Bilanţ de activitate la Muzeul Judeţean.Creşte numărul vizitatorilor

• publicat la: 12 februarie 2013
Bilanţ de activitate la Muzeul Judeţean.Creşte numărul vizitatorilor

Marti,12 februarie 2012,a avut loc la sediul Muzeului judetean o conferinţă de presă in care directorul general Liviu Marta alături de directorul responsabil de relaţii publice, Radu Ovidiu Ardelean şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef,au  prezentat bilanţul instituţiei pe 2012.

Potrivit celor declarate de Adrian Ştef,in perioada urmatoare se vor prezenta bilanţurile instituţiilor subordonate, pentru a se asigura mai multa transparenţă, dorindu-se o  corectare  a unei  “deficienţe de imagine”.

 

Muzeul Judeţean Satu Mare are înregistrate în inventare 1651 de bunuri muzeale, 73 de dosare clasae în categoria tezaur, 35 de dosare clasate în categoria fond şi 330 de fişe analitice de evidenţă.

Pe parcursul anului 2012,muzeul a derulat mai multe programe şi proiecte de cercetare cu finanţare naţională, judeţeană locală, internă sau în parteneriat cu alte instituţii: „Minoritatea ucraineană în nord-vestul României”, în perioada 04-11.12.2012 (finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor), „Răspândirea speciei Lutra lutra în zona Oaş-Valea Turului în relaţie cu diferiţi factori ecologici şi antropici”, Politica guvernelor maghiare faţă de minorităţi în Transilvania de Nord (1940-1944)”, proiect derulat împreună cu Institutul de Arheologie al Universităţii din Londra.

Muzeul Judeţean Satu Mare  a editat două anuare ştiinţifice, aflate încă sub tipar: „Satu Mare. Studii şi comunicări – Seria arheologie XXVIII/I, 2012” şi  „Satu Mare. Studii şi comunicări – XXVIII/II Seria istorie-etnografie-artă, 2012 . Monografiile ştiinţifice editate de Muzeul Judeţean Satu Mare sunt: „Manuscrise slavone şi româneşti din Biblioteca Universităţii Naţionale Ujgorod”: Catalog, 2012,  „300 de ani de la colonizarea şvabilor dunăreni în comitatul Satu Mare”, „Arhitectura religioasă medievală din Transilvania – Középkori egyázi építészet Erdélyben – Medieval Ecclesiatical Architecture in Transylvania, V/2012” şi volumul monografic Robert Gindele – Eszter Istvánovits: „Die römerzeitlichen Töpferöfen von Csengersima–Petea”.

Promovarea patrimoniului muzeal s-a făcut prin manifestări culturale dintre care amintim:

-„Noaptea muzeelorla care numărul vizitatorilor atraşi a fost de 3150. În cadrul acestui program a fost amenajată o expoziţie şi o cafenea cu muzică de inceput de sec. XIX/ perioadă interbelică, ce a avut un mare succes.

-„Manifestări cu publicul legate de evenimente aniversare”: „160 ani de la naşterea marelui patriot dr. V. Lucaciu”, „Ziua Veteranilor”, „Sărbătorirea Unirii din 1859”, „Pacea de la Satu Mare”, „Ziua Drapelului”, „Ziua Armatei Române”, „Ziua Naţională a României”, „Comemorarea Monseniorului Aloisie Tăutu”, „300 de ani de la înfiinţarea oraşului modern Satu Mare”.

-„Ziua dacilor liberi organizată la Medieşu Aurit.

-„Ziua Meşterilor Populari(mai 2012)

Alături de aceste evenimente, Muzeul Judeţean Satu Mare a mai organizat 39 de expoziţii, 3 tabere arheologice şi 25 de lecţii deschise, concursuri pe teme istorice şi dezbateri realizate cu elevi şi studenţi.

Numărul vizitatorilor Muzeului Judeţean Satu Mare a evoluat de la 36.158 în 2010, la 42.910 în 2011, pentru ca în 2012 să se înregistreze un număr record de vizitatori: 69.612, adică o creştere de 61,3 %.

Muzeul Orăşenesc Carei, aflat în subordinea Muzeului Judeţean Satu Mare, a fost gazda unor expoziţii precum: „Şvabii Sătmăreni. 300 de ani de la colonizarea şvabilor”, „Maşinuţe – Matchbox”, „Expoziţia artiştilor fotografi din Carei”, „Viaţa lui Szendrey Julia”, „Viaţa în Castelul Karolyi”. Aici s-au desfăşurat lecţii de istorie vie în partenriat cu Şoala Gimnazială „Vasile Lucaciu”, a fost organizată Noaptea Muzeelor, în colaborare cu Direcţia de Cultură şi Sport a Primăriei Carei şi Biblioteca Municipală Carei, în această noapte au trecut pragul muzeului peste 1500 de vizitatori. De asemenea Muzeul din Carei a fost implicat în vizitarea nocturnă a pivniţei Castelului Karolyi de Haloween, în Zilele Careiului şi alte evenimente culturale locale.

redactia

Lasati un comentariu