UE permite importurile de carne spălată cu acid lactic din SUA

• publicat la: 5 februarie 2013
UE permite importurile de carne spălată cu acid lactic din SUA

Uniunea Europeana a ridicat restrictiile pentru importul de porci vii si de carne de vita decontaminată cu acid lactic provenind din SUA. Este un gest care marcheaza inceputul unor posibile negocieri pentru un acord de liber schimb intre cei doi colosi economici. Rusia, pe de alta parte, a anuntat aproape simultan ca interzice importurile de carne de porc din SUA, pentru ca animalele ar fi tratate cu substanta ractopamina. Anul trecut, UE a decis ca va contesta decizia internationala care permitea existenta unei mici cantitati de ractopamina in carnea de porc si de vita.

Ridicarea restrictiilor s-a anuntat in timpul turneului euiropean al vicepresedintelui Joe Biden (Germania, Franta, Marea Britanie), in timp ce marti, comisarul pentru Comert Karel de Gucht era asteptat la Washington.

Un acord de liber schimb intre SUA si UE ar crea cel mai mare bloc economic din lume, cu o valoare de 4.000 de miliarde de dolari in comert si investitii.

Valoarea schimburilor de bunuri intre SUA si UE se ridica acum la circa 650 de miliarde de dolari, in timp ce comertul SUA cu China este de 500 de miliarde de dolari (300 de miliarde in favoarea Chinei).

In viziunea Financial Times, un acord de liber schimb intre cele doua mari puteri economice nu poate supravietui. Politicile total diferite sunt de vina.

In primul rand, guvernele intervin mult mai mult in reglementarea activitatii financiare in Europa decat se intampla in America. Standardele de certificvare a calitatii sunt mult mai inalte in Europa, fie ca vorbim de medicamente, de materiale de constructii sau de branza. Statele unite au tins acum cea mai mica rata de sindicalizare in ultimii 70 de ani, adica circa 11% in randul fortei de munca, in timp de in Europa este mult mai sindicalizata. Ale cui standarde se vor impune, se intreaba Financial Times?
La fel, in ce priveste standardele de mediu Europa este mult mai avansata decat SUA. Iar Europa respinge orgtanismele modificate genetic, spre deosebire de America.

In ciuda acestor potentiale probleme, Germamnia este o mare sustinatoare a liberului schimb cu SUA. Insa chiar Germania a luat o decizie care anuleaza sansele unui asemenea acord, in opinia Financial Times. Alaturi de Franta, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria, Grecia, Italia, Spania, Slovacia si Estonia a luat decizia de a introduce o taxa pe tranzactii financiare, taxa careia nu i se pot sustrage entitatile aflate sub jurisdictia guvernelor acestor state, indiferent unde incheie o tranzactie. O banca europeana ar plati in Europa taxele pentru o tranzactie incheiata la New York, iar americanii nu ar accepta asta, cu certitudine, scrie Financial Times.

Taxele de doar 5-7% pentru comertul transatlantic sunt suficient de mici pentru a nu reclama un progres rapid pentru un acotd de liber schimb. Pentru moment, Europa va importa carnea americana pana acum interzisa.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu