31 de decese în judeţ datorate tuberculozei

• publicat la: 12 februarie 2013
31 de decese în judeţ datorate tuberculozei

Spitalul de Pneumoftiziologie a organizat luni,12 februarie 2013,o conferinţă de presă în care şi-a prezentat activitatea din anul 2012. La întâlnirea cu presa au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean,Adrian Ştef,vicepreşedintele Mircea Govor, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Liţa Sălăgean şi directorul financiar contabil, economistul Călin Tudorache.Prezentarea a apartinut managerului Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, dr. Ioan Sergiu.

Potrivit celor declarate de dr. Ioan Sergiu,activitatea medicală a spitalului a presupus  spitalizare de zi, spitalizare continuă acuţi (cazuri pneumo), cronici (cazuri TB şi MDR) şi ambulatoriu integrat.

În anul 2012 spitalul a realizat 1.936 de externări la acuţi, cazuri pneumo, 740 de externări la cronici, din care la cazuri TB- 687 de externări, iar la cazuri MDR, 53 de externări. Au fost realizate  4564 de consultaţii în ambulator integrat, 5126 de consultaţii la Dispensarul TBC Satu Mare, 1117 de consultaţii la Dispensarul TBC din Negreşti Oaş şi 783 de consultaţii la Dispensarul TBC Tăşnad.În anul 2012 au fost  înregistrate  31 de decese, din care un caz de mortalitate infantilă, în creștere față de anul 2011, când au fost doar 17 cazuri de deces.

Incidenţa globală a fost de 114,3 %, cazuri noi 94,4 %, cazuri readmise 18,8 %. Incidenţa infantilă a fost de 44,3 %, numărul total de cazuri 376, din care cazuri noi 314, numărul cazurilor readmise a fiind 62.

Printre neîmplinirile anului trecut se numără: nerezolvarea situaţiei juridice a clădirilor spitalului din Satu Mare şi Bixad ceea ce implică imposibilitatea accesării de fonduri europene dar si desfăşurarea activităţii cu o lipsă mare de personal, imposibilitatea influenţării variaţiei incidenţei tuberculozei în judeţ, lipsa unor medicamente antituberculoase, costuri ridicate cu încălzirea de la Spitalul din Bixad.

Spitalul a reuşit să realizeze în 2012 reabilitarea  Dispensarului din Tăşnad-instalaţie încălzire, reparaţii capitale la acoperiş, la interior şi termoizolare, reparaţie capitală la instalaţia de încălzire Bixad, upgradarea centralei telefonice  Satu Mare şi refacerea reţelei telefonice din Bixad, achiziţia unei autoutilitare, automatizarea porţii de acces auto la Satu Mare, achiziţia unei hote flux laminar pentru laboratorul din  Bixad, achiziţia a 5 concentratoare de oxigen, achiziţie calculatoare, imprimante  dar si obtinerea acreditarii spitalului.

redactia

Lasati un comentariu