În plină iarnă, trecem la ora de vară.Duminică,cea mai scurtă zi

• publicat la: 29 martie 2013
În plină iarnă, trecem la ora de vară.Duminică,cea mai scurtă zi

România trece in noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date cu o ora inainte, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. Diferenta dintre ora oficială a României si Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Duminică ,30 martie,va fi cea mai scurtă zi din an, avand numai 23 de ore, potrivit Mediafax.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la această conventie, aplicată in România din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

In România, ora de vara a fost introdusă pentru prima dată in 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost insa intreruptă, fiind reintrodusă in 1979. In prezent, trecerea la ora de vară   se aplica in fiecare an, in ultima duminică din martie, iar ultima duminica din octombrie se trece la ora de iarnă, scopul fiind eficientizarea consumului de energie.

In ce priveste circulatia trenurilor de călători,intr-un comunicat de presa al CFR Călători este specificat că trenurile vor pleca din statiile de formare după ora de iarnă până in noaptea de 30/31 martie 2013, ora 03.00. După ce ora 03.00 va deveni ora 04.00, trenurile vor respecta ora de vară.

Oficialii Căilor Ferate Române spun ca 85 de trenuri aflate in circulatie intre orele 03.01 si 04.00 (ora iarna), vor circula intarziate.

Odată cu aceasta schimbare de ora, s-ar putea să aveti probleme de sănătate, cum ar fi clasica astenie de primăvară, oboseala nejustificata etc. Sunt recomandate plimbările in aer curat, o alimentatie cat mai bogată in “verdeturi” proaspete si câteva ore de somn in plus.

 

 

Lasati un comentariu