Expoziţie de carte veche

• publicat la: 13 februarie 2013
Expoziţie de carte veche

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef a participat miercuri, 13 februarie 2013 la Biblioteca Judeţeană Satu Mare la lansarea volumului “Incunabulele Colecţiilor speciale sătmărene”, autor Marta Cordea, şi vernisajul expoziţiei dedicate secţiei de carte veche.

Asistăm azi la o lansare de carte şi la o expoziţie de excepţie a Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Doresc să-i felicit pe cei doi specialiști, Marta Cordea și Viorel Câmpian, pentru că prin munca lor dezvăluie cercetătorilor și publicului larg documente de o inestimabilă valoare. Mă bucur că avem la Satu Mare doi cercetători atât de pasionaţi şi dăruiţi muncii lor.
Este important să vedem cum vom reuşi în viitor să adunăm în continuare obiectele de patrimoniu, felul în care vom reuşi să găsim resurse pentru a îmbogăţi patrimoniul cultural al judeţului.
Sunt convins că deşi ne aflăm în era digitală, viaţa cărţii va fi lungă, va fi puternică, fiindcă omul are nevoie de cartea tipărită, are nevoie de cultură scrisă, are nevoie de literatură. Cred că au meritat eforturile pe care le-am făcut în ultimii ani de îmbogăţire a fondului de carte a Bibliotecii Judeţene şi de conservare a fondului de carte veche. Asta în condiţiile vitrege în care a funcţionat multă vreme Biblioteca.
Sătmărenii sunt interesaţi de cultură, dovada cea mai bună fiind creşterea semnificativă a numărului vizitatorilor de la Muzeul Judeţean, al cititorilor de la Biblioteca Judeţeană, a publicului tot mai numeros de la toate manifestările culturale pe care le-am organizat.
Prin evenimente cum este cel de azi, invităm sătmărenii să redescopere Biblioteca,să vadă că sunt altceva decât simple depozite de carte, să vadă că au comori ascunse. Biblioteca poate să devină parte din viața noastră, a tuturor.” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef.
Volumul “Incunabulele Colecţiilor speciale sătmărene” prezintă prin intermediul textelor şi imaginilor, în condiţii grafice deosebite, atât cercetătorilor în carte veche, cât şi publicului larg, ceea ce Biblioteca Judeţeană Satu Mare are mai rar şi mai valoros.
Incunabulele constituie cele mai valoroase realizări tipografice, ele ilustrând pe de o parte tehnica tiparului la începuturile ei, pe de alta oferă publicului posibilitatea întâlnirii cu desăvârşita artă a cărţii din secolul al XV-lea. Printre cele cinci tipărituri provenind din perioada de leagăn a tiparului, care se regăsesc în colecţia de carte veche a bibliotecii şi care sunt descrise în volum, există un exemplar unicat, precum şi rarităţi bibliofile în ţară.
Expoziţia dedicată secţiei Colecţii speciale şi fond de patrimoniu constă din imagini care reflectă principalele activităţi profesionale şi ştiinţifice ale celor doi bibliotecari ai acestei secţii, dr. Viorel Câmpean şi Marta Cordea, fiind expuse volumele şi lucrările publicate de aceştia, precum şi fotografii realizate cu prilejul diferitelor expoziţii pe care cei doi specialişti le-au organizat de-a lungul timpului. Un loc important în cadrul expoziţiei îl ocupă principalele personalităţi ale culturii sătmărene şi volumele redactate de acestea. De asemenea, în cadrul expoziţiei pot fi vizionate un număr mare de imagini reprezentând incunabulele secţiei şi alte volume preţioase de carte veche străină şi românească.

Lasati un comentariu