Cacao, izvor de sănătate şi de tinereţe

• publicat la: 4 februarie 2013
Cacao, izvor de sănătate şi de tinereţe

Arborele de cacao produce nişte seminţe care, după uscare, se macină sub formă de pulbere, materie prima pentru fabricarea ciocolatei si nu numai. Denumirea de cacao, preluată de spanioli, provine din limba aztecă.

Descoperirile arheologice au constatat că aztecii cunosteau arborele de cacao incă de pe la 1100. Din fructele de cacao fermentate, amestecate cu apă, porumb, vanilie si piper, aztecii preparau pe atunci o băutură alcoolică.

Cacao insă, nu este doar ingredientul de bază din care se produce ciocolata ci şi un izvor de sănătate intotdeauna la indemână. Cacao previne bolile cardiovasculare si cancerul.

Epicatecina, un compus din cacao, de fapt, un flavonol, care se gaseste si in vinul rosu, ceaiul verde si sucul de grapefruit, toate acestea recomandate pentru prevenirea bolilor de inima si mentinerea nivelului de colesterol sub control, ajuta la marirea capacitatii de relaxare a vaselor de sange.

Antioxidantii care lupta impotriva radicalilor liberi, au calitatea de a mentine tenul tanar si stralucitor, in ciuda trecerii anilor, intarind astfel sistemul imunitar si marind rezistenta organismului de la boli  usoare pana la cancer.

Studiile au concluzionat ca antioxidantii hidrosolubili imbunatatesc circulatia sanguina in creier, prevenind astfel congestiile cerebrale sau bolile mintale. In compozitia pulberii numita cacao se mai gasesc si antiinflamatori care ajuta la ameliorarea starilor de inflamatie, aparute in guta si reumatism.

Daca ciocolata amaruie, fara umplutura, are un continut de peste 60% cacao, persoanele care tin cura de slabire o pot consuma fara probleme, fiind chiar recomandata, dar nu un pachet odata.

Valoarea nutritionala a ciocolatei este, dupa cum stie oricine, foarte mare. Insa, are in compozitia ei acizi grasi Omega 3 care, la randul lor, pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare.

Ciocolata neagra, pe langa beneficiile deja enumerate, iti ofera un plus de magneziu, fibre alimentare si arginina de care organismul are atata nevoie. S-a constatat, de asemenea, ca, dupa consumul unei cesti de cacao creste nivelul de serotonina, aparand un efect de exaltare.

Cacao are in compozitia sa si cofeina, un stimulent destul de puternic, mai ales cand produsul care o contine este consumat in exces. De aceea se recomanda consumul cu prudenta si nu seara, deoarece poate produce insomnie.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu