Administraţia careieană plăteşte utilităţile unei asociaţii fără acordul CL

• publicat la: 29 martie 2013
Administraţia careieană plăteşte utilităţile unei asociaţii fără acordul CL

Punctul Diverse inclus pe ordinea de zi la începutul şedinţei de ieri a Consiliului Local Municipal Carei a scos la iveală vechi probleme care deşi  au fost semnalate de-a lungul timpului de consilieri nu îşi găsesc rezolvare nici până in prezent.

Astfel, consilierul Ilie Ciută dă citire unui paragraf din Procesul Verbal al Sedinţei din 1 februarie 2013,in care  menţiona:

„Toţi cetăţenii  acestui oraş precum şi societăţile  trebuie să plătească taxe şi impozite ,nimeni nu are dreptul să facă excepţie.Nu ştiu de ce sau în ce bază, Asociaţia Equus Carei  nu îşi plăteşte impozitele pe spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea . Am fost la Serviciul de taxe şi impozite ca să verific acest  aspect şi am constatat că nici măcar nu este inregistrată această  societate ca plătitor de impozite.  Rog Serviciul  de taxe şi impozite  să  recalculeze impozitul  pe toată perioada in care această Asociaţie a ocupat spaţiul din parc.”

 

Tot in cadrul şedintei din 1 februarie,la cele semnalate de consilierul Ciută,primarul Kovacs afirma că “Sunt perfect de acord cu domnul Ciută în cele sesizate .Voi verifica şi eu personal situaţia dar ştiţi că societăţile ar trebui să îşi declare terenul folosit” .

La aproape două luni de la acea dată,situaţia a rămas neschimbată.

In urma informatilor primite de la Serviciul de Taxe si Impozite Carei,realitatea crudă iese la iveală.Contribuabilii careieni plătesc  utilităţile acestei Asociaţii constituite oficial in 5 iulie 2000,si care prestează activităţi aducătoare de profit,potrivit preţurilor afişate pe site-uri de promovare.(http://mariaut.hu/tart-accservice-256/Equus_Lovasegyesulet_es_Panzio__Carei  şi http://www.e-quus.com/pictures.html).

Realitatea e că această clădire in care îşi desfăşoară activitatea Asociaţia Equus  nu are valoare de inventar şi nici nu s-a dorit să se facă o evaluare a acestei clădiri. Acest  lucru nu se putea face fără complicitatea  executivului careiean.Asociaţia nu îşi plăteşte nici măcar utilităţile .Contribuabilii careieni  sunt cei care plătesc utilităţile  la această  asociaţie.In urmă cu câţiva ani am făcut o sesizare  la Politia Municipală  şi am crezut că lucrurile au intrat pe făgaşul normal dar se pare că m-am inşelat.Se continuă de aceiaşi manieră păgubitoare pentru oraş.Dacă această  problemă nu se va rezolva in cel mai  scurt timp,voi fi nevoit să sesizez organele in drept,, ,a menţionat liderul USL Ilie Ciută.

Potrivit datelor culese de pe paginile de promovare a Asociaţiei Equus Carei,care are şi pagină de Facebook, preţurile practicate de aceasta sunt:

Lovasoktatás futószáron: 5 euró/óra.(ora de echitatie)

Lovastábor tavasztól őszig: 10 euró/nap.(tabără de echitaţie,preţ pe zi)

Szállás( cazare) : 5 euró/éjszaka.

Deşi sunt postate de ani şi ani de zile la vedere,niciuna din instituţiile abilitate in verificarea rigurozităţii respectării cheltuirii banului public nu a luat vreo măsură.

 

Daniela Ciută

comentarii

de neutru la 29 martie 2013 - 14:50

frumoase moblie la manej.oare cine a platit pentru ele ?tot noi aia care alergam sa platim la timp darile?
se taie si chitamnta pentru cazare?
cine ia banii?
de citi ani plateste orasu la ei curentu si apa?

de emil la 29 martie 2013 - 20:06

vise! cine sa taie chitanta?

de LovagloAniko la 29 martie 2013 - 21:00

ce o tot ametiti atata in articol? va tot invartiti in jurul cozii calului fara ca sa o nimeriti. Scrieti poezii. publicati lista cu membri fondatori ai asociatiei Equus, publicati hotararea consiliului local prin care s-a concesionat in anul 2006 pe 5o de ani cladirea asociatiei respective, publicati numele celor care au votat hotararea respectiva si in ce fel, si o sa-i gasiti pe toti cei care mananca bine de sub coada calului careian. poate ca asa o sa-i gaseasca mai repede si organele. nu alea ale calului ci alea care au catusele puse la pantaloni, in spate, la brau.

de jeno la 29 martie 2013 - 22:56

Asa o greseala sa faca astia de la CL!dar cum se vede pe poza, e ceva foarte frumos!!! Jos palaria in fata lui Lajos si Jeno, au facut iar ceva frumos pt oras!!!

de razvan la 29 martie 2013 - 23:25

Penru care oras? Careienii vad asta doar in poze!!

de Ocean la 30 martie 2013 - 06:38

Da este adevarat au facuto pentru ei, adica ptr UDMR, felicitari

de pentru jeno la 30 martie 2013 - 07:37

Cei doi primari evita consiliul local si platesc din banii orasului curentul si apa pentru asociatia amicei cu caii din oras…de fapt asta e situatia.
Autoritatea Sanitar Veterinara si Prefectura ce parere au de cum functioneaza o crescatorie de cai taman langa spital si policlinica?
Primarul nu isi plateste nici lui datoriile pentru care are salarul taiat si mai da din banii orasului si pentru prieteni.
Pentru cei doi afaceristi orasul e doar o vaca de muls.Au ajuns udmristii pe mana a doua vinituri fomiste dupa ban.
Aduc pentru lucrari firmele cu oamenii lor iar careienii trebuie sa faca naveta in alte orase pentru un loc de munca.
Unde se duc copacii taiati stie cineva?

