Extremiştii maghiari, protest la Budapesta la adresa premierului Ponta

• publicat la: 9 martie 2013
Extremiştii maghiari, protest la Budapesta la adresa premierului Ponta

Partidul extremist de dreapta  maghiar Jobbik a organizat sâmbătă la Budapesta un protest faţă de prezenţa premierului Victor Ponta la congresul Partidului Socialist din Ungaria (MSZP). Protestul s-a desfăşurat sub sloganul „Cu toţii suntem secui!“, cu referire la scandalul steagului secuiesc.

Premierul român se află sâmbătă la Budapesta la o conferinţă a Partidului Socialist Ungar, la care participă mai mulţi lideri socialişti europeni.

Manifestaţia de protest, la care au participat câteva sute de persoane, a fost justificată, acum câteva zile de vicepreşedintele Jobbik Elod Novak prin aceea că „Victor Ponta este un antimaghiar şovin”. În opinia extremistului maghiar, invitarea premierului României de către Partidul Socialist Ungar (MSZP) este o ruşine. „Prin invitarea premierului român la o manifestare a MSZP, cu o zi înainte de mitingul proautonomie de la Târgu Mureş, MSZP a trădat cauza autodeterminării secuilor”, a afirmat Novak.

Sâmbătă, Balczo Zoltan, un alt vicepreşedinte al formaţiunii Jobbik, a susţinut, la rândul său, că Partidul Socialist din Ungaria şi-a trădat ţara invitându-l pe Ponta la Budapesta, tocmai cu o zi înainte de protestul pentru autonomie de la Târgu Mureş.

Conform relatărilor presei maghiare pe una dintre pancartele protestatarilor scria: „Ponta, eşti doar invidios că nu eşti secui!”.

La miting şi-au făcut apariţia şi membri ai Gărzii Maghiare, îmbrăcaţi în uniforme paramilitare, dar poliţia i-a anunţat că încalcă legea şi riscă să fie amendaţi, dacă nu se retrag de la protest, potrivit jurnalul.ro.

Jobbik este a treia forţă politică din Parlamentul Ungariei.

Ponta: Cer celor din guvernul maghiar foarte multă atenţie

Premierul Victor Ponta a vorbit sâmbătă despre prezenţa sa la Budapesta.

„Am dorit să transmit un mesaj prin prezenţa mea – că suntem două ţări vecine, două popoare. Ori mergem pe idei extremiste, ne certăm, îi aţâţăm pe acei extremişti care ne fac rău, ori avem un dialog, o colaborare ca ţări europene”, a spus premierul, arătând că opţiunile sale sunt clare în privinţa colaborării în plan european.

În acest context, primul-ministru a dorit să transmită un avertisment către guvernul FIDESZ, aflat în perioadă de campanie electorală.

El i-a cerut premierului ungar Viktor Orban, care nu a avut parte de nicio manifestaţie de protest de câte ori a fost în România, să dea dovadă de mai multă modestie şi atenţie, aşa cum intenţionează să facă şi guvernul de la Bucureşti. „Asum din partea Guvernului României foarte multă modestie şi atenţie dar în acelaşi timp le cer celor din guvernul maghiar foarte multă atenţie. Nu pot să mă fac că nu aud dacă vor mai exista declaraţii fie şi la nivel de secretar de stat”, a spus Ponta, argumentând că faptul că a primit un răspuns călduros de la cei 10.000 de participanţi de la reuniunea PSU îl face să creadă că singura opţiune pentru a câştiga este dialogul politic./cotidianul.ro

Lasati un comentariu