Ungaria amenință cu măsuri diplomatice

• publicat la: 7 februarie 2013
Ungaria amenință cu măsuri diplomatice

Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, joi, pentru postul public de radio Kossuth, relatează MTI.

Măsurile vor fi anunţate în cursul zilei de joi, a adăugat el, potrivit Mediafax.

Guvernul ungar este deschis la pentru negocieri cu partea romana in ce simbolurile secuiesti, insa solutia este in mainile Romaniei, a declarat secretarul de stat Zsolt Nemeth la la postul de radio Kossuth , in aceasta dimineata.

Secretarul de stat ungar a subliniat ca Ungaria este dispusa sa asculte opiniile partii romane, ca arborarea steagului tiunutului secuiesc nu contravine legislatiei romane si ca, pana la urma, cheia rezolvarii acestei situatii sta in puterea partii romane. Oficiașlul a anuntat ca in curzul zilei de astazi Budapesta va anunta masurile diplomatice pe care le va lua pentru rezolvarea acestei situatii.

Potrivit ministrului ungar de Externe, Janos Martony, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oscar Fuzes, nu a declarat nimic pe tema autonomiei tinutului secuiesc care sa contravina pozitiei guvernului Romaniei.

Intervenind in emisiunea de radio mentionata, ambasadorul Fuzes a deplans tonul ’’isteric’’ al moderatorilor si invitatilor unei emisiuni de televiziune in care a fost solicitat sa intervina, miercuri seara. El a repetat ca nu a atacat interesul si sensibilitatea Romaniei in ce priveste problemele din tinutul secuiesc.

Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.

Miercuri, Guvernul român a criticat dur declaraţiile lui Nemeth, care a cerut României să ridice interdicţia de folosire a simbolurilor secuieşti şi să pună capăt „agresiunii simbolice”.

Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de un roman la 7 februarie 2013 - 18:45

Un posibil raspuns la atitudinea ofensatoare a secuilor din Romania, care intotdeauna au incercat sa pretinda autonomia Tinutului Secuiesc sau chiar alipirea lui la Ungaria, ii apartine marelui ganditor si patriot roman Petre Tutea (1902-1991), care – intrebat despre pericolul maghiar – a pus lucrurile la punct, o data pentru totdeauna, printr-o declaratie monumentala: „CU UNGURII NU PUTEM AVEA PROBLEME MILITARE: DACA DAM DRUMUL LA TOTI CAII DIN ARDEAL, FARA CALARETI, IN DOUA CEASURI SE PISA IN BUDAPESTA”.

Lasati un comentariu