Manipulare ca la carte: ţinta 1 – PNL, ţinta secundară – Mariana Câmpeanu. Cine urmează?

• publicat la: 10 februarie 2013
Manipulare ca la carte: ţinta 1 – PNL, ţinta secundară – Mariana Câmpeanu. Cine urmează?

Manipulare: DEX – „a antrena, prin mijloace de influenţare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acţiuni al căror scop aparţine unei voinţe străine de interesele lor; a influenţa opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive”.

Cazul Mariana Câmpeanu şi „ţinta principală” PNL/Antonescu

Timp de trei zile, joi, vineri şi sâmbătă, România TV (RoTV) a rostogolit pe post mai multe informaţii neadevărate despre ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. Contrar aparenţelor, nu decredibilizarea ministrului a reprezentat scopul atacurilor. Ţinta principală – şi pe termen lung – PNL şi Crin Antonescu.

Modul în care a acţionat RoTV, o manipulare ca la manual, dovedeşte că în spatele „atacurilor” stau profesionişti antrenaţi special în astfel de acţiuni, profesionişti cu carte de muncă în anumite servicii.

Filmul unei manipulări aproape perfecte

Din exces de zel, sau poate din dorinţa de răzbunare (faţă de acuzaţiile de dezinformare lansate la adresa lor de către Crin Antonescu şi alţi lideri PNL), executanţii manipulării au comis o serie de erori, care s-au întors împotriva lor. Dar iată „filmul” manipulării.

a) Alegerea şi „calitatea” ţintei (persoana care trebuie demolată)

Persoana care trebuie să fie atacată trebuie să deţină o serie de „calităţi”:

  • să fie membru PNL;
  • să îndeplinească o funcţie de conducere în partid;
  • să facă parte din guvern;
  • să nu se poată apăra în primă instanţă;
  • să existe în anturaj persoane care au probleme.

Toate aceste „calităţi” le îndeplinea Mariana Câmpeanu.

b) Pregătirea telespectatorilor

Cu două ore înainte de lansarea propriu-zisă a atacului are loc avanpremiera. Se anunţă dezvăluiri privind „un important ministru” și că dezvăluirile „vor arunca în aer scena politică”. Scopul anunţului este unul dublu: pentru a amplifica situaţia şi pentru a atrage cât mai mulţi telespectatori.

c) Lansarea subiectului

Subiectul se lansează fără a avea la bază informaţii oficiale. Se merge pe clasicul „surse din…”. Se anunţă că ministrul liberal este cercetat de DNA într-un caz de mită, alături de două consiliere. Pentru a da greutate subiectului, se dă pe post sub forma unei „stenograme publicată (anterior – n.a.) de postul nostru dintr-o şedinţă a conducerii PNL” o declaraţie atribuită Marianei Câmpeanu, prin care aceasta ameninţă cu demisia din cauză că ar fi obligată să recurgă la acte de corupţie. Este al doilea punct culminant al manipulării. În primul rând pentru că se implică şi partidul. În plus se lasă de înţeles că de la nivelul conducerii PNL se decid acte de corupţie. (În acelaşi timp, această parte a „informaţiei” constituie – din păcate doar pentru cunoscători, şi mai puţin pentru publicul larg – prima dovadă a manipulării. În primul rând pentru că RoTV nu a publicat deloc în 2013 vreo stenogramă din vreo şedinţă a conducerii PNL. RoTV nu a prezentat vreo înregistrare audio şi nici vreo stenogramă pe suport electronic sau hârtie. Practic, a pune pe ecran un „carton” cu o declaraţie în ghilimele a unei persoane nu reprezintă un extras dintr-o stenogramă sau transcript.)

Şi tot pentru a da greutate subiectului – partea care viza persoanele din anturajul ministrului –, pe post se prezintă şi declaraţiile de avere ale celor două consiliere despre care s-a afirmat că sunt cercetate de DNA. Aici se încearcă, subliminal (prin sugerarea unei legături dintre avere şi presupusul act de coruţie), să se creeze impresia că respectivele consiliere şi-au clădit averea (deloc deosebită) pe baza unor fapte de corupţie.

d) Continuarea subiectului după dezminţiri oficiale

La câteva minute după lansarea subiectului, DNA (probabil instituţia nu a dorit să fie implicată până la nivel de ministru în manipulare) dezminte oficial informaţia în ceea ce o priveşte pe Mariana Câmpeanu. Pentru o scurtă perioadă de timp – informaţiile din următoarele buletine de ştiri – se insistă pe „faptele” consilierelor, subliniindu-se mereu că sunt consiliere apropiate de ministru (afirmaţie corectă). De menţionat că RoTV nu a contactat telefonic – conform normelor deontologice – niciuna din persoanele la care s-a referit, adică ministrul Mariana Câmpeanu şi cele două consiliere.

