Apicultura aduce profit şi cu o investiţie mică – 7.000 de euro

• publicat la: 30 martie 2013
Apicultura aduce profit şi cu o investiţie mică – 7.000 de euro

Mierea romanesca este la mare cautare in tari ca Germania, Franta, Japonia sau China. Si cererea de pe piata locala a inceput sa creasca. Pentru cei care nu au sume mari de investit, o stupina poate fi afacerea ideala. Daca este si hobby, totul este numai miere.

Apicultorii sustin ca peste 70% din productia nationala ajunge la export. Si pe piata locala cererea de miere de albine este in crestere, iar producatorii pot face cu greu fata solicitarilor.

„Noi avem cerere pentru exporturi pe care nu o putem satisface. In plus, incepe sa creasca si consumul la nivel intern, deci incepe sa creasca deficitul de miere romaneasca si vom importa si noi ca francezii sau altii. Recomand oricarei persoane sa inceapa o afacere in apicultura, dar avertizez ca trebuie sa aiba rabdare”, a explicat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de albine din Romania.

Business24 iti prezinta un plan de business in apicultura cu o investitie initiala medie.

Specialistii in apicultura recomanda investitorilor sa inceapa o afacere cu 5 pana la 20 de familii de albine.

„Apicultura implica mai mult efort decat alte afaceri din domeniul zootehnic, spre exmplu. Aici trebuie initiere, un an doi ani cu un stupar mai vechi. Cumperi cinci – zece familii. Nu se incepe o afacere in apicultura cu sute de familii de albine. Este riscant”, a explicat seful Asociatiei Crescatorilor de albine din Romania.

O afacere cu profit sigur

Investitia initiala medie intr-o afacere cu 20 de familii de albine este in jurul sumei de 6.500 – 7.000 de euro, ce se amortizeaza in trei ani.

„Daca ajungi la 100-150 de stupi, poti ajunge sa iti intretii familia doar din aceasta afacere”, a adaugat Ioan Fetea.

Iata care sunt costurile initiale:

20 familii albine X 115 euro/familia = 2.200-2.300 euro
1 centrifuga inox = 230 euro
Cheltuieli echipamente +intretinere/in primul an an = 3.400 – 4.500 euro
TOTAL INVESTITIE initiala+cheltuieli anuale= 5.800 – 7.000 de euro

Cate-un pic, pic, pic…

Productia medie de miere in Romania este de 14-15 kg pe stup, ceea ce inseamna ca veniturile anuale obtinute din vanzarea mierii pentru afacerea cu 20 de familii se cifreaza in jurul sumei de 1.000 -1.100 de euro.

20 stupi x 15kg/stup = 300 kg de miere
300 kg miere x 3-4 euro/kg = 900-1.200 euro/ an din miere

In plus, fermierul poate obtine o serie de subventii sau fonduri europene daca urmeaza cursurile de specialitate.

„Subventiile se dau prin forme asociative. Se acorda in functie de cerintele care sunt pe fiecare subventie sau ajutor. Nu exista o suma fixa. Daca tu cumperi doar medicamente primesti o anumita suma, daca iti cumperi familii de albine o alta suma. Nu exista o suma stabilita pe familia de albine sau apicultor”, a explicat Fetea./sursa business24.ro

comentarii

de rs la 24 octombrie 2013 - 09:38

sint apicultor amator dar nu am stupina caut ajutor sapot lucra sau fac eu personal si nu gasesc nici un sprijin la nimeni nu imi spuneti porcarii de stat ca le stim preabine

de Dan la 21 august 2015 - 20:25

Vb numa aiureli te inteapa de oti vine draci vb din propria experienta si prin costum asaca nui pt orcine adica cel cu socotelile

Lasati un comentariu