Băsescu, eşec la Bruxelles: „Legenda cu marele negociator Traian Băsescu a murit”

• publicat la: 9 februarie 2013
Băsescu, eşec la Bruxelles: „Legenda cu marele negociator Traian Băsescu a murit”

România a pierdut din nou pe mâna lui Traian Băsescu. Băsescu a ţinut să meargă morţiş el la Consiliul European, iar rezultatul este zero.

Băsescu nu a reuşit să obţină pentru România niciun leu în plus din banii europeni.

Traian Băsescu a anunţat ca pe un mare succes vineri seară că România a obţinut 39,887 miliarde de euro, în condiţiile în care ţinta era de 48 de miliarde de euro din bugetul UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020.

Băsescu a făcut un adevărat balet al cifrelor. Băsescu a anunţat, vineri, la Bruxelles, că România a obţinut o creştere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 faţă de perioada precedentă, fiind una dintre puţinele ţări cu creştere bugetară. Și chiar se declară mândru de „succesul lui”

„Vă pot spune că a fost greu, dar mi-a plăcut. Eu, personal, sunt mulţumit. Faţă de ce se putea, sunt mulţumit. Cred că şi eu şi cei care m-au însoţit ne-am făcut datoria, dar fiecare la locul lui: eu politic, ei tehnic, dar ne-am făcut-o”, a spus Băsescu.

Ce spune Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seară că alocarea bugetului de 39 de miliarde de euro pentru România din partea Bruxelles-ului este un mare eşec.

„Preşedintele prezintă în culori frumoase ceea ce e o realitate. România a avut 48 miliarde, ceea ce era foarte puţin faţă de alte ţări. Restul e PR. E prezentarea unui eşec ca fiind ceva ce nu e foarte rău. O să pierdem cu toţii din aceste 9 miliarde. Plus foarte multe lucrui tehnice, s-a redus prefinanţarea, co-finanţarea. E păcat şi e foarte rău pentru România. E şmecheria de PR a preşedintelui să intre în detalii pe care mulţi oameni nu le cunosc. Eu le cunosc. România a avut în 2007-2013 ca şi Bulgaria cea mai mică alocare. Comisia Europeană a propus 48 de miliarde, tocmai asta a fost ideea, că România a avut foarte puţin. Nu a fost făcută pentru că nu aveam ce să facem cu banii. Apoi s-au tăiat 9 miliarde de la România, 9 miliarde din 40 de miliarde cât s-au tăiat în total”, a declarat Victor Ponta presei.

„Rezultatul e foarte prost, oricum îl prezentăm.Nu s-a obţinut nimic pentru România. Din 48 de miliarde, s-au obţinut 39 de miliarde. Legenda cu domnul Băsescu de mare negociator a murit în acestă seară. Nu a obţinut nimic. Oare România nu poate obţine nimic, în afară de ceartă şi reproşuri?. Un mare negociator obţinea ceva. Asta nu e negociere, e PR”, a subliniat premierul.

Ponta a precizat că în această situaţie România va fi nevoită să acopere din resurse interne unele cheltuieli care puteau fi făcute prin intermediul banilor europeni. Conform premierului, nici măcar deducerea de TVA pentru fondurile UE nu este un real câştig.

„Ni se dă voie ca din valoarea proiectului să deducem şi TVA-ul, nu ne dă nimeni bani în plus pe TVA. pentru România consecinţele negocierilor de astăzi ţin până în 2020 şi ne afectează pe fiecare dintre noi. Cum o să reducem decalajele când obţinem jumătate din fondurile Polonia? Cum să le cerem agricultorilor noştri să fie competitivi dacă au obţinut foarte puţin şi pe termen lung? România a ieşit din această mare bătălie pentru buget pe ultimul loc. Asta e realitatea. Cine e de vină e mai puţin important. Oricât o prezinţi ca un mare succes, îţi dai seama că e un mare eşec”, a afirmat Victor Ponta./cotidianul.ro

Lasati un comentariu