de curiosul la 30 martie 2013 - 08:33

tulipanii cu sefii care taie copacii din oras pot sa spuna cine a renovat sediul lor ??/cine a platit lucrarile?
de la cine cumpara pavajul pentru oras???/
cum se face ca firmele primarilor merg numai cand sunt la primarie si in rest falimenteaza?

de Gabi la 30 martie 2013 - 10:23

Alea nu sunt scaunele de la castel?
Cine face scaune in oras si apoi le vinde la primarie?
Adica incasezi bani pentru calarie dar curentul si apa ti plateste primaria.Si eu vreau asa firma.
Cine a falimentat firmele lui si acum vine si taie copacii din oras?
Garda de Mediu e plecata in delegatie?

de asul la 30 martie 2013 - 10:42

nu numai de la oras iau bani pentru afacerile lor cei doi baieti dar au publicat si carti cu bani de la UE unde falsifica istoria si jignesc romanii.
acestea sunt activitatile intelectuale cand nu injura angajatii din primarie.

de Horia Mărieș la 30 martie 2013 - 11:08

@LovagloAniko la 29 March 2013 – 21:00

Nu le ziceți deloc rău. Am scris de mai multe ori și eu pe aici pe această temă, și eu unul sunt convins că subiectul Equus poate fi unul cât se poate de interesant și de palpitant. Cu cât se va săpa mai mult la temelia lui, cu atât vor ieși la iveală mai multe potlogării și matrapazlâcuri.

Risc și o spun foarte clar și foarte ferm încă de pe acum. Asociația Eguus din Carei, este, sub masca unui nevinovat ONG, sub masca unei asociații non-profit, sub masca unei persoane juridice fără scop patrimonial, o fabrică de făcut bani albi pentru zile negre, a UDMR-ului din Carei.

Sunt absolut convins că probele ce vor apărea în curând îmi vor da dreptate.

Dar, și până atunci:

1) Consultăm portalul Ministerului Justitiei, Registrul National ONG, Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociații – partea a II-a. Aici trebuie să găsim toate datele oficiale despre Asociatia EQUUS. Găsim doar cele de mai jos. A se nota, ăsta este primul lucru dubios, nici măcar datele complete n-au vrut asociații/fondatorii si administratorul să le declare, așa cum erau obligați. De ce oare, n-or fi știind să scrie?

– Nr. crt. : 52889
– Denumire: EQUUS
– Numar de inregistrare național: 471/A/2000
– Numar de inregistrare în instanță: ???
– Data înregistrarii in instanta: 23/06/2000
– Numărul încheierii: 3
– Data încheierii: 23/06/2000
– Județ: SATU MARE
– Asociati/Fondatori: ???
– Scop: ???
– Consiliu director: ???

După cum se vede, ce a vrut să mascheze, EQUUS n-a declarat de fel.
Nu-i nimic, o să săpăm noi mai departe. Undeva, de exemplu pe la Judecătoria din Carei, pe la arhivă, tot trebuie să se găsească încheirea nr. 3 din data de 23 iunie 2000 de unde se va putea afla numele asociaților/a fondatorilor Asociatiei EQUUS din Carei. Sau poate ni-i spune de-a dreptul Veress Anna, administratorul asociației, salariata Primăriei Municipiului Carei. Asta dacă n-are față de noi nimic de ascuns. Mira-m-aș să n-aibă.

Trebuie să fie o listă de 28 de persoane pe care figurează majoritatea mahărilor din Carei. Poate are cineva timp să treacă pe la Judecătoria Carei și să ne povestească pe urmă și nouă. Despre respectiva listă.

2) Oare în ce ape se scaldă pe la Ministerul Finanțelor, ONG-ul, asociația non-profit, cea fără scop patrimonial, Asociația Equus, cod unic de identificare: 13170333? Păi judecați și comentati si Dvs., datele sunt cele oficiale, raportare an 2011.

Nu mă prea interesează pe mine (nu mă pricep) aspectele contabile, rețin doar esențialul și anime că la data de 31.12.2011, asociația EQUUS era pe DEFICIT/PIERDERE cu 21.605 Lei, adică cu cca 5.000 Euro, azi.

Alte date despre EQUUS, vor mai urma poate, cu o altă ocazie.

Indicatori din BILANT, situaţiile financiare anuale la 31 decembrie 2011 (valori in lei)
A. Active imobilizate – total: 129500
B. Active circulante – total: 6510
D. Datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an: 9482
E. Active circulante nete, respectiv datorii curente nete: -2972
F. Total active minus datorii curente -28476
I. Venituri in avans: 155004
J. Capitaluri proprii – total: -28476
Fonduri privind activitatile fara scop patrimonial: 0
Capitaluri Total: -28476
Indicatori din CONTUL REZULTATULUI EXERCITIULUI lei
Venituri din activitatile fara scop patrimonial – prevederi anuale –
Venituri din activitatile fara scop patrimonial – la 31.12.2011: 20368
Cheltuieli privind activitatile fara scop patrimonial – prevederi anuale –
Chelt. privind activit. fara scop patrimonial – la 31.12.2011: 41973
Excedent din activitatile fara scop patrimonial – prevederi anuale 0
Excedent din activitatile fara scop patrimonial – la 31.12.2011 0
Deficit din activitatile fara scop patrimonial – prevederi anuale 0
Deficit din activitatile fara scop patrimonial – la 31.12.2011 21605
Venituri din activitatile cu destinatie speciala – prevederi anuale –
Venituri din activitatile cu destinatie speciala – la 31.12.2011 –
Cheltuieli privind activit. cu destinatie speciala – prevederi anuale –
Cheltuieli privind activitatile cu destinatie speciala – la 31.12.2011 –
Excedent din activitatile cu destinatie speciala – prevederi anuale 0
Excedent din activitatile cu destinatie speciala – la 31.12.2011 0
Deficit din activitatile cu destinatie speciala – prevederi anuale 0
Deficit din activitatile cu destinatie speciala – la 31.12.2011 0
Venituri din activitatile economice – prevederi anuale –
Venituri din activitatile economice – la 31.12.2011 –
Cheltuieli privind activitatile economice – prevederi anuale –
Cheltuieli privind activitatile economice – la 31.12.2011 –
Profit din activitatile economice – prevederi anuale 0
Profit din activitatile economice – la 31.12.2011 0
Pierdere din activitatile economice – prevederi anuale 0
Pierdere din activitatile economice – la 31.12.2011 0
Venituri totale – prevederi anuale 0
Venituri totale – la 31.12.2011: 20368
Cheltuieli totale – prevederi anuale 0
Cheltuieli totale – la 31.12.2011: 41973
Excedent/Profit – prevederi anuale 0
Excedent/Profit – la 31.12.2011 0
Deficit/Pierdere – prevederi anuale 0
Deficit/Pierdere – la 31.12.2011: 21605
ALTE INFORMATII
CAEN privind activitatile fara scop patrimonial:
Alte activitati recreative si distractive n.c.a.
Efectivul de personal privind activitatea fara scop patrimonial 1
CAEN privind activitatile economice sau financiare:
Fara activitate economica
Efectivul de personal privind activitatile economice sau financiare –

de Horia Mărieș la 30 martie 2013 - 13:39

Alte necunoscute (încă) legate de Asociația EQUUS Carei.

3) Hotarârea din anul 2000 (si nu din anul 2006, așa cum greșit a scris mai sus @LovagloAniko la 29 March 2013 – 21:00) prin care Consiliului Local al Primăriei Municipiului Carei a atribuit în folosință GRATUITĂ pentru o perioadă de 50 (cincizeci) de ani Asociației EQUUS grajdurile care au fost ale grofilor Karolyi din incinta Parcului Dendrologic.

Nu cunoastem textul exact al hotărârii și nici pe semnatarii hotarârii respective și modul in care s-a votat (deși ar fi fost interesant) fiindcă pe portalul (mizerabil) al Primăriei Mun. Carei nu sunt disponibile spre consultare decât hotărările adoptate de C.L. al Primăriei Mun. Carei în ultimii 10 ani (începând cu anul 2013).

Ni s-a confirmat însă existența hotărârii, printr-un articol apărut in ziarul local online de limbă maghiară, în ziua de 07.09.2011 în care se afirmă, cităm: „2000-ben a város önkormányzati döntéshozó testülete félszáz évre ingyenes használatba adta a nonprofit egyesületnek az egykoron a Károlyi grófok istállójául szolgáló épületet.”

Dar, poate că are cineva (interesat de elucidarea acestui subiect) acces la arhiva de Hotărâri a C.L. al Primăriei Mun. Carei din anul 2000, o va căuta, o va găsi, și ne relata și nouă -cândva, cine știe când-, despre hotărârea respectivă.

4) Mie nu îmi este nici acum foarte clar de ce sume a beneficiat Asociația EQUUS Carei în cadrul proiectul finanțat din fonduri europene: „Renașterea unui manej” – proiect finanțat prin programul Phare 98.

Pe site-ul Consiliul Județean Satu Mare găsesc valoarea de 61.428 Euro.
Si pe pagina de web a Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest găsesc tot suma de 61.428 Euro
In articolul amintit mai sus se vorbește de o sumă de 62.000 Euro.

Până cum cele trei cifre bat unele cu altele si nu mai insist să caut adevărul, desi pe frontispiciul de la intrarea în „grajdurile” renovate, anul trecut în vară se lăfăia un banner cu textul „Renașterea unui manej” Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, uniunea Europeană proiect finanțat de Phare Beneficiar Asociația EQUUS Carei, pe care era menționată o suma de aproape trei ori mai mare decât suma de 61.000 Euro am văzut-o cu ochii mei, dețin și foto).

Dumnezeu cu mila, cine știe (în afara de Veress Anna) care o fi adevărul, eu rețin deocamdată suma de 61.428 Euro pentru care administratrul (președintele) EQUUS face si o anumită justificare a modului în care a cheltuit banii: pentru spațiile de cazare,”apartamentele” amenajate la mansardă (se pot vedea f. bine accesând linkul din articol), ptr reparații la fostul grajd, și la fostul manej (eu nu cred că s-a făcut ceva în afară de văruit fațada, după felul în care arată manejul), s-a introdus apa si energia electrică, etc. cu un cost total de cca. 52.000 Euro. Din restul de 10.000 Euro s-au cumpărat de undeva de prin zona Făgărașului cai lipițani, patru iepe și un armăsar. Eu vă ofer numai informațiile disponibile pe net.

Faptul că Veress Anna și restul celor 27 de asociați/membri fondatori au avut de gând de la început să desfășoare în incinta Parcului Dendrologic o activitate COMERCIALĂ și nu una nonprofit, nu una fără scop patrimonial, dar în profitul exclusiv și ilicit al celor 28 de membri fondatori, rezultă din prețurile serviciilor oferite și menționate în articolul de mai sus precum și din declarațiile din data de07.09.2011 ale administratoarei/președintei asociației. Nu mă mai chinuiesc să traduc textulo fiindcă Carei este un oraș multicultural și lumea înțelege: „A lényeg, hogy most már oda eljutottunk, hogy nem kell ‘kolduljak'” – fejti ki Veress Anna. Szól arról, hogy a fenntartáshoz szükséges anyagiakat például a szálláslehetőség biztosításával teremtik meg, ugyanakkor bérelni lehet tőlük hintót, továbbá van lovasoktatás is.”

Q.e.d.

Pe scurt, și in concluzie la cele de mai sus, Asociația EQUUS nu este nici pe departe una non-profit, una fără scop patrimonial, ci ea ar trebui să plătească fără nici o discuție impozite la stat pentru veniturile -din orice sursă- pe care le obține, altfel Asociația și membri eiu fondatori intră sub incidență infracțiunilor prevăzute în Codul Penal sub denumirea de „evaziune fiscală”.

Să nu v[ așteptați cumva să scriu eu plângerea penală împotriva EQUUS, n-am de gând de nici o culoare să-mi pierd vremea cu ea.

Se poate autosesiza însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei, dacă cineva de acolo va avea cândva suficientă răbdare ca să citească și aceste rânduri.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

Multă fericire și multe împliniri pentru toți cei care celebrează Sfintele Sărbători ale Paştelui în aceste zile.

de LovagloAniko la 30 martie 2013 - 14:37

ceai domnu esti bolond? de ce legi mine?

de Horia Mărieș la 30 martie 2013 - 14:44

@LovagloAniko la 30 March 2013 – 14:37

Mulțumesc, nu beau ceai și nu te leg. Să te lege cine trebuie: procurorii!

de emil la 30 martie 2013 - 14:55

oras anormal intr-o tara de-andoaselea!

de Caizer la 30 martie 2013 - 15:01

@Horia Mărieș: lasati pace prietena la mine! buna cu barbatii.
a cumparat 4 iepe la 1 armosar. asa trebe la carei.

de nelutzu la 30 martie 2013 - 15:47

…le-arat io …

de Nume la 30 martie 2013 - 16:25

fain sunteti
scandale peste tot, tv ziare si scandale pe internet

de prenume la 30 martie 2013 - 16:40

asta e primaria carei care isi permite sa nu respecte legea din tara.salarii de zeci de milioane de lei de ani si ani de zile de parca ar trai in Dubai astia de la primarie.
angajeaza cum vor si pe cine vor si se fac concursuri dupa profilu celui ce va ocupa postul asa cum a fost cu levi….

de Cetatean la 30 martie 2013 - 17:18

De ce membrii de la udmrcarei au statut special si nu trebuie sa respecte si ei legea ca toti cetatenii?
Si guvernul ponta ii mangaie pe cap sau in carei nu mai este Parchet si Politie?!

de Horia Mărieș la 31 martie 2013 - 03:25

@emil la 30 March 2013 – 14:55

Observ că întrebări legate de palpitanta temă EQUUS își punea încă de acum un an și Mayne Reid sau Călărețul fără cap în

http://www.buletindecarei.ro/2012/02/nu-mor-caii-cand-vor-cainii.html

Atunci, întrebările puse fără cap, n-au avut nici un ecou, sau s-a pus foarte bine – și încă de toată lumea, batista pe țambal.

Credeți că azi o ridică cineva? Batista.

de Mihai la 1 aprilie 2013 - 15:46

Stimate d-le Horia Maries ! Va respect , va admir si va citesc , dar daca ar fi sa va aduc o umila critica , v-as ruga sa fiti un pic mai concis ! 🙂 Cite-o data , poate si din prea mult entuziam tineresc ! ( oare de unde ? 😉 ) , va lasati prea dus de amanunte si incepeti sa divagati sau sa diluati subiectul , motiv pentru care e cam dificil de urmarit ! Dorindu-va in continuare sa fiti la fel de prolific , un pic mai concis si recomandidu-va sa abordati o paleta mult mai larga de subiecte , Va urez un Paste Fericit ! Indiferent pe care ( ortodox sau catolic ) le tineti ! ForEver PSD !!!!!

de Horia Mărieș la 1 aprilie 2013 - 17:40

@ Mihai la 1 April 2013 – 15:46

Vă promit că O să mă străduiesc să fiu ceva mai concis, dacă o să fie subiecte pe care va merita să le comentez. Numai că atunci n-o să mai fiu atât de documentat.

Nu știu ce „paletă mult mai largă de subiecte” aș putea aborda, că doar eu nu sunt jurnalist la B. de C., dar pot lua în considerare și sugestiile Dvs.

Respect în egală măsură toate sărbătorile pascale (catolic, reformat, protestant, ortodox si evreiesc – Pesah, etc.),dar celebrez paștele greco-catolic.

Pasiunile mele politice sunt neutrale. Adică nu le am. Sper să nu supăr prin afirmația asta simpatizanții diverselor formațiuni politice locale.

Numai bine.

de careian la 1 aprilie 2013 - 19:29

acolo se inbata porciiiiiiiiiiiiiiiii orasului jeno si gasca

de cerebel la 2 aprilie 2013 - 09:01

cand apare pe site la primarie declaratia de avere a lu primaru si a lu vicele fotbalist in orasul fara echipa de fotbal ???
cand apare postat ce studii are viceprimarul din Carei?
am cautat ceva colegi de scoala dar nimeni nu stie nimic de el si poate deaia ie suparat si injura pe toti in primarie mai urat ca la usa cortului.poate aasa a auzit la el acasa si crede ca asa este frumos….si daca nimeni nu spune la el cum se vorbeste…..szoposlajcsi te cunoiaste tot orasu ce faci si cu cine umbli….si cum joci la doua capete

de avocatul la 2 aprilie 2013 - 11:07

Suntem bagatzi pina in gat in afacerile
Necurate din oras…
Noi sintem in spatele usilor inchise…..

de ........ la 2 aprilie 2013 - 12:11

Politia prinde borfasii si avocatii ….
Ii elibereaza….
Sistemul ticalosit functioneaza!
haaa haaa haaa…….

de vorbiti la 2 aprilie 2013 - 18:13

nu va plictisiti inca ? 😀 Prea multa ura din partea unor oameni „maturi”! Interesant e ca intodeauna Udmr-ul e de vina.(poti sa fii american , iranian , maghiar sau roman, nu conteaza ! dar sa nu cauti niciodata, dar chiar niciodata greseala in „tine” ??asta e rau de tot si te\va face frustrat). ) Chiar nu sunt un asa zis simpatizant al unei partide politice (puteti linistit sa cautati codul\adresa IP si va rog sa intrebati pe prietenii mei romani), dar e clar ca MAGHIARII sunt mai aproape de mine! Pot sa spun ca reusiti cu fiecare zi ce trece sa aliniati inca un maghiar, pana acum „independent” , langa UDMR.Si asta pt ca e deja FALS ce faceti aici.Vin aici sa citesc despre oras (mai ales despre sport), nu despre domnul ciuta care foloseste acest site pt propriile lupte impotriva maghiariilor din Carei.
Intr-un moment chiar am crezut ca vom fi un oras european , un oras multicultural cu oameni educati si care sa vorbeasca macar o limba in plus fata de altii din tara. Ura si frustrarea unora nu ne lasa si imi pare nespus de rau!
Si va rog ceva: daca vorbiti de maghiari, sa ganditi si la colegi, vecini, parteneri de afacere si prieteni daca aveti……. ca multi spun ca ” dar eu nu de tine vorbeam,nu la tine m-am gandit ” in schimb daca cititi comentariile voastre , observati despre ce vorbesc! Tot ce e rau in acest oras e maghiar?!?! o aberatie, stiti si voi!

de reka la 2 aprilie 2013 - 19:00

sa nu amestecati pe noi cei care platim darile la oras cu cei de la udmr chiar daca si noi suntem maghiari!!!!!
in ce orasul european primarul nu plateste datoriile si mai este si seful de la udmr????
noi locuim impreuna cu romanii in oras si nu e frumos ca sa ne certam cu ei asa cum face domnul jeno.
asa cum noi avem sarbatorile si ei au pe ale lor siu nu este frumos ce au favcut de sarbatoare la monument la vida geza cand au scos placile cu citeva zile inainte ca sa fie acolo murdarie si noroi.
pe noi nu intereseaza ca pe copii nostri sa invatam numai limba maghiara ca sa nu poate sa lucreze si la firmele romanesti si nu intelegem de ce popa tukacs tot umbla pe la casele la noi ca sa tot inscrie copii pentru sectii maghiare!
eu am sotul roman si nu avem nevoie ca primaria sa faca diferente intre romani si maghiarii!!!!

de Lapusneanu la 2 aprilie 2013 - 21:08

„Intr-un moment chiar am crezut ca vom fi un oras european , un oras multicultural cu oameni educati si care sa vorbeasca macar o limba in plus fata de altii din tara.”
In ce ora european etnicii maghiari sunt scutiti de respectarea legilor tarii in care traiesc? Vreau un exemplu de oras european in care primarul sa aiba retinere pe salar din cauza neplatii datoriilor ramase dupa falimentarea firmelor personale.
Multiculturalism inseamna ca cetatenii din Romania sa fie obligati sa cunoasca limba maghiara pentru a participa la concursuri pe locuri vacante in primarie cum este la Carei?
In Ungaria asa este in orasele cu locuitori romani?
De ce sunt mai speciali maghiarii din udmr fata de alti locuitori din Carei si pentru ei nu este obligatorie respectarea legii?
Deocamdata presedintele udmr carei e cel care a dat voie sa se taie sute de copaci de care nimeni nu mai stie nimic si fara sa aiba aprobarile toate.O sa vedeti ce bine o sa traim si ce de bani o sa avem dupa ce primarul a bagat bani in proiecte ca sa avem nenumarate fantani arteziene.

de emil la 2 aprilie 2013 - 22:16

@vorbiti
aceeasi idee rasuflata: daca spune cineva ceva despre greselile sau faptele grave ale conducerii orasului, gata, se ia de unguri. daca spune X ca primarul a dat ordin sa fie taiati copacii, ala se ia de unguri. daca Y sau acelasi X spune ca primarul are datorii si poprire pe salariu, gata Y sau X sau Z se ia de unguri. cand X,Y sau Z spune ca primarul a facut ceva, nu se gandeste la pritena lui, nici la tine, nici la vecinul sau, ci la primar, adica nu la toti ungurii. deci, despre ce vorbim? daca spune cineva ca taierea copacilor e prostie ori chiar o crima, sau ca primaria si-a batut joc de monumentul ostasului roman, gata, se ia de unguri! pai daca e asa, adica orice fapta a unui ungur este fapta intregii comunitati unguresti, atunci sa inteleg ca toti ungurii sunt vinovati pentru Ip, Traznea, Muresenii de Campie, Huedin, Sarmas! Eu ziceam ca numai criminalii care le-au comis, nu toti ungurii. Cum e? Ti se pare in regula modul asta de a gandi si a atribui fapte individuale intregii comunitati unguresti? Mai stii, poate ai dreptate si ar fi trebuit condamnati toti ungurii pentru masacrele ordonate si comise de cativa descreierati!?

de vorbiti la 2 aprilie 2013 - 23:05

„Multiculturalism inseamna ca cetatenii din Romania sa fie obligati sa cunoasca limba maghiara pentru a participa la concursuri pe locuri vacante in primarie cum este la Carei?” – asta cu concursuri nu e adevarat! Va rog sa ma credeti… Postul a fost ocupat de un roman cu totul ca pe partea cealalta erau cateva candidati „perfecti\maghiari” (dupa criteriile amintite de dumneavoasrta)
Sunt multi realisti in acest oras, insa comentariile de aici, fara sa va supar, NU sunt realisti si sunt cateodata chiar cu rea intentie!in fine…in primul comentariu am vorbit deja despre site si functia acestuia!

