De Dragobete plantează busuioc, ca să-ţi meargă bine tot anul

• publicat la: 23 februarie 2013
De Dragobete plantează busuioc, ca să-ţi meargă bine tot anul

Busuiocul, planta plină de taine, pus in păr, la tindă si icoane ori intr-o cană cu apă fierbinte isi are menirea lui si nu dezamăgeste niciodată.

Are miros unic si inimitabil si-l poartă preotii in mână atunci când stropesc cu agheasmă pentru sănătate, fericire si belsug, dar si când alungă răul din case, oameni si animale.

La marile sărbători, fetele de măritat il poartă-n sân sau si-l pun sub pernă ca să-si viseze ursitul, adică bărbatul cu care se vor mărita.

Busuiocul este planta sfanta, magica si de leac, busuiocul face si desface dar, ca sa-si pastreze calitatile cu care a fost binecuvantat dintru-nceputuri, atunci cand il sameni trebuie sa respecti un anumit ritual, care incepe, intotdeauna, pe 24 februarie, de Dragobete.

Ritual pentru 24 februarie, de Dragobete

Astfel, in dimineata zilei de Dragobete, trebuie umplute cu pamant, luat dintr-o zona curata, neumblata de caini, niste vase mici, de regula borcane de sticla sau pahare de plastic.

In fiecare vas se pun seminte de busuioc si vasele se tin in casa, la caldura, pana pe 23 aprilie, cand crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua Sfantului Gheorghe. Din cand in cand se uda, cu apa tinuta la temperatura camerei.

Atunci, de Sfantul Gheorghe, plapandele rasaduri se pun in gradina sau in ghivece. Multe persoane, mai ales cele care nu au gradina si locuiesc la bloc, tin busuiocul la geam, in ghivece. Cum tantarilor nu le place mirosul de busuioc, casa va fi ferita de raul lor toata vara.

Busuiocul incepe sa infloreasca pe la sfarsitul lunii iunie si varfurile sale inflorite pot fi culese de mai multe ori, pana toamna tarziu, cand da bruma. Dupa fiecare taiere a varfurilor inflorite, fara partea lemnoasa, planta face alti lujeri, care vor inflori, la randul lor.

Obligatoriu sfintit la biserica

Ca sa slujeasca scopului in care-i folosit, busuiocul trebuie dus la biserica si sfintit de preot. Numai asa, sfintit, capata puteri.

Ca planta de leac, busuiocul poate fi administrat intern si extern, sub forma de pulbere, tinctura, infuzie, ulei si cataplasme in diferite afectiuni precum toxiinfectii alimentare, dureri musculare si de oase, astm, infectii respiratorii, sinuzita, oboseala, depresie, durere de cap.

Dacă ai răcit si te doare-n gât, lucru care se intâmplă des in aceasta perioada de tranzitie intre anotimpuri, bea un ceai de busuioc, o lingurita de plantă, la o cană de apă. In caz de nas infundat sau durere de cap provocata de sinuzita, fă inhalatii cu ceai de busuioc.

Ca să ai un ten curat, sănătos si tânăr cât mai mult timp, bea apă de busuioc. Pune de seara două – trei fire de busuioc intr-o cană de apă, dimineata filtrează amestecul si bea apa.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu