Kelemen Hunor, pentru Nepszabadsag: „Politicienii români ne consideră cetăţeni de mâna a doua”

• publicat la: 6 ianuarie 2013
Kelemen Hunor, pentru Nepszabadsag: „Politicienii români ne consideră cetăţeni de mâna a doua”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, continuă turul de forţă din presa ungară şi, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Nepszabadsag, el lansează noi atacuri la adresa USL şi a Fideszului din Ungaria. „UDMR nu a mai ajuns la guvernare din cauza unor pretenţii formulate faţă de noi după alegeri, despre care nici nu se pomenise până atunci. Ni s-a transmis clar să nici nu încercăm să modificăm articolul din Constituţie care face referire la faptul că România este stat naţional. Pentru noi este inacceptabil acest lucru şi a fost adus în discuţie de liberali doar ca motiv de conflict. La suprafaţă au ajuns şi probleme mai adânci, care au dovedit din nou că o majoritate semnificativă a politicienilor români ne consideră în continuare cetăţeni de mâna a doua şi nu a renunţat la asimilarea naţională. Este evident că o majoritate semnificativă a politicienilor români nu respectă acordurile scrise dacă nu au nevoie de voturile noastre în Parlament. În astfel de momente sunt capabili de schimbări foarte rapide. Nimeni nu s-a aşteptat că vor strânge două-treimi din mandatele din Parlament, un număr suficient pentru a adopta orice hotărâre”, subliniază Kelemen.(…)

Mentalităţi

„Relaţia cu minorităţile este o problemă a generaţiilor şi noua perspectivă oferită de Victor Ponta este diferită de cea cu care eram obişnuiţi până acum. Din păcate, nu putem vorbi de o schimbare a mentalităţii la nivelul clasei politice şi a societăţii româneşti. Nu există alternativă pentru dialog. Trebuie să încercăm să punem interesele comunităţii maghiare în prim-plan şi să nu pierdem măcar poziţiile şi drepturile obţinute până acum. Nu trebuie să ajungem în situaţia în care comunitatea maghiară nu va mai fi parte activă la luarea deciziilor în noile autorităţi regionale. Suntem conştienţi că o majoritate de două-treimi este capabilă să ignore dorinţele minorităţilor. Testul pentru România abia acum începe şi în curând vom afla dacă această putere ne-a dus mai aproape de secolul 21, dacă societatea s-a copt ca după 23 ani să ţină în frâu o majoritate de două-treimi. Dacă nu vom găsi rezolvări la problemele noastre pe căile instituţională şi a dialogului, atunci vom căuta şi vom găsi alte modalităţi. Fie prin presiune internaţională, fie printr-o altfel de presiune. Sunt unelte civile care pot fi folosite în acest caz, însă este prematur să vorbim despre asta”, ameninţă liderul UDMR.

sursa jurnalul.ro

 

comentarii

de emil la 6 ianuarie 2013 - 23:07

pai daca pentru kelemen este inacceptabil articolul 1 din Constitutia Romaniei, pentru Romania de ce este acceptabil ca o formatiune culturala – care nici nu are statut si program declarate legale de Tribunalul Bucuresti, nici nu este inscrisa in registrul partidelor politice – sa participe la alegeri si sa aiba parlamentari (evident, doar de categoria a doua, ca si cetatenii care i-au ales si ca si cei care pana anul trecut erau ministri si secretari de stat -tot de categoria a doua, evident-!)si sa nu respecte constitutia si legea partidelor politice? de ce o formatiune anticonstitutionala are acces in parlament?

de Mihai la 6 ianuarie 2013 - 23:37

Problema nu este la romani ci la maghiarii care de fapt nu se considera nici macar cetateni de mana 1 ai Romaniei.Cat despre guvernare as dori sa intreb udmr daca are cumva abonament si noi nu stim ?

de un roman la 7 ianuarie 2013 - 00:03

Pai din pacate sunt prea putini cetateni romani de etnie maghiara care sunt cetateni romani in adevaratul sens al cuvantului.Nu-i respecta pe ceilalti concetateni ,mai ales pe romani,nu cunosc limba romana(nici nu vor)pentru ca asa sunt educati.Cat despre asimilarea despre care vorbeste Hunor,ei sunt in stare sa maghiarizeze tot,asta au facut mereu si apoi apar unii care au impresia ca romanii tot incearca de vreo mie de ani sa-i romanizeze pe maghiari si mormintele lor…Si vad ca mai apare si amenintarea cu presiunea internationala si alte chestii de genul…Asta pentru ca li se permite sa puna problema asa…

de ilies la 7 ianuarie 2013 - 03:52

intrebare: maghiarii din romania, ca sa fie cetateni romani in adevaratul sens al cuvantului trebuie sa voteze usl neaparat?

