Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu” îşi comemorează patronul spiritual

• publicat la: 5 februarie 2013
Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu” îşi comemorează patronul spiritual

Deoarece anul acesta se împlinesc 140 de ani de la naştere şi 60 de ani de la moartea lui IULIU MANIU în închisoarea din Sighet (5 februarie 1953),  în unitatea noastră s-a desfăşurat o  comemorare a celui care ne este patron spiritual. IULIU MANIU este parte a istoriei noastre, iar memoria sa trebuie păstrată vie în conştiinţa noastră .

Personalitate politică de talie europeană, democrat convins şi patriot luminat, Maniu a fost un om care nu doar că  a oferit, prin propria viaţă, un model demn de urmat pentru orice persoană, ci nu a ezitat să îşi sacrifice interesele personale atunci când situaţia a cerut-o, fiind dispus să îşi pună în pericol propria existenţă în vederea realizării unor idealuri. Întreaga sa viaţă era concentrată  spre iubirea de ţară şi  încredere în principiile democratice.

Cu aceasta ocazie, un număr de aproximativ 100 de elevi împreună cu profesorii lor, au participat la evenimentul desfăşurat în biblioteca şcolii.

 

Elevii: Pongracz Anna-Carmen, Pop Erik,(cls. a XII-a A), Buzaş Raluca, Roşu Ionela , Temian Mihai (din clasa a X-a E), sub coordonarea Consilierului educativ, Prof.Elena Coşarcă şi a Consilierului şcolar, Prof.Daniela Pridea, au organizat evenimentul  care a evocat  viaţa şi personalitatea marelui IULIU MANIU . Este în sarcina noastră, să-l aşezam pe Iuliu Maniu la locul pe care îl merită în istoria neamului său, datorită faptului,  că şi-a sacrificat viaţa pentru binele semenilor, dar mai ales pentru crezul naţiunii române.

După prezentarea unui documentar al intregii vieti a lui Iuliu Maniu, s-au dat citire unor gânduri şi  cugetări ale acestuia. În încheiere, directorul scolii, Prof. Adrian Micovschi, a ţinut să sublinieze, importanţa deosebită pe care o are acest important  personaj asupra colegiului nostru. A amintit de asemenea, ca la 27 aprilie 2013, se împlinesc, 94 ani de cand  Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent, instalează în actuala cladire a Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu” din Carei, Administraţia Românească, care funcţionează până în 1926, când prefectura se mută la Satu-Mare.

Din anul 1930 până în prezent, clădirea a adăpostit diferite forme şi instituţii de învăţământ. În anul 1989 liceul se transformă în Grup Şcolar Industrial purtând denumirea de Grup Şcolar Construcţii de maşini Carei.

Din 1997 poartă denumirea de Grup Şcolar Iuliu Maniu Carei. În anul şcolar 2007-2008 s-a transformat în Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Carei. La finalul manifestarii, directorul Micovschi a propus o deplasare  în localitatea Bădăcin, comuna Pericei, judeţul Sălaj, pentru a vizita locurile natale ale  lui IULIU MANIU.

Pe tot parcursul activităţii  s-a putut auzi în surdină, un fundalul muzical, în ton cu activitatea, şi anume ,,Imnul lui Iuliu Maniu”.

Fie ca memoria sa să dăinuiască pururea , iar spiritul său să ne  fie  de-a pururi călăuzitor !

 

Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Carei

 

comentarii

de Horia Mărieș la 7 februarie 2013 - 16:02

Se spune că Bill Gates a ţinut un discurs la un liceu despre cele 11 lucruri pe care elevii nu le-au învăţat şi nu le vor învăţa la şcoală. El a scos în evidenţă faptul că sentimentul de automulţumire şi învăţăturile „corecte” din punctul de vedere al politicilor educaţionale au creat o generaţie de copii care nu au deloc noţiunea de realitate şi despre felul în care realitatea aceasta i-a destinat eşecului în lumea reală.

Regula nr. 1: Viaţa nu e dreaptă – obişnuieşte-te cu ideea!

Regula nr. 2: Lumii prea puţin îi pasă de stima ta de sine. Lumea se aşteaptă să realizezi ceva ÎNAINTE de a fi mulţumit de tine însuţi.

Regula nr. 3: Nu vei câştiga 60.000$ pe an de îndată ce părăseşti băncile şcolii. Nu vei fi vicepreşedintele vreunei companii cu telefon în maşină decât atunci când vei fi muncit pentru acestea.

Regula nr. 4: Dacă crezi că profesorul tău e sever, stai să vezi când o sa ai un şef!

Regula nr. 5: A lucra într-un fast-food nu este ceva sub demnitatea ta. Bunicii tăi aveau o altă denumire pentru asta: o numeau şansă.

Regula nr. 6: Dacă o dai în bară, nu e vina părinţilor tăi, aşa că nu te mai smiorcăi în legătură cu greşelile tale, ci învaţă din ele.

Regula nr. 7: Înainte de a te fi născut, părinţii tăi nu erau atât de plicticoşi ca acum. Au ajuns aşa din cauză că trebuie să-ţi plătească cheltuielile, să-ţi spele hainele şi să te asculte pe tine spunându-le cât de grozav te crezi. Aşa că înainte de a te porni să salvezi jungla de paraziţii generaţiei părinţilor tăi, încearcă să-ţi despaduchezi propriul dulap.

Regula nr. 8: Poate că şcoala ta a scăpat de învingători şi învinşi, însă viaţa NU. În unele şcoli au abolit corigenţele şi elevul poate încerca de câte ori vrea el să dea răspunsul corect la o întrebare. Asta nu seamănă, deloc, cu NIMIC din viaţa reală.

Regula nr. 9: Viaţa nu se împarte în semestre. Nu ai verile libere şi pe foarte puţini angajatori îi interesează să te ajute să „te găseşti”. Faci asta în timpul liber.

Regula nr. 10: Ce vezi la televizor NU e viaţa reală. În viaţa reală oamenii chiar trebuie să mai plece din cafenele şi să meargă la serviciu.

Regula nr. 11: Fiţi amabili cu tocilarii. Există o şansă foarte mare ca in viitor să lucraţi pentru vreunul dintre ei.

Lasati un comentariu