Top 3 manipulări/dezinformări

• publicat la: 17 februarie 2013
Top 3 manipulări/dezinformări

RoTV a avut o săptămână plină de „evenimente”. Adică de „breakingnews”-uri care nu au avut vreo legătură cu realitatea. Ci doar cu intenţia de a demola anumite personaje de pe scena politică. După cum au sunat indicaţiile. Iată cum arată un top 3 al manipulărilor şi dezinformărilor din săptămâna trecută.

1. Cum sperie Mariana Câmpeanu milioane de pensionari

Cum manipularea/dezinformarea privind cercetarea ministrului Muncii de către DNA nu a avut succes (inclusiv DNA a dezminţit vreo implicare a ministrului în cercetarea unor subalterne), cei de la RoTV s-au reorientat rapid. Totul a plecat de la o declaraţie dată de Mariana Câmpeanu concurenţei (Realitatea TV). Aici, ministrul a afirmat că în urma descoperirii de către Avocatul Poporului că pensiile de serviciu (sau speciale ale militarilor) au fost modificate neconstituţional de fosta guvernare PDL, urmează să fie elaborată o nouă legislaţie pentru pensiile militare. Mariana Câmpeanu a mai precizat că multe din aceste pensii urmeză să fie şi recalculate. Ce au înţeles (sau mai precis ce au vrut să înţeleagă) cei de la RoTV: că urmează să fie recalculate „sute de mii” de pensii. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, o fătucă de pe teren şi un ditamai editorul (o ea de fapt) au ţinut să bage manipularea în viteză, spunând cu nonşalanţă că dacă s-a greşit ceva la pensii, acest lucru a fost cauzat de recalcularea din perioada în care Mariana Câmpeanu era şefă la Casa de Pensii. Informaţie 10% corectă. Mariana Câmpeanu a fost şefă la Casa de Pensii şi a existat o recalculare între 2005 şi 2007, numai că erorile descoperite de Avocatul Poporului şi care urmează să conducă la recalculări au avut loc în 2010, când Mariana Câmpeanu nu avea nicio legătură cu subiectul.

Deşi au existat persoane autorizate (invitaţi în platou sau telefonic) care au afirmat că în discuţie sunt doar pensiile militare şi cele speciale, adică 155.000, aşa cum apare şi pe site-ul Avocatului Poporului, cei de la RoTV au plusat după 24 de ore de la lansarea „subiectului” susţinând că de fapt este vorba de recalcularea a milioane de pensii şi că pensionarii ar putea avea şocuri în urma anunţului ministrului de resort. Noroc că în platou au fost iarăşi invitaţi care au reuşit dejoace aberaţiile moderatoarei de pe post.

2. Gigi Becali, condamnat la închisoare cu executare

Nu ştim în ce măsură „informaţiile” celor de la RoTV (nu şi ale ministrului Muncii) au speriat pensionarii, dar ştim că o pensionară era cât pe ce să facă atac de cord. Este vorba de mama lui Gigi Becali. Imediat după ce instanţa a pronunţat sentinţa de condamnare cu suspendare, atât purtătoarea de microfon ce transmitea de la ÎCCJ, cât şi moderatoarea din platou îl informau pe Becali, telefonic, că a primit închisoare cu executare. Aceasta în ciuda faptului că invitaţii cu bun-simţ din platou atenţionau moderatoarea să nu se pronunţe asupra sentinţei atât timp cât nu avea certitudinea că este cu executare. Se impune o întrebare: dacă se întâmpla o nenorocire în familia lui Becali, cine plătea?

3. Vasile Blaga colaborează pe ascuns cu Crin Antonescu

Parţial, atacatul de serviciu, Crin Antonescu, a ajuns în plan secund. O atenţie sporită s-a acordat lui Vasile Blaga. Pentru că se încăpăţânează să candideze la şefia PDL, deşi Traian Băsescu nu mai agreează prezenţa sa în fruntea partidului. Şi dă-i şi luptă, inclusiv cu un „breakingews” din care telespectatorii au aflat că „Traian Băsescu are informaţii privind o colaborare secretă între Vasile Blaga şi Crin Antonescu”. Care erau informaţiile lui Traian Băsescu nu a aflat nimeni. Totul s-a lucrat după o declaraţie dată de preşedinte la un alt post de televiziune.

3 bis. Crin Antonescu face risipă de bani la Senat

Şi totuşi, pentru că trebuia şi ceva despre Crin Antonescu, s-a găsit o ştire care să fie prezentată altfel decât sună în realitate. Astfel, ştiriştii postului au susţinută că Antonescu a angajat patru experţi pentru comisia de revizuire a Constituţiei şi că această decizie prevede cheltuieli suplimentare pentru Senat în condiţiile în care instituţia are numeroşi experţi şi consilieri. Ce au uitat să spună cei de la RoTV este că experţii angajaţi sunt experţi în probleme constituţionale, ceea ce Parlamentul nu are. În plus, nu s-a spus că şi în 2003, când a fost revizuită prima dată Constituţia, au fost angajaţi (temporar ca şi acum) specialişti în domeniu./cotidianul.ro

Lasati un comentariu