Ne vrem oraşul înapoi !

• publicat la: 11 martie 2013
Ne vrem oraşul înapoi !

 

“La inceput era Cuvântul.Si cuvântul era la Dumnezeu, şi Dumnezeu era Cuvântul”.

Din păcate insă Cuvântul nu a putut ajunge şi la careieni, pentru că cei desemnaţi  şi plătiţi să transmită  comunicate de presă la primăria din Carei   sunt incapabili să le intocmească sau poate  nu au girul celui ce ii coordonează  cu părintească grijă din biroul  de la etajul doi.În 5 ani,am primit două comunicate de presă din partea Primăriei Carei.

Dacă scriitorul Tiberiu Vanca semnala ca posibilă motivaţie pentru   lucrările din faţa Monumentului Ostaşului Român  pregătirea ogorului pentru cultivarea urii edilului la adresa etniei române ce se răsfrânge  implicit asupra monumentelor simbol ale acesteia ,din punctul meu de vedere, aceiaşi persoană a devenit binecunoscută in intreg peisajul nostru  urban pentru lipsa  unei culturi a dialogului .A unuia civilizat.

Lipsa de cultură a dialogului   celui  ce  îşi arogă statutul de careiean, o vedem peste tot, ne lovim de această carenţă a sa,atât la nivelul aleşilor locali din altă fracţiune politică decât  cea din care face parte ,,alesul” ,cât şi in viaţa  reală a celor mulţi si obidiţi,plătitori conştiincioşi de  impozite si taxe locale.În timp ce apropiaţii au mereu uşa deschisă la personajul amintit,alţii trebuie să urce scările zilnic în încercarea de a îşi spune păsurile,amânaţi fiind mereu cu promisiuni deşarte,indiferent că sunt oameni simpli sau persoane consacrate.

Cel mai trist pentru mine, dramatic prin implicaţii, este să văd că etnia românească din Carei ,a doua ca reprezentare după cea maghiară, este calul de bătaie al administraţiei locale udmriste instalate de câţiva ani buni la Primăria Carei.Nu mai e un secret pentru nimeni că nu poţi participa la niciun concurs organizat pentru posturile vacante din Primărie dacă nu cunoşti scris şi vorbit limba maghiară.Cea română nu este obligatorie într-o primărie din România.

Ne întrebăm de ce suferim, de ce nu ne iubim şi de ce suntem material bun de dat la ziar în tabloidele batjocoritorilor care trăiesc din banii  Guvernului Român ? Ultimele 4 apariţii ale ziarului de casă al UDMR Carei sunt relevante în acest sens  prin articolele semnate de consilierul  personal al Primarului din ultimii 5 ani.

Trăiam intr-un oraş liniştit,în care etniile au convieţuit paşnic. Există foarte multe căsătorii mixte care au conferit o atmosferă prietenoasă în oraş. Majoritatea oamenilor se cunosc intre ei, se salută pe drum.

Am avut alte aşteptări de la o persoană care bate monedă pe caracterul mixt al  familiei sale.Recunosc că am avut aşteptări in ce priveşte o anume etică şi a discursului şi a comportamentului intr-un oraş multietnic ,o atitudine mai plină de respect  în disponibilitatea de a păstra un echilibru care să nu ducă la derapaje ale democraţiei,să nu incite la discriminare.

Oare chiar nu există o posibilitate de a schimba ceva şi a determina persoana in cauză la initierea dialogului cu localnicii,altii decât cei cărora le oferă posturi calde  sau  facilitate in accederea la lucrări bine renumerate ,cu posibilităţi importante de câştig imediat….?

Răspunsul…. il avem de câţiva ani incoace.

Spiritul de ghetto, atitudinea dictatorială, veşnicile conspiraţii şi urzeli dinspre “ceilalţi”, ne fac în continuare să ne ducem mai departe, crucea de ”tolerati” in oraşul acaparat de persoana care pozează in careiean in tabloide ,fără a dispune insă de niciuna din caracteristicile specifice localnicilor.

Ne vrem oraşul înapoi!

Demararea lucrărilor la proiectele accesate de primărie în anii trecuţi scoate la iveală motivaţia grabei cu care administraţia locală condusă de Kovacs Eugen a convocat la acea vreme şedintele de Consiliu local,majoritatea dintre ele şedinţe extraordinare.Pe masa de lucru a consilierilor au fost puse de pe o zi pe alta  proiecte  de reamenajare a diferitelor obiective sau zone din oras,fără a se aloca un timp de studiu al dosarelor  că de dezbateri publice nici că  a fost  vorba.

