Legenda Castelanilor continuă

• publicat la: 26 martie 2013
Legenda Castelanilor continuă

Unii oameni răsfățați de soartă au norocul și privilegiul de a întâlni persoane care le marchează destinul pentru întreaga viață. Din această restrânsă categorie de oameni fac parte Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport din cadrul Primăriei Carei, și prof. Sucs Jozsef, instructor la cercul de muzică ușoară a centrului Cultural Carei. Ei au avut privilegiul de a crește și a se forma ca oameni sub înrâurirea pedagogului Karacsonyi Peter, pe care nu l-au uitat și pe 25 martie, ziua nașterii sale, au organizat în Sala de expoziții a Castelului Karolyi un remember artistic. Evenimentul a debutat cu un scurt discurs al celor doi foști ucenici ai profesorului Koracsonyi Peter amintiți mai sus.

În cuvântul său, Bogdan Georgescu a spus: „Poate nu sunt eu cel mai potrivit să vorbesc despre profesorul Karacsonyi, dar vreau să vă spun că peste tot în țară unde concertăm cu In Extenso, sau cu membrii cercului de muzică ușoară a Centrului Cultural, mereu se găsește câte o persoană care vine și ne întreabă de Castelanii sau de Karacsonyi Peter. Atât de puternic a fost curentul lansat de Castelanii. La un moment dat i s-a conferit post mortem titlul de „Pro Urbe” al municipiului nostru, un titlu inventat atunci pentru a nu-i fi conferit titlul de Cetățean de Onoare. Anul viitor când se împlinesc 50 de ani de la înființarea Castelanilor, vom relua tot procesul prin care lui Karacsonyi Peter să-i fie conferit acest titlu de Cetățean de Onoare pentru că îl merită din plin pentru ce a făcut pentru tinerii care frecventau cercul  de muzică ușoară de la Casa de Cultură. Tot cu acest prilej vom organiza o manifestare pe care o dorim să fie cea mai amplă din județ. A fost un dascăl desăvârșit care ne-a educat nu numai muzical și poate nu este întâmplător faptul că acum am biroul în sala din Castel unde atunci făceam repetițiile.”
La rândul său, Szucs Jozsef a spus: „Când zici Castelanii, zici Peter Karacsonyi, când zici Peter Karacsonyi, zici Castelanii și când rostești amândouă numele, zici Carei. Este datoria noastră morală de omul care, pe lângă faptul că ne-a învățat, ne-a sfințit viețile. Dacă noi nu ne aducem aminte atunci cine? Poate nu a fost cel mai bun profesor de muzică, dar cu siguranță a fost cel mai bun pedagog.”
După cuvinte frumoase a urmat emoția muzicii, transmisă de cei care continuă legenda careiană a Castelanilor. Tania Gabor, Larisa Latiș și Nagy Anita au asigurat intermezzo-ul  muzical al evenimentului, sub îndrumarea instructorului Szucs Jozsef.


Ultima parte a evenimentului a stat sub semnul imaginilor cu Castelanii lui Peter Karacsonyi, care se derulau pe ecran, acompaniate doar de muzica pe care au promovat-o peste tot în țară.

Castelanii 1972,cu Corina Chiriac

Castelanii 2000

Castelanii mici in 1990

Castelanii juniori 1987

 

Vizibil emoționat, Puiu Bărnuțiu, cel care a compus majoritatea pieselor interpretate de Castelanii, a declarat pentru Buletin de Carei: „Nostalgia și bucuria mă cuprind deopotrivă. Castelanii au însemnat viața mea. Am făcut totul din pasiune. Fiecare aveam alte locuri de muncă, muzica era ceva ce făceam din suflet, fără să așteptăm răsplată financiară”. Soția dumnealui, Florica Bărnuțiu, a completat: „Am făcut parte încă din prima formație de muzică ușoară, care a stat la baza Castelanilor, chiar și numele l-am propus eu. Fiind întrebați de Karacsonyi Peter ce nume să dăm formației pe care o înființasem, eu am sugerat să ne chemăm Castelanii deoarece repetițiile se desfășurau în Castel. Am participat la multe concursuri locale, județene și naționale și mereu luam locul I. Eram recompensați cu o tabără la mare, unde în fiecare seară aveam câte un concert. Am cântat la Radio Cluj și Radio  România și prestațiile noastre artistice erau foarte bine primite de public și nu numai.”
Cei care au făcut posibilă această după amiază emoționantă, Bogdan Georgescu și Szucs Jozsef, au transmis cititorilor noștri un mesaj emoționant:
Szucs Jozsef:Cel mai important lucru este ca noi să nu uităm și avem obligația să facem în așa fel încât nici generațiile viitoare să nu uite de Karacsonyi Peter. Dintr-un loc ignorat de toată țara a făcut din Carei un punct de referință pe harta muzicală națională.”
Bogdan Georgescu: „ Pentru mine este o onoare că am crescut lângă un asemenea om de la care am furat meserie. La el am văzut ce înseamnă să crezi în munca pe care o faci și să te dedici unei cauze.”
Cuvinte simple care transmit foarte multe. Transmit în primul rând respectul pentru om, care dincolo de profesia de dascăl, prin care a insuflat dragostea pentru muzică, a știut să fie și părinte pentru învățăceii săi, educându-i pentru viață.

 

Nicoleta Latiş

comentarii

de sas radu la 5 iunie 2013 - 11:03

Mă bucur că oamenii de cultură din Carei îşi amintesc de Peter. Am fost bun prieten cu el şi ne-am apreciat reciproc.Sunt şi acum prieten cu el,nu pot uita calitatea muncii sale profesionalismul şi toate calităţile. M-a solicitat de multe ori să-i prezint spectacolele, era o onoare pentru mine. Spectacole cu invitaţi de marcă sau doar cu trupa lui. Mulţumesc Peter! Te iubesc în continuare. Cu drag RADU

de Marian Liviu la 3 iunie 2016 - 23:25

I-am cunoscut și ascultat în ’90 în tabăra Năvodari. Mi-au marcat copilăria.

Lasati un comentariu