România, „Ţara Anului” la târgul mondial de produse ecologice din Germania

• publicat la: 16 februarie 2013
România, „Ţara Anului” la târgul mondial de produse ecologice din Germania

România a fost desemnată „Tara Anului” la BioFach, târgul mondial de comerţ cu produse ecologice, care si-a deschis portile miercuri la Nurnberg, Germania.

„Acest statut reprezintă o oportunitate excelenta de a promova produsele ecologice românesti si pentru a prezenta tutoror participantilor potentialul agriculturii ecologice din România.

Participarea ţării noastre cu 55 de expozanti la acest eveniment important asigură cooperarea cu alte tari care tintesc acelasi scop – de a crea un sector al agriculturii ecologice puternic si competitiv, pregatit pentru viitor”, se arată intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

In cea de-a doua zi a târgului Biofach 2013, prim-ministrul Victor Ponta a vizitat Pavilionul României, alături de ministrul Agriculturii,Daniel Constantin.

După ce au degustat produsele ecologice ale expozantilor români, ministrul Agriculturii si premierul au participat la dezbaterea „Agricultura Ecologică – orizonturi 2020”, organizată de MADR.

In cadrul dezbaterii, ministrul Agriculturii a afirmat că din ce in ce mai mult consumatorii constientizează că, alături de calitatea si aportul produselor ecologice la o alimentatie sănătoasă, agricultura ecologica are o contributie importanta la dezvoltarea durabila. Astfel, practicarea agriculturii ecologice in mediul rural poate fi o solutie de revitalizare a acestor zone.

Agricultura ecologică, susţinută de UE

In cadrul actualei Politici Agricole Comune, productia ecologica beneficiază de sprijin financiar, de masuri specifice si de o legislatie corespunzatoare.

Prin revizuirea PAC in domeniul agriculturii ecologice, lansata in luna ianuarie a acestui an de catre Comisia Europeana, se va consolida increderea consumatorului si se vor crea conditiile necesare unei concurente loiale intre producatorii ecologici din cele 27 de state membre.

Totodata, Daniel Constantin a punctat faptul ca intre obiectivele României pentru anul 2020 ar trebui să se regăsească o mai bună promovare si constientizare a beneficiilor sistemului ecologic, practici agricole ce contribuie la mentinerea starii de sanatate a solului, conservarea biodiversitatii, bunastarea animalelor si nu in ultimul rând atenuarea schimbărilor climatice.

De asemenea, trebuie să avem in vedere atragerea de noi fermieri si operatori in sistem, in special a tinerilor si IMM-urilor, care să conducă la extinderea arealelor cultivate in sistem ecologic, crede ministrul.

In acelasi timp, trebuie urmarita diversificarea gamei de produse ecologice procesate si obtinerea de produse alimentare cu caracteristici si proprietati care ofera valoare adaugata.

In cuvantul sau, ministrul Agriculturii a mentionat ca, desi sectorul de procesare a cunoscut o crestere recenta (103 unitati in 2012 comparativ cu 48 in anul 2007), putem constata ca inca din anul 2008 România s-a afirmat ca ţară exportatoare de produse ecologice la nivelul UE.

Astfel, anual, exporturile au reprezentat circa 70-80% din productia de materie prima – in special cereale, miere si fructe de padure.

De asemenea, apicultura detine o pondere importanta in exportul produselor ecologice, calitatea produselor ecologice romanesti fiind recunoscuta pe piata europeana si nu numai.

In incheiere, Daniel Constantin a punctat faptul ca principala provocare pentru România o constituie cresterea productiei ecologice procesate, o mai buna organizare a operatorilor din domeniu si o accesare mai activa a masurilor de promovare.

Lasati un comentariu