Cod roşu pe râul Crasna.Revărsări pe Valea Cehalului

• publicat la: 31 martie 2013
Cod roşu pe râul Crasna.Revărsări pe Valea Cehalului

Urmarea cantităţilor foarte de mari de precipitaţii căzute în ultimele 24 de ore pe raza judeţului Satu Mare, care au fost între 20 şi 30 l/mp, în mai multe zone au fost înregistrate situaţii în care a fost nevoie de intervenţii pentru a se preveni inundarea locuinţelor respectiv degajarea apelor ce acopereau unele porţiuni de drumuri judeţene. Prefectul Eugeniu Avram s-a deplasat, în data de 30 martie, în zonele ce prezentau riscuri şi a coordonat acţiunile de intervenţie ale echipelor de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din comunele Beltiug, Bogdand, Cehal, Hodod şi oraşul Tăşnad.

În localitatea Răteşti, comuna Beltiug, prefectul a dispus supraînalţarea digului cu saci de nisip pentru a preveni efectele viiturii formate pe Valea Maria, astfel a fost evitată inundarea mai multor locuinţe.

Datorită lipsei de amenajări hidrotehnice pe Valea Cehalului, zonă aflată în competenţa Administraţiei Bazinale Ape Crişuri- Oradea, viitura generată de ploile căzute a dus la formarea unui nivel de apă de circa 10 cm ce a acoperit două porţiuni de câte 50 de metri pe DJ 191 A pe raza localităţii Blaja respectiv o porţiune de 200 de metri pe DJ 109 P Cehal- Cehăluţ.

Potrivit celor declarate de Adrian Bucureştean,director SNIF,aflat şi el la faţa locului,„viitura rapidă din intervalul orar 10 dimineaţa-10 seara a dus  revărsarea Văii Cehalului,care a atins o lăţime de 400 m faţă de 2m,lăţimea normală a acesteia. Toate pompele fucţionează la capacitate maximă”.

Prefectul judeţului a solicitat intervenţia de urgenţă a utilajelor pentru degajarea apelor şi a Poliţiei Rutiere care să supravegheze circulaţia autovehicolelor astfel încât să nu se producă evenimente deosebite si a cerut instituţiilor implicate să continue monitorizarea tuturor zonelor cu risc  de inundaţii şi a dispus măsurile de intervenţie în caz de nevoie.

Urmarea emiterii codului roşu de avertizare hidrologică pentru râul Crasna,conducerile Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăriei comunei Moftin si  prefectul  Avram,au  evaluat situaţia si  continuă monitorizarea  nivelului apelor.

Potrivit datelor furnizate de SGA, pe toate cursurile de apă de pe raza judeţului evoluţia cotelor este staţionară sau în scădere, neexistând situaţii periculoase pentru viaţa cetăţenilor şi bunurile acestora.

 

Lasati un comentariu