Legat de copaci, banuiesc ca in anii 60 erau de 4-5 ori mai multi copaci, au mai taiat da atunci, dar niciodata nu a fost atat de mare problema ca acum! in mod normal trebuie sa puna copaci noi (nu ma gandesc ca dupa un an max 2 sa nu puna) asa ca nu stiu ce rost are tema asta .La prima vedere nici eu nu am fost incantat, insa un lucru e sigur, orasul avea nevoie de o schimbare de imagine, sa vedem cum va fi…cu sau fara „nenumarate fantani arteziene” abia astept sa avem un centru nou!
Din comentariul anterior vad ca sunteti un om educat, si poate nu gresesc daca spun ca nici dumneavostra nu credeti ca politicienii sunt „sfanti”, sau nu fac nimic pt ei , asa e tara asta, ba mai mult asa e lumea!Pt mine ca si CAREIAN important este sa vad o schimbare in bine, fie asta la scoli, la spital, la biserica, la drumuri, in parc etc etc, in momentul de fata nu stiu care sa fie prioritar, pt mine nu conteaza . Avem un spital frumos, cateva biserici foarte foarte frumoase, drumuri destul de bune (stiu ca nu e momentul , dar asa e iarna, ma refeream la lucrariile de anul trecut), doamne ajuta sa avem si un centru frumos.

„In ce ora european etnicii maghiari sunt scutiti de respectarea legilor tarii in care traiesc?” (iar o propozitie din ala … ) –– e vorba de etnicii maghiari (eu nu sunt scutit) sau de un anumit politician pe care nu-l suportati????– NO COMMENT!!

Multiculturalism inseamna ca am incercat si sper ca am reusit sa port o conversatie normala cu dumneavoastra pe limba romana! Mai inseamna si ca poate dumneavoastra puteti sa imi spuneti ceva pe maghiara , daca sunteti de ex. peste 50 de ani atunci poate nu mai conteaza, dar daca aveti 25-30 atunci sunt sigur ca va fi un avantaj sa stiti ceva pe ungureste.

Asta este opinia mea, sper ca nu am suparat pe nimeni! Noapte buna!

de vorbiti la 2 aprilie 2013 - 23:14

@emil

” In ce oras european etnicii maghiari sunt scutiti de respectarea legilor tarii in care traiesc? ” despre propozitiile astea vorbeam, nu exagera emil, te rog!
Aici s-a vorbit despre „mine” , ca parca eu as fi scutit de legi! nu despre primar!

” Mai stii, poate ai dreptate si ar fi trebuit condamnati toti ungurii pentru masacrele ordonate si comise de cativa descreierati!?” – No Comment

de Horia Mărieș la 3 aprilie 2013 - 02:00

@vorbiti la 2 April 2013 – 23:05

Vă respect opiniile, chiar dacă poate că nu sunt în totalitate de acord cu ele, sau dacă eu am eventual alte opinii.

Vă respect pentru faptul că vă exprimați civilizat și corect într-o limbă care nu este limba Dvs. maternă. Vă respect tot atât de mult pe cât respect orice alt careian, român, maghiar, șvab, rrom, evreu (salutări prietenești ptr. Arik & Betty) care domiciliază în Carei și care sunt animați numai de bune intenții față de orașul lor.

Singurul lucru pe care nu-l înțeleg absolut de loc, este cum de se poate ca într-un oraș multicultural, cu tradiție istorică îndelungată, civilizat, locuit de oameni în marea lor majoritate educați și care sunt animați de cele mai bune intenții, să găsești -azi- în fruntea treburilor urbei, oameni de o atât de slabă calitate, practic niște nulități – și asta judecând din absolut toate punctele de vedere. Lucru dovedit de altfel cu prisosință.

„Asta este opinia mea, sper că nu am supărat pe nimeni! Noapte bună!”

de Horia Mărieș la 3 aprilie 2013 - 03:18

@Mihai la 1 April 2013 – 15:46

I-am promis prietenului meu Mihai că o să fiu ceva mai concis. Doar încerc.

Asociația EQUUS a baștanilor careieni, declarată mai nou non-profit adică fără scop patrimonial și în consecință neplătitoare de impozite de nici un fel nu este așa, este de fapt o AFACERE.

(Apropo, stimate d-le primar Kovács Jenö, ați reușit între timp să vă lămuriți la Serviciul de Taxe și Impozite din Primăria pe care o patronați, în ce ape se scaldă din pdvd al fiscului Asociația Equus? Dacă nu, vedeți că serviciul respectiv este situat la parter, trebuie să coborâți doar căteva scări, asta dacă nu vă va fi excesiv de lene.)

Nu zic eu chestia asta cu AFACEREA, o zicea de foarte multă vreme Veress Anna (Aniko). Să-i dăm puțin cuvântul:

„…în numai câteva luni, împreunã cu câteva colege hotãrâte, Aniko s-a
apucat de echitație.

„Hobby-ul nostru era însã cam periculos, pentru cã nu puteam cãlãri decât pe strãzile Careiului. În aceastã situaþie, am cerut primarului sã ne permitã accesul în parcul dendrologic din centrul Careiului, în curtea castelului Karoly“, spune Aniko Veress. Atunci a apãrut și ideea AFACERII, pentru cã cererea pentru organizarea de cursuri de echitatie a fost din ce în ce mai mare. „M-am gândit cã am putea transforma ceea ce a pornit ca o simplã distracție sau modalitate plãcutã de petrecere a timpului liber într-o veritabilã AFACERE“, mãrturiseste, cu debit verbal de galop, Aniko Veress.”