de observator la 7 ianuarie 2013 - 06:58

presedintele udmr a preferat sa mearga cu sorcova la budapesta decat sa poarte un dialog cu etnicii maghiari cetateni romani si sa le asculte nemultumirile care i-au tinut pe majoritatea in case de 9 decembrie..
pana si presedintele basescu aliatul lor a iesit la tv sa ii cheme la vot dar degeaba.
bun sau rau usl a fost votat de majoritatea cetatenilor mai ales datorita guvernarii pdl-udmr asa ca palarieilies maghiarii ca sa fie cetateni romani in adevaratul sens al cuvantului trebuie in primul rand sa invete limba statului adica limba romana si apoi sa respecte legile statului.
denigrarea prin orice mijloace a poporului roman nu este o modalitate civilizata de convietuire si mai ales nu face bine comunitatii maghiare pe care o reprezinta udmr. ,votul din 9 decembrie tocmai a tras un semnal de alarma pentru conducerea udmr ca nu merg in directia buna.
incitarea si discriminarea etnica nu rezolva problemele comunitatii maghiare care se confrunta cu probleme economice la fel ca romanii.
nici electoratul maghiar nu mai e ancorat in feudalism si ca dovada nu l-au mai vrut pe frunda.

de webcam la 7 ianuarie 2013 - 07:35

Kedves társaság ,nefiind partid politic ,udmr nu trebuie sa dea socoteala despre cheltuielile sale asa cum fac partidele politice din romania si poate primi fonduri si dinafara adica tocmai de unde s-a dus sa dea interviu presedintele acestuia.
Judetele din secuime sunt cele mai sarace din romania dar liderii udmr de acolo au averi de milioane de euro si fac parte din top iar votantii stau in saracie ca majoritatea romanilor.
Pe sefii udmristi nu ii intereseaza bunastarea votantilor lor ci destramarea romaniei .
Exemplul cel mai bun il avem la Carei unde fiecare stie de situatia sefului udmr

de emil la 7 ianuarie 2013 - 08:01

@observator
o importanta parte a minoritatii ungare din Romania a ignorat indemnurile lui beshila crucisator. se adevereste din nou faptul ca respectiva parte din ungurime asculta in realitate de comenzi politice de la Budapesta.
in fond, in spiritul consecvent antiromanesc care a generat-o, rmdiszno, pentru ca nu mai este in guvern se victimizeaza a „n” oara. cum nu sunt in guvern, cum sunt cvetateni de categoria a doua. cand erau in guvern erau tot de categoria a doua?
oricum, asa cum spunea Ionel Bratianu in motivarea respingerii continutului tratatului minoritatilor, nu se poate ca intr-un stat sa fie o categorie de cetateni care asteapta rezolvarea problemelor lor de la statul respectiv si o alta categorie care asteapta acelasi lucru din exteriorul sau. atat timp cat respectiva „ungurime” asteapta rezolvarea problemlor sale din exterior si actioneaza fatis impotriva Constitutiei Romaniei, se constituie ea insasi intr-o categorie aparte de cetateni. iar de aceasta discriminare sunt responsabili ei insisi. cat timp se comporta ca si germanii sudeti in 1938-1939, e posibil ca, in final, sa le impartaseasca soarta.

„legea” la care se refera postacul scatofag legelista ilies/palarie a aplicat-o rmdiszno cat a fost la guvernare, adica din 1996 incoace si nu numai ca a batjocorit romanii, ba chiar a si contribuit la omorarea lor prin inchiderea spitalelor de catre ministrii cseke si râtli.

@palarie
usl nu s-a plans ca rmdiszno nu respecta constitutia. cel care scheauna acum ca sunt discriminati si ameninta cu presiuni inclusiv internationale e kklemon. usl le-a cerut ca baza de intelegere respectarea art.1. care a fost reactia lui disznokklemon? „este inacceptabil pentru noi ca Romania este stat national”. asta inseamna ca si Constitutia Romaniei este inacceptabila pentru el si formatiunea culturala cu pretentii de reprezentativitate pentru toti ungurii din Romania pe care o conduce. in acest caz, despre ce vorbim? vrem la guvernare, dar nu vrem constitutia pe care juram ca sa putem fi ministri si parlamentari. vrem sa guvernam, dar noua nu ni se aplica legea partidelor politice. perfect, atunci stati in opozitie, ca oricum sunteti in opozitie cu Romania inca de la infiintare!

de emil la 7 ianuarie 2013 - 08:08

ca sefii respectivi vor destramarea Romaniei nu este un secret pentru nimeni. eventual pentru institutiile statului roman care au permis si legiferat o situatie anormala si exploziva care se perpetueaza de peste 20 de ani. oricum, e o situatie care nu se va termina bine!

de Horia Mărieș la 7 ianuarie 2013 - 08:11

Am impresia că i se acordă prea mare atenție în ultima vreme lui K.H.

In fond și la urma urmei eu îl înțeleg. Omul realizează că timp de 4 ani UDMR-ul va sta practic pe bară, nu va mai avea un acces atât de facil la keresztea, la csolane, la oasze și la tot felul de csubukuri cum a avut practic în ultimii 20 de ani.

