Centenar Gheza Vida:premiile concursului de desene şi referate

• publicat la: 4 martie 2013
Centenar Gheza Vida:premiile concursului de desene şi referate

O manifestare deosebit de reuşită şi savurată de toţi  participanţii ,ale cărei ecouri încă nu s-au stins,a avut loc vineri după-amiază,  cu ocazia marcării  Centenarului Gheza Vida la Carei.A fost prezentă toată elita culturii sătmărene,parlamentari,cele mai inalte oficialităţi ale judeţului,directori de instituţii,enumeraţi în articolele anterioare   dar şi  iubitori ai frumosului lăsat moştenire de Gheza Vida.

Atmosfera de sărbătoare si-a pus amprenta şi asupra invitaţilor,mai ales asupra  celor care au luat cuvântul si care au reuşit să transmită  bucuria apartenenţei la comunitatea care a dat oameni de valoarea sculptorului Gheza Vida.Fiecare dintre vorbitori a abordat o anume perioadă din viaţa artistului comemorat astfel că auditoriul a avut şansa unei manifestări unice,de înaltă ţinută, fiind de remarcat atenţia sa pe tot parcursul serii.Cum se putea să nu sorbi cuvintele academicianului Marius Porumb,ginerele  celui aniversat,sau ale prof.univ.dr.Aurel Chiriac sau ale  conf.dr.Ramona Novicov?

A impresionat numărul mare de careieni dar nu au fost puţini nici sătmărenii care au făcut deplasarea special pentru acest eveniment.Câţiva dintre ucenicii maestrului Vida de la şcoala de artă din Baia Mare au asistat la lucrările simpozionului,vizibil emoţionati de intâlnirea peste timp cu artistul in scurtul film proiectat şi pus la dispozitie de academicianul Marius Porumb.

Partea de creaţie a manifestărilor dedicate Centenarului Gheza Vida de la Carei a cuprins un concurs de desene şi un concurs de eseuri pe tema Monumentului Ostaşului Român,anuntat cu o luna inainte. La Direcţia de Cultură şi Sport au fost înscrise 44 de lucrări la eseuri şi 76 de lucrări la desene, aparţinând elevilor de la şcolile şi liceele careiene, dar şi de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” din Satu Mare. Interesul pe care elevii l-au arătat pentru concurs demonstrează că Monumentul Ostaşului Român este un simbol iubit de careieni şi sătmăreni deopotriva şi, ceea ce este mai important, este iubit şi de copii. Lucrările pe care le-au prezentat demonstrează din plin acest acest lucru.
La finalul simpozionului dedicat Centenarului Gheza Vida, cele mai bune lucrări au fost premiate.

Juriul concursului de eseuri  i-a desemnat câştigători pe:

Larisa Laura Latiş, locul I,

Adina Deac-Creţu, locul II

Matei Hendea Locul III, la secţiunea gimnaziu.

 

La liceu cele mai bune lucrări au aparţinut Cristinei Uveghes,Liceul Teoretic  care a obţinut locul I, lui Evelin Maris,CN Doaman Stanca locul II şi Patriciei Jurj, Liceul Teoreticlocul III. Aurora Ciută,cl.a IX-a de la Liceul Teoretic  a primit premiul pentru Creativitate.

Juriul concursului de desen, format din artişti şi profesori de desen, au desemnat următorul clasament:

gimnaziu:
Locul I: Laurenţiu Vădan şi Noemi Băbuţiu
Locul II: Andreea Stanciu şi Mirela Pomian
Locul III: Alexandra Darabos şi Izabela Tincu
Menţinue: Kanya Victoria

liceu:
Locul I: Vlad Ienuţaş şi Sebastian Safta
Locul II: Denisa Felicia Rusu şi Iulia Dobrai
Locul III: Alexa Chifor şi Bulyaki Kitty
Menţiune: Martin Cucu

A mai fost acordat un premiu special profesoarei Carmen Dindelegan de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Carei.
Premiile au constat în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Academiei Romane din Cluj Napoca, prin directorul acesteia, prof. univ. dr. Ioan Chindriş, absolvent al Liceului „Vasile Lucaciu”, actuala Şcoală Gimnazială „Vasile Lucaciu”, de Centrul de Creaţie şi de Promovare a Tradiţiei Populare locale Satu Mare, de Asociaţia „Unirea 2009” şi de Direcţia de Cultură şi Sport a Primăriei Carei. Toţi participanţii la concurs au primit diplome de participare.

Lucrările de la secţiunea referate vor fi publicate în cursul zilei de mâine.

redactia

comentarii

de DORINA la 9 martie 2013 - 18:41

UN EVENIMENT CU STIL ,CU SUFLET ,DE INLTA TINUTA CULTURALA ,SUFLETEASCA …TOT CE E MAI BUN PANA ACUM IN ORASUL CAREI .NU OMULE ,CA DOMNULE NU-TI POT SPUNE ,PRIMAR?

Lasati un comentariu