Tocurile înalte – pro şi contra

• publicat la: 31 ianuarie 2013
Tocurile înalte – pro şi contra

Tocurile inalte au ajuns sa fie o modă in saloanele de elită ale Parisului abia in secolul XVIII. Cei dintâi pantofi cu toc inalt i-au purtat bărbaţii, acestia fiind atunci răsfăţaţii modei. Insă nu ei descoperiseră tocurile.

Desi, asa cum se stie, populatia Egiptului antic umbla mai mult desculţă, pe unele reprezentari murale datand din perioada anilor 3500 i.Hr, apar personaje apartinand claselor de elita – atât bărbaţi cât si femei  – incăltati in pantofi cu toc inalt.

Este probabil ca respectivii pantofi să fi fost folositi numai la anumite ceremonii, rolul tocului fiind acela de a scoate in evidenţă rangul persoanei, de a-i inalta statura in raport cu alti semeni sau de a da eleganţă mersului.

Românii si grecii foloseau sandaua; nu-si puneau problema tocului. In secolul XVI, Caterina de Medici si-a comandat pantofi excentrici, cu tocul inalt, dar exemplul n-a fost urmat si de alte distinse doamne.

Adevăratul succes a acestui tip de incălţăminte l-a inregistrat insă regele Frantei Ludovic XV, care a lansat moda tocului cui pentru bărbati, preluat ulterior de femei si devenit brand, conform mixstuff.ru.

De atunci, tocul a evoluat devenind când mai inalt, când mai subtire, cand instabil si cat mai ciudat, ajungand la formele pe care le ia astazi. A reusit sa atinga incredibila lungime de 14 centimetri, cu care se laudă cele mai distinse case de moda.

Dezavantajele purtării tocului inalt

In primul rand, asa cum majoritatea femeilor stiu, provoaca dureri la picioare. Poate nu le-ar provoca, daca respectivii pantofi ar fi purtati in permanenta, inclusiv acasa. Piciorul ajunge sa doara, daca il pui de fiecare data in postura de a purta alt tip de incaltaminte.

Cu un pantof sofisticat creşte si riscul să-ţi fracturezi piciorul, in caz de accident.

Cine poartă asemenea pantofi doar din când in când are, cel mai probabil, un mers incontrolabil si nesigur.

In plus, purtarea unui astfel de pantof determină modificari irevesibile la nivelul articulatiilor tibio-femurale.

Avantajele tocului inalt

Creaza iluzia unei staturi mai inalte si a unei siluete mai zvelte. Deasemeni, un astfel de toc alungeste picorul, ii dă eleganţă, ii da acea forma ravnita de toate femeile care si-au facut un ideal din a avea un „picior frumos”.

Femeile care poarta numar mare la pantof au ocazia sa dea iluzia unui picior mai mic purtand toc. In plus, muschii piciorului devin atrăgători atunci când sunt supusi exercitiului zilnic de a suporta miscarea complexă a piciorului incăltat cu un asemenea pantof.

In sfarsit, alura piciorului spriijinit pe tocul inalt defineste mai bine linia estetica a soldului, făcându-l atrăgător.

Verdict

Se pare ca sfaturile sunt inutile. Cui ii place tocul inalt il va purta idiferent de sfaturile primite. Cu atat mai mult cu cat inaltandu-se cu cativa centimetri, o femeie scunda se simte undeva „mai sus”, eventual mai la inaltimea partenerului.

Dacă, insă, dimpotrivă, doamna are alură de handbalista, adoptarea tocului inalt este o eroare sigura.

Trebuie insa sa recunoastem ca exista si un factor subiectiv: dacă doamna se simte bine cu un astfel de toc, merită să-şi facă plăcerea de a-l purta. Dar trebuie să ţină seama că niciun bărbat nu se indrăgosteste de tocul pantofului.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu