Careienii,solidari cu cei afectaţi de bolile rare

• publicat la: 27 februarie 2013
Careienii,solidari cu cei afectaţi  de bolile rare

Miercuri, 27 februarie 2013, de la ora 12:30, Ziua  Internațională a Bolilor Rare a fost marcată pentru al cincilea an consecutiv  de  un marş prin centrul oraşului,la care au participat  in jur de 300 de persoane,dintre care mulţi tineri dar şi consilieri locali şi judeţeni sau cadre didactice.

 

Organizarea a aparţinut de Asociației Werdnig Hoffman în colaborare cu Direcția de Cultură și Sport și cu sprijinul Poliției municipale Carei.

Coloana s-a deplasat de la biserica romano-catolică J Calasantius,a făcut o oprire la sediul Primariei Carei ,punctul final fiind Parcul din jurul Castelului.

Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a ținut un scurt discurs despre obiectivul principal al manifestaţiei de astăzi şi anume sensibilizarea populației cu privire la bolile rare,evidențierea impactului  acestora asupra vieții pacienților.

De la ora 13:30,Castelul Károlyi a găzduit un simpozion pe tema bolilor rare. În deschidere a luat cuvântul Bogdan Georgescu, Veres Robert din partea Asociației Werdnig Hoffman, dr. Lovász Andrei,medic pediatru , d-na Rodica Maxi,consilier județean  și protopop pr.Radu Filip.

Medicul specialist Lovasz Andrei  a afirmat că are ,,o stimă deosebită pentru aparţinătorii persoanelor care suferă de aceste dizabilităţi .Din păcate,se prevede o creştere a acestor afecţiuni din datele ce le deţin de la diverse instituţii de studiu.Pot să vă spun că la ora actuală,în România sunt 12.500 copii cu afecţiuni genetice,,.

Înainte de prezentarea pildelor pregătite pentru participanţii la eveniment, protopopul Radu Filip  s-a arătat vizibil deranjat de lipsa oamenilor politici din sală ,,ei sunt cei care pot lua hotărâri  dar lor le place baia de mulţime,să se înconjoare de lume multă.De ei depind multe şi trebuiau să fie aici prezenţi,,

Părintele Filip a supus apoi atenţiei asistenţei o serie de citate cu care a dorit să îi întărească pe cei atinşi de boli rare.,,Suferinţa a intrat în lume prin noi. Dumnezeu n-a creat durerea. Nimic din ce tinde spre imperfecţiune nu are ca autor Fiinţa perfectă. Suferinţa a intrat în lume o dată cu păcatul. Ea va ieşi o dată cu Cel ce a epuizat în El toată violenţa şi realitatea durerii, toată oroarea răului, sfârşind prin a ne elibera sufletele pentru veşnicie, transformând natura lor pe pământ. Dar dacă pe pământ, în suferinţă, trebuie să mai rămână mereu câte ceva neexplicat pentru creştin, aceasta este un mister ca cel al religiei, făcut să-i mărească credinţa, speranţa, iubirea, meritele, unul dintre acele mistere admirabile şi fecunde, pline de lecţii mai înalte decât toate explicaţiile lucrurilor. Situat intermediar între misterele naturii, care ne depăşesc prin număr şi complexitate, dar nu sunt, prin ele însele, deasupra înţelegerii noastre, – şi misterele religiei, care ne depăşesc prin esenţă; categoria misterelor suferinţei constituie ca o stare alături de natură şi o pregătire. Este, de altfel, categoria aleasa de Omul-Dumnezeu pentru a face să treacă omenirea dintr-o lume într-alta. Există în durere ceva ce ţine de esenţa misterioasă a sacramentului.,,

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt moment artistic susținut de formația Magic Dance a Centrului Cultural municipal, condusă de Raluca Păvăluc.

 redactia

Lasati un comentariu