Ambasadorul român în Marea Britanie

• publicat la: 3 februarie 2013
Ambasadorul român în Marea Britanie

La isteria provocată de tabloidele britanice, în care românii şi bulgarii sunt catalogați drept hoţi, escroci și profitori ce vor inunda Marea Britanie cu miile după ce restricţiile de pe piața muncii vor fi ridicate anul viitor, se adaugă inițiativa guvernului britanic.

Astfel, într-un efort de a opri imigranţii, campania prin care vor să-i descurajeze pe români şi bulgari să vină în Marea Britanie are în vedere inclusiv avertizări cu privire la climatul ţării.

Marea Britanie este însă ironică față de inițiativa miniștrilor britanici și spune că nu vremea tipic țării, ci economia stagnantă de aici va lucra în favoarea englezilor.

În contextul acestei campanii de descurajare a imigranților din estul Europei, ambasadorul român în Londra, Ion Jinga, se arată optimist și spune că economia noastră îşi revine mai rapid decât a altor ţări europene.

„Dacă economia britanică a avut anul trecut o creştere egală cu zero, noi am experimentat o creştere de 2,5% în 2011 şi una de 1,7% anul trecut“, a declarat ambasadorul român, anticipând o creştere similară şi anul acesta. „Aşadar economia noastră îşi revine mai rapid decât a altor ţări europene“.

Stewart Jackson, membru al Parlamentului, nuanțează însă arătându-se favorabil imigranților din Est cu „facultate”.

„Nu înseamnă că o să oprim pe oricine are un nume ciudat sau nu vine din Anglia, dar trebuie să facem judecăţi de valoare“, a declarat Stewart Jackson, membru al Parlamentului. „Vrem polonezi care au absolvit facultatea (potrivit unor date citate de site-ul ft.com, afluxul crescut de imigranţi polonezi a făcut ca poloneza să fie acum a doua cea mai vorbită limbă din Marea Britanie). Nu vrem grupări de bulgari care se ocupă de traficul de persoane, de droguri şi de crime sexuale“.

La rândul său, Jinga spune că plecarea profesioniştilor români a creat probleme acasă.

„Românii nu au venit aici pentru a cere asistenţă socială, ci pentru a lucra şi pentru a lucra în zone în care britanicii nu sunt interesaţi“ să o facă, a spus el. „Avem probleme în sistemul medical acum din cauză că doctorii noştri au plecat în Marea Britanie, Franţa. Nu suntem mulţumiţi de situaţie“.

Membrii români şi bulgari ai PE i-au trimis vineri preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso o scrisoare în care se plâng că drepturile lor de cetăţeni ai UE sunt ameninţate.

„Credem că un val de critici de la începutul anului urmăreşte etichetarea acestor cetăţeni drept europeni de mâna a doua care prezintă un risc doar pentru că îşi exercită dreptul de bază de a se mişca liber şi a de a munci“, au scris membrii PE./cotidianul.ro