Alte detalii ale planului de afaceri avut în vedere de Aniko Veress le găsiți la sursa: „Europeanul”, Anul 3, nr. 5, 22 oct – 11 noiembrie 2008, pagina 7, articolul „PHARE: O finanțare te ține în șa, călare!”

http://www.fonduri-structurale.ro/Document_Files//europeanul/00003306/i07u1_europeanul%20nr5.pdf

Ce-i drept – e drept, Aniko visează colorat și foarte frumos: „În viitorul manej se va cãlãri pe cai albi, pe muzicã de Strauss, în spiritul școlii de echitație de la Viena“, …. „își încheie, la cererea noastrã, galopul verbal, Aniko Veress, cu gândul la o a doua finanțare PHARE.”

Ca să fiu concis, urmare cererii formulate de Mihai, nu mai am voie să spun decât următoarele:

Păi dacă Aniko declară și recunoaște fără nici o putință de tăgadă, că Asociația EQUUS este o AFACERE și nu una jucărică non-profit, adică una fără scop patrimonial, atunci să facă bine dânsa și ceilalți 27 de baștani locali asociați ei la EQUUS să plătească, retroactiv, începând din 2006, toate impozitele datorate fiscului pe respectiva AFACERE! Eu sunt la zi cu plate tuturor impozitelor pe care le datorez în Carei, să facă bine Aniko și ai ei, să fie și ei la zi cu plata tuturor dărilor.

Se aude oare chestia asta si la Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Carei ????? Sper.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

P.S.1. Toate ca toate, dar minciunile gogonate nu le pot suporta: „În anul 2004, Aniko ….în numai trei zile a tastat un proiect de 250 de pagini, pe care l-a terminat cu câteva înainte de termenul limitã pânã la care se puteau depune proiecte la Sediul Agentiei de Dezvoltare Regionalã Cluj.”

Pa pariu! Dacă Aniko este în stare să compună cât de cât inteligibil și să și tasteze mai mult de 15 pagini A4 pe zi, eu promit că o să mănânc coada oricăruia dintre armăsari ei.

P.S.2. Sunt dispus să citesc până și dreptul la replică al celor vizați.

de cititorfidel la 3 aprilie 2013 - 06:39

„asta cu concursuri nu e adevarat! Va rog sa ma credeti…”spune vorbiti.
eu am citit altceva si daca scrie „pe limba romana” cred ca are acelasi inteles pentru orice cititor
http://www.buletindecarei.ro/2011/09/concurs-cu-dedicatie-la-primaria-carei.html

de Horia Mărieș la 3 aprilie 2013 - 17:50

În context. Adică în legătură cu subiectul.

Citat din H.C.L (Hotărârea CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CAREI) nr. 139/2012 – 9 noiembrie 2012 și de care probabil că a uitat deja toată lumea bună și călăreață din Carei, și care au fost probabil doar niște declarații sforăitoare ale primarului, rostite cu multă mândrie proletară la o conferință de presă:

„Art.1. Se alocă suma de 47.120 lei, pentru participarea elevilor din învăţământ secundar superior la programul „Iniţiere în călărie şi sporturi ecvestre”, din cap. de cheltuieli 65.02 „Învîţământ” titlul : bunuri şi servicii.”

Sunt extrem de curios ce s-a ales din banii ăștia, adică din cei 47.120 lei (aproximativ 11.000 Euro).

Banii respectivi au fost înghițiți oare tot de EQUUS?

Equus = gen de mamifere imparicopitate, având ca reprezentanți actuali calul, măgarul, zebra etc., caracterizate prin talie mare, dinți lungi, existența unui singur deget.

Mă poate lămuri cineva?

Nu cred. De altfel, și foarte sincer vorbind, eu unul nu mă mai aștept de la nici un fel de lămuriri din partea Primăriei Carei. Fiindcă pur și simplu nu are cine să le dea.

de ianculestiu la 3 aprilie 2013 - 17:59

nu deranjati va rog primaria carei ca este ocupata cu chiolhanu de la cantina sociala…..sarbatoresc debarcarea senatorului si refacerea aliantei trandafirilor cu tulipanii!
locataru de pe caplenilor se agita cu fotbalistu de zici ca vine preasfintitu…da nu pentru drumurile facute praf si in oras si in ianculesti!

de Horia Mărieș la 12 decembrie 2013 - 09:50

Obișnuiți să citiți? Rău faceți. Fiindcă dacă citiți, și mai ales dacă citiți și texte ceva mai vechi, o sã dați fără să vreți de niște scandaluri vechi, dar bine îngropate, exact ca morții, la vre-o 2 m. sub pământ.

Unul din ele este dezvăluit de Szatmári Magyar Hirlap din 31.01.2006 în articolul „Bűncselekmény vagy politikai lejáratási hadjárat?” dar se pare că este la fel de actual și în zilele noastre (vezi articolul de mai sus, unde este vorba de faptul că EQUUS nu plătește impozite locale).

Atunci, PNL-ul local a reclamat faptul că Asociația EQUUS se înfruptă din banii contribuabililor careieni fiindcă Primăria, condusă pe atunci de Bekő Tamás favoriza EQUUS, plătindu-i ilegal energia electrică consumată.

Poliția a făcut verificări și a stabilit un prejudiciu hilar de aproximativ de cca 30 milioane lei vechi. Primarul era în pericol să fie luat în colimator de organele de anchetă penală dar a scos la iveală din mânecă niscaiva reglementări ce statuau faptul că responsabil de respectiva problemă în primăria Carei trebuia sa fie viceprimarul (nu sunt sigur dacă atunci vicele era Petcu Emil sau Micovschi Adrian, important este că nu era un UDMR-ist) s-a splălat repede pe mâini ca Pilatus din Pont, aruncând pisica moartă și deja foarte împuțită în curtea altuia.

Caracter integru Bekő Tamás ăsta, nu-i așa?
Te vinde pe 30 de creițari cât ai zice pește!