Ai lui barátok nu-l vor ierta pentru asta. Îl vor săpa serios la temelie.

Și, ca să încerce să se salveze, ca să arate că totuși face ceva, că el încă mai combate, omul OTV-izează. Adică scoate pe nări tot felul de declarații sforăitoare, ca să facă rating în presa din Ungaria, țară de unde UDMR-ul este finanțat, și, de ce nu, și în presa din România.

Ce ar fi să-l ignorăm total în următorii 4 ani? Peste 4 ani nici nu ne vom mai aduce aminte de faptul că un medic veterinar, a fost o perioadă ministru (numit politic) al culturii în țara asta. Ne vom aduce aminte de el doar ca membru fondator al unei asociații de iubitori de cai de prin Sătmar, aia care organizează vânători de vulpi cu copoi importați din Hu prin Carei, ca de unul care a îngropat pe șest o capsulă a timpului în fundația Teatrului Municipal „Stefan Ruha Istvan” din Carei și cam atâta tot.

Ignorați-l total domnilor, că tot nu merită acest K.H. nici măcar un mic dram de atenție. Un politruc oarecare.

de qa la 7 ianuarie 2013 - 08:23

de observator la 7 January 2013 – 06:58

nu e nici o nemultumire, ei se bucurau de succesul USL, pe care ii stiu drept o formatiune politica onesta, nici nu au furat baietii, nici gura nu le pute. pentru ei era clar ca USL va iesi la aceste alegeri, si au zis hai sa fie, ca oricum nu putem face nimic sa ii evitam. nemultumirile most fognak jonni, dar piata consztitutiei e casa buna pentru sirankozok.

de qa la 7 ianuarie 2013 - 08:28

„de Horia Mărieș la 7 January 2013 – 08:11

Am impresia că i se acordă prea mare atenție în ultima vreme lui K.H.”

i se acorda atentia asta nu din prea mare patriotism, in caz ca n-ai observat. e tactica USL de abatere a atentiei de la problemele reale ale tarii, si care nu tin de sovinism, ci de furaciuni, economii post revolutionare duse in jungla, industrii duse in sant si fabrici/uzine abandonate pentru a servi buzunarul propriu al politicienilor USL+PDL+UDMR. centre industriale vandute strainilor, democratie prost inteleasa aplicata acolo unde nu trebuie, adica in industrie si in economie, si iata tabloul complet al saracirii tarii, la care iudemereii, cum le ziceti voi la misto, au participat cam in 5-10 %, in rest, 80-90% partiduletele voastre favorite PSD,PNL si PDL au dus greul hotiei.

e chiar nostim ca te mai si prefaci ca nu stii de ce e bagat in seama atat de mult acest domn.

de Horia Mărieș la 7 ianuarie 2013 - 08:41

@qa la 7 January 2013 – 08:28

Ești tare tată! Ai o logică de fier (din epoca fierului).
Dă-i înainte, nu te lăsa. Dar, ca să nu te confund cu anarhistul perpetuu de pe aici de la la Comments, ai măcar bunul simț și păstrează-ți mereu același alias.

de Horia Mărieș la 7 ianuarie 2013 - 08:54

@qa la 7 January 2013 – 08:28

Ești când „qa”, când „obositilor” dar mereu un postac de serviciu.

Înteleg ca ești un laș, înțeleg că n-o să ai niciodată curajul și nici bunul simț să-și scrii numele adevărat, dar măcar fii d-le consecvent, păstrează-ți același alias, de exemplu „lașul anarhist”, ca să știm și noi cu cine avem de-a face. Poți fi și „ilieș=pălărie”, dacă vrei, dar fii nene un consecvent!.

de Horia Mărieș la 7 ianuarie 2013 - 09:16

Ca să n-avem alte vorbe, cei care au răbdare, pot să-l citească pe noul OTV-ist aici, în original.

http://nol.hu/kulfold/20130105-_az_rmdsz-t_nem_lehet_terdre_kenyszeriteni_

Rămân însă la părerea fermă că omul trebuie ignorat total, fiindcă oricum se va îneca în curând în propria lui oftică.

de emil la 10 ianuarie 2013 - 12:10

kko 7 Jan 08:28

fapte:

kklemon hungor declara ca politicienii romani ii considera pe unguri cetateni de mana a doua

kklemon hungor declara ca pentru rmdiszno articolul 1 din constitutie este inacceptabil

frunda gyorgy declara ca Romania nu este stat national si implicit, ca trasatura aceasta a statului roman este mincinoasa.

concluzie: aceasta „e tactica USL de abatere a atentiei de la problemele reale ale tarii, si care nu tin de sovinism…”

intrebare: cat de cretin/debil poti fi ca sa emiti asemenea „opinii”?
raspuns: atat cat e postacul de serviciu legelista.

Lasati un comentariu