Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Brasov

• publicat la: 18 februarie 2013
Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Brasov

Premierul Victor Ponta s-a aflat, duminică seară, la Brașov, la deschiderea Festivalului Olimpic al Tineretului European.

Ponta s-a numărat printre oficialii care au ținut un discurs, alături de președintele Comitetului de Organizare EYOWF 2013, George Scripcaru, președintele Comitetului Olimpic Internațional, Jacques Rogge, dar și președintele Comitetului Olimpic European, Patrick Hickey.
”Mă bucur că se organizează, din nou, în România, un eveniment de acest fel, din 1981, parcă, nu? Felicitări tuturor celor care au avut o contribuție la acest festival. Este o onoare pentru mine, așa se întâmplă la astfel de evenimente, este fie șeful statului, fie șeful Guvernului”, a spus premierul Ponta pentru presă.

Întrebat dacă practică sporturi de iarnă, Ponta a spus că schiatul este doar specialitatea soției și a copiilor, singurul lui rol fiind cel de ”sanie la copii” ,potrivit cotidianul.ro.

Festivalul Olimpic al Tineretului European, ajuns la cea de-a 11-a ediţie, se desfăşoară în Braşov, Râşnov, Predeal, Cheile Grădiştei – Fundata, în perioada 17 – 22 februarie. La cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret organizat în România participă 900 de sportivi şi 600 de membri ai delegaţiilor, din 45 de ţări.

Flacăra olimpică, simbol al olimpiadelor moderne, a fost aprinsă de la razele soarelui pe stadionul de marmură Panathenaic din Atena, pe 2 februarie, în prezenţa oficialilor greci şi români, şi a fost transportată apoi cu avionul, cu ajutorul unui lămpi speciale, la Bucureşti. Din delegaţia română au făcut parte Octavian Morariu, preşedintele COSR, Nicolae Bănicioiu, ministrul tineretului şi sportului, George Scripcaru, primarul oraşului Braşov.

Pe 3 februarie, flacăra olimpică a fost aprinsă de exploratoarea Uca Marinescu pe un soclu amplasat în faţa sediului COSR din Capitală, străjuit de doi soldaţi ai regimentului de gardă, după un scurt ceremonial care a recreat coregrafia momentul aprinderii flăcării olimpice de la Atena.

O ştafetă din care au făcut parte oameni obişnuiţi, cu dizabilităţi, foste şi actuale glorii ale sportului românesc, a purtat pe 9 februarie torţa olimpică pe principalele artere bucureştene, cu o zi înainte ca flacăra olimpică să plece la Braşov. Primul purtător al torţei a fost legendarul Ivan Patzaichin, care în 1972 a mai trăit o asemenea experienţă, când flacăra Jocurilor Olimpice de la Munchen a trecut prin ţara noastră în 1972.

Pe 10 februarie, flacăra olimpică a ajuns la Braşov cu ajutorul unei ştafete, după ce a străbătut localităţile unde se vor desfăşura competiţiile sportive: Poiana Braşov, Predeal, Râşnov, Cheile Grădiştei. Flacăra a fost amplasată pe un soclu din faţa Primăriei Braşov, unde va rămâne pe 17 februarie, până la deschiderea oficială a competiţiei de iarnă FOTE 2013.

Logo-ul competiţiei are forma unui fulg de nea, care cuprinde cele cinci culori olimpice. Se ştie că nu există doi fulgi identici, dar împreună devin o forţă a naturii. Pe acelaşi principiu, fiecare sportiv este unic prin calităţile şi abilităţile proprii. Spiritul de echipă îi face însă să devină mai puternici şi să-şi depăşească limitele.

Mascota oficială a FOTE 2013 este Martin, ursul carpatin. Martin este îmbrăcat în haine colorate în roşu, galben şi albastru, reprezentând culorile steagului naţional. Ursul carpatin este un animal considerat al ”românilor”, datorită prezenţei sale în cultura românească, ce a inspirat multe cântece şi basme. Martin este prezentat în mai multe ipostaze, care corespund celor opt probe sportive ale competiţiei.

Comitetul de Organizare a Festivalului Olimpic al Tineretului European a ales drept melodie oficială ”Balada” lui Ciprian Porumbescu, prelucrată de Emil Lassaria.

Securitatea participanţilor va fi asigurată de peste 1.000 de poliţişti, jandarmi, jandarmi montani, ce vor fi dislocaţi în localităţile gazdă ale întrecerilor sportive. Trei elicoptere SMURD vor fi pregătite şi puse la dispoziţia organizatorilor în cazul în cazul unor situaţii de urgenţă.

La festivitatea de deschidere au fost invitaţi 30 de foşti sportivi, campioni mondiali, europeni, naţionali antrenori, participanţi la olimpiade, campionate mondiale, europene sau naţionale în probele sporturilor de iarnă.

Circa 400 de voluntari, cu vârste între 18 şi 60 de ani, vor ajuta organizatorii în diferite activităţi pentru buna desfăşurare a FOTE.

Un număr de 350 de medalii de aur, argint şi bronz vor fi acordate sportivilor ce vor urca pe podium, care au fost confecţionate din 500 kg de alamă.

Primele competiţii din cadrul FOTE 2013 vor fi cele de patinaj viteză pe pistă scurtă (short track), programate duminică, la 1.500 m feminin, 1.500 m masculin şi grupele la ştafeta mixtă pe echipe la 3.000 m.

Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) se va desfăşura în judeţul Braşov, la Predeal (schi fond şi snowboard), Cheile Grădiştei – Fundata (biatlon), Poiana Braşov (schi alpin, patinaj artistic şi patinaj viteză), Braşov (hochei) şi Râşnov – Valea Cărbunării (săriturile cu schiurile).

Festivalul a fost inclus pentru prima dată în calendarul Comitetelor Olimpice Europene în anul 1991. Iniţiatorul Festivalului a fost Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic,potrivit money.ro.

Lasati un comentariu