Cu respectiva ocazie, d-na Veress Anna, președinta Asociației Equus a afirmat că toată tărășenia este doar o chestiune cu iz politic și că ea a fost pusă la cale ca urmare a faptului că unii au vrut să se răzbune pe ea („Így akarnak rajtam bosszút állni”).

A mai bălmăjit dânsa în cadrul interviului respectiv că toți cei trei candidati la functia de primar, la ultimele alegeri (cele din 2004?) sunt membrii fondatori a Asociației EQUUS și că, pe de altă parte, până și câțiva antreprenori liberali din Carei au sprijinit des în trecut activitatea asociației („Az Equusnak ugyanis mindhárom legutóbbi polgármesterjelölt alapító tagja volt, ráadásul a liberális vállalkozók gyakran támogatták az egyesület tevékenységét a múltban”).

Veress Anna a încheiat „en fanfare” declarând că PNL-ul s-a răzbunat pe ea fiindcă a refuzat să le facă campanie (electorală?). Cităm:„….akkor következett be a „törés”, és indult el ellenem a hajtóvadászat, amikor nem voltam hajlandó kampányt folytatni a PNL–nek. — Így akarnak rajtam bosszút állni a liberálisok”.

Nu știu ce a avut de împărțit pe atunci consilierul local din partea UDMR numita Veress Anna cu liberalii careieni, poate însă că mă vor lămuri cunoscătorii, cert este însă că doamnei i-a scăpat o păscărică mare, fiindcă i-a amintit, i-a devoalat fără să vrea pe unii dintre membrii fondatori al Asociației Equus. In ceea ce-l priveste pe cel de treilea candidat la functia de primar în anul 2004 nu mă duce mintea cine ar putea fi, dar de doi sunt sigur: Bekő Tamás si Kovács Jenő.

Păi dacă ăștia doi baștaniși grofi călăreți locali au fost membri fondatori ai EQUUS, mai trebuie oare să mă mir că i-au făcut toate mendrele lui Veress Anna și că i le mai fac și ăn ziua de azi? Răspuns: NU mai trebuie!

În alte numere ale ziarului Szatmari Magyar Hirlap din 2006, Asociatia EQUUS este din nou mare vedetă în presa de scandal.

Ca de exemplu in nr. 131 din 14.02.2006 când, în articolul intitulat „Lóganét öntött az újságíróra a köztisztviselő” se povestește despre felul în care ziaristul Szász Lóránd (păi se putea altfel: pe atunci acesta lucra pentru BdeC !) s-a trezit cu o găleată plină cu rahat de cal pusă direct pe freză, cu ochelarii sparți, cu alte diverse contuzii, toate astea în prezența a cca 8 martori, ziua în amiaza mare, chiar în fața clădirii Primăriei din Carei.

Cuvântul „lógané”, Google Translate mi l-a tradus ca și „câcat de cal”. Cu â din a. Așa o fi, eu nu mă pricep 🙂

Agresorul cel intelectual și huligan s-a dovedit a fi până la urmă (deși inițial a negat vehement că ar fi fost măcar pe acolo) numitul Veress Tamás angajat al Primăriei Carei, soțul numitei Veress Anna, președinta cea neprihănită, ca floarea cea albă de lotus, a Asociatiei EQUUS.

În sfârșit, nu mai intru în detalii, s-a judecat pe tema asta un proces penal, numitul Veress Tamás a fost condamnat de Judecătoria Carei și de Tribunalul Satu Mare la 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei și la 2 ani de ținere sub supraveghere la domiciliu. A fost și un proces civil de daune morale la mijloc, dar n-am mai avut răbdare să fac săpături pe marginea acestuia. Urmare sentinței penale primarul Bekő Tamás a fost obligat să-și concedieze unul dintre fanii mult favorizați de el până atunci.

Faine apucături mai ies la iveală, dacă te uiți puțin în trecut, pe strada numită EQUUS, nu-i așa?

Să mă mai mir atunci că mie, care am scris de vre-o 20 de ori mai multe texte critice la adresa EQUUS decât a scris Szász Lóránd, desi nu sunt de nici o culoare ziarist la BdeC, mi se adreseaza pe aici pe la Comentarii injurii si amenințări fățișe în limba maghiară semnate JOBBIK, ca de exemplu amenințarea că dacă mă vor prinde vre-odată singur prin oraș o să-mi facă Seppuku = harakiri = 腹切 …… și că o să mi-o belească? 🙂 Nu mă mai mir de loc.

Norocul meu este că eu nu umblu niciodată singur prin oraș, am întotdeauna în preajma mea cel puțin doi bodyguards mati cât niște dulapuri, sau cât doi Megyeri la un loc și în plus, am întotdeauna vârât sub haină și agățat la cureaua de la șold un AK-47 (prescurtarea denumirii Автомат Калашникова образца 1947 года, în română pistol-mitralieră Kalașnikov model 1947), așa de kiki, doar în scopuri de autoapărare, dispunând evident și de permisul port-armă corespunzător. Aviz amatorilor.

Nu vi se pare de loc stimați concetățeni/polgárok, că de câte ori vine vorba de Asociația Equus, se degajă un miros fetid, că pute de la o poștă a penal, a pârnaie plină de homosexuali?

Mie, vă rog mult să mă scuzațși dacă nu sunt nici de aceată dată de acord cu Dvs., chiar mi se pare. Îmi strâmbă nasul.

Întrebarea este însă până când îi va mai rabda pe respectivii acest Pământ, și cât timp va mai trebui să treacă până când o să-i ia la întrebări foarte serios, Parchetul local. Imi dau tot eu răspunsul, ca să nu trebuiască să faceți nici măcar un singir efort e gândire: exact atâta timp până când fărădelegile făcute la Equus de vor prescrie. Tetszik érteni?

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

Lasati un comentariu