Concursul Regional de recitări Eminescu la a VII-a ediție

• publicat la: 1 februarie 2013
Concursul  Regional de recitări Eminescu la a VII-a ediție

Cea de-a VII-a ediție a Concursului Regional recitări Eminescu a adus în fața publicului din Sala Cavalerilor a Castelului Karolyi iubitori ai poeziei de la școlile careiene dar și din împrejurimi. Evenimentul a fost organizat de Direcția de Cultură a Primăriei Carei și Centrul de Promovare a Turismului Cultural.

Juriul competiției a fost format din Adriana Vaida, Dorina Nemeș și Sorin Oros, actori ai Teatrului de Nord Satu Mare, Ciprian Bâtea-jurnalist.Sarcina nu le-a fost deloc ușoară. Această ediție a concursului de recitări a fost superioară calitativ celor anterioare, fapt remarcat de Adriana Vaida, care a declarat pentru Buletin de Carei:Am fost și anul trecut în juriu și am remarcat câțiva elevi, dar anul acesta au fost toți mult mai buni. Nivelul concursului de la Carei este superior celor similare de la Satu Mare. Mă bucur că acesta există, felicit Direcția de Cultură pentru organizare și felicit profesorii și elevii pentru interesul pe care l-au arătat pentru concurs.

Cei mai mulți concurenți înscriși au fost  la secțiunea gimnaziu, clasele V-VIII. Emoții, poticneli, dar și interpretări deosebite ale poeziilor eminesciene s-au perindat prin fața juriului și a suținătorilor din public.

Elevii de liceu, doar 18 concurenți, au arătat că înțeleg poezia lui Eminescu și știu să redea privitorilor povestea fiecărei poezii. Aceștia și-au ales poezii din lirica eminesciană cu temă filozofică, poezii grele, dar deosebit  interpretate.

După deliberarea juriului, a urmat premierea câștigătorilor.

La categoria clasele V-VIII:

Locul I : Borbely Patricia – Școala Gimnazială Nr. 3 Carei

Duțescu Darius – Școala Gimnazială Nr. 3 Carei

Locul al II-lea : Gabor Tania – Școala Gimnazială Nr. 3 Carei

Locul al III-lea : Polak Alexa – Școala Gimnazială Nr. 3 Carei

Mențiune: Mihaly Roxana – Școala Generală Moftin

Mențiune: Păun Tudor – Școala Gimnazială Nr. Carei

Mențiune: Cadar Florin – Școala Generală Moftin

La categoria clasele IX – XII:

Locul I : Zob Claudia – Liceul Teoretic Carei

Locul al II-lea: Fogaș Sergiu – Liceul Teoretic Carei

Șiman Claudian – Liceul Teoretic Carei

Locul al III-lea: Moisei Andreea – Liceul Teoretic Carei

Mențiune: Jurj Patricia – Liceul Teoretic Carei

Mențiune: Varga Evelyn – Liceul Teoretic Carei

Mențiune: Coșarcă Dan – Liceul Teoretic Carei

Premiile au constat din Diplome și cărți oferite de Direcția de Cultură, Agrotex srl, Ardealul SA și Unirea 2009 Carei. La final s-au oferit diplome și buchete de flori membrilor juriului și profesoarelor care i-au îndrumat pe elevi.
Vizibil încântați de prestația elevilor la acest concurs, membrii juriului au avut amabilitatea să transmită un mesaj cititorilor Buletin de Carei. Astfel, Sorin Oros a spus: „ Apreciez că această tradiție continuă . E foarte bine să meargă mai departe, mai ales aici în acest colț de țară.”
Ca jurnalist, Ciprian Bâtea a fost puțin mai incisiv: „ În timp ce politicienii bulversează învățământul, iată că, grație acestor profesori excepționali și acestor elevi talentați, viitorul învățământului românesc este asigurat. Bravo lor!

 

 

Nicoleta Latis

Lasati un comentariu