in care dormi si las-o acolo pana in primavara, asigurandu-te, in acest fel, ca raceala si gripa te vor ocoli.

sursa ziare.com

comentarii

de anonima la 13 ianuarie 2013 - 22:55

un articol util

Lasati un comentariu