Spre seară apare o nouă etapă a „pregătirii telespectatorilor”. Cu litere mari pe burtieră apare: „Imediat, exclusiv, noi informaţii din dosarul M. Câmpeanu. Şpăgi uriaşe cerute la minister”.

e) Vârful manipulării şi complicitatea DNA

Suntem aici la al treilea vârf şi cel mai înalt al manipulării. Se sugerează telespectatorilor că EXISTĂ un dosar Mariana Câmpeanu. Dar nu „suntem” încă în faţa informaţiei principale. O fătucă este plantată în faţa Casei Presei Libere şi aceasta face o relatare din care reiese că deţine informaţii din dosar. „Se pare că sumele cerute de consiliere era importan, 15.000 de euro”, „Se cerea oricui era angajat în minister”; „Pentru a fi credibile, consilierele se foloseau de numele ministrului Mariana Câmpeanu”; „Cei în cauză erau anunţaţi că sumele trebuie să ajungă la ministru” (în acest timp pe ecran se prezintă imagini cu directoarea de cabinet a ministrului, Iuliana Coruţ, şi printre acestea şi pagina de internet unde apare o poză uriaşă a lui Crin Antonescu); Urmează, atenţie, fraza-cheie a vârfului de manipulare: „De aceea a avut Mariana Câmpeanu ieşirea nervoasă la partid (referire la aşa-zisa stenogramă), pentru că ea nu a fost de acord cu directoarea ei de cabinet care i-a fost impusă de conducerea partidului”. De aici se ajunge la o nouă fază a manipulării şi se sugerează că directoarea de cabinet ar fi „omul PNL, băgat în minister să strângă şpaga”.

Cum DNA nu a infirmat informaţiile date joi seara pe post („calupul” mai sus prezentat a apărut în emisiunea „Ştirile serii” care a început la ora 20.00 – n.a.) – reieşea că reporteriţa făcea relatări din dosar, rezultă o complicitate a acestei instituţii. În plus (dacă ar fi reale afirmaţiile reporteriţei), suntem în faţa unei încălcări ale legii de către procurori care au oferit informaţii dintr-un dosar aflat în curs de instrumentare în fază incipientă.

f) Continuarea subiectului cu „noi informaţii” şi stoparea lui

Subiectul este reluat şi a doua zi de RoTV. „Apar” noi informaţii. Din nou se sugerează că sunt informaţii din dosar (iarăşi nicio reacţie de la DNA – n.a.). Acum se arată că persoanele cercetate de DNA „ar fi declarat procurorilor că ministrul Mariana Câmpeanu ştia de mită”. Deci se sugerează telespectatorilor că Mariana Câmpeanu este complice.

Şi pentru ca subiectul să nu se piardă, se reia şi sâmbătă pe site-ul postului de televiziune, care la ora 12.50 publică sub titlul „Câmpeanu ştia de şpaga de la Ministerul Muncii, dar nu s-a atins de bani”, următoarea informaţie: „Cele două angajate ale Ministerului Muncii cercetate de către DNA au afirmat, potrivit RomâniaTV, că ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ştia de mita dată pentru ca anumite persoane să fie angajate în minister, însă banii nu au ajuns la ea”. În text se mai arată că, „astfel, Câmpeanu nu era beneficiara mitei. Banii erau direcţionaţi, potrivit RomâniaTV, către PNL”. Evident, RoTV nu a dat nimic despre comunicatul de presă al Iulianei Coruţ, în care aceasta dezminţea aceste informaţii.

Subiectul s-a oprit momentan aici. Probabil că nu va mai continua. De regulă astfel de lovituri şi manipulări sunt eficiente dacă apar pentru scurt timp pe micul ecran: o zi sau două. Suficient însă pentru ca opinia publică să fie bine intoxicată./cotidianul.ro

Lasati un comentariu