Fiecare localitate, fie că e rurală sau urbană are o tradiţie pe care majoritatea gospodarilor aleşi  încearcă să o respecte. Zorul cu care se încearcă redesenarea  şi reamenajarea din temelii a oraşului ridică multe semne de întrebare.

Zona în care locuim, zonă multietnică, e renumită pentru spiritual gospodăreasc al oamenilor, pentru chibzuinţa lor,  aproape chiar de zgârcenie. Convieţuirea saşilor cu maghiarii şi cu românii a  dus, în timp, la o dezvoltare armonioasă a acestui oraşel de câmpie şi mai ales la construirea de-a lungul anilor a  unei baze solide de comunicare şi convieţuire. Bază care, din păcate, se năruie pe zi ce trece în ultimii 5 ani.

Primăria Carei a angajat oraşul în sumedenie de proiecte ce presupun o totală schimbare de imagine a  oraşului si imprumuturi bancare  fără precedent . Nu putem nega faptul că e nevoie de susţinere finaciară pentru lucrări de modernizare a oraşului, dar de la modernizare şi până la  redesenarea totală a unui oraş e cale lungă.

Păcat că modelul orăşelelor din sud,port la Dunăre,lipsite de oazele de verdeaţă specifice până de curând Careiului,au fost adoptate ca  etalon pentru cel care gospodăreşte  urbea (deşi la capitolul gospodăririi firmelor proprii a fost mai mult decât repetent). Grandioase fântâni arteziene ce vor împânzi oraşul, vor ţine probabil de  ,,umbră”  in perioadele caniculare.

Un “Străin la vorbă şi la port”  încovoaie spinarea contribuabilului careiean pe care il sacrifică  pe altarul ambiţiilor fantasmagonice.

Din Oraşul Florilor vom deveni Orasul ţâşnitorilor. Obsesia aproape dusă la paroxism de a  demola tot ce a fost inainte de sosirea sa nefastă  în urbea noastră, atrage consecinte dintre cele mai sumbre pentru careieni. Stim cu totii ce s-a întâmplat prin industrializarea forţată a unei ţări cu traditie in agricultură ,de către cei doi dictatori comunisti.Am văzut ce s-a ales cu combinatele chimice sau metalurgice  construite de-a valma ,distrugând vieţi şi tradiţii de veacuri.

Aversiunea pentru arborii seculari din parcul Castelului sau cei din oraş este de neînţeles pentru cineva care provine din mediul  rural , si nu este specifică careienilor .In locul lor apar specii de arbori total diferiţi de cei  specifici zonei de câmpie.Aversiunea se răsfrânge si asupra monumentelor simbol ale românilor din oraş.

Nici de naţionalism nu e vorba, domnule primar, atâta timp cât in incinta pieţei au apărut pe pereţi inscrisuri in limba maghiară cu litere de-o schioapă ce vă acuzau de  distrugerea imaginii oraşului nostru,a spaţiilor verzi tradiţionale si ale secerării arborilor seculari! Dacă gropile din oraş nu vă sensibilizează,a surprins rapiditatea cu care înscrisurile din piaţă au fost acoperite  peste noapte cu vopsea adecvată.

Respectul edilului pentru contribuabilul careiean se concretizeaza  prin acordarea de lucrări sau prestări de servicii predominant  altor firme decât cele careiene:vezi lucrările de amenajare a cartierelor sau serviciile de pază de la obiectivul Castel.etc.

Primii care au căzut pradă  ambiţiilor nemăsurate ale  au fost copacii din parc tăiaţi în baza unui aviz de la Agentia de Mediu. Au urmat apoi nevionovaţii trandafiri care bucurau privirile trecătorilor şi  confereau oraşului titlul de oraş al florilor. Şi totul pentru ca o anume firmă să poată face noi achiziţii de material săditor la preţuri demne de faimoasele grădini suspendate.Costul lucrărilor nici nu îl mai punem la socoteală.Aproape 400.000 lei  pentru nici 300 m de spatiu verde marginal.

Lucrărilor  începute în cartiere de anul trecut şi neterminate  li se adaugă noi şi noi şantiere deschise fără nicio logică  înafară probabil de cea a câştigului imediat .

Au urmat arbuştii ornamentali, arborii din cartiere,  iar acum, în cursul ultimei săptămâni  a venit rândul pâlcului  de verdeaţă din zona Oţelul-staţia de taxi-florari.

acesti copaci au fost tăiati până la unul

Unul din cei mulţi, care ne-au sesizat redacţia afirmă că “deja vedem castelul de la gară, nu mai e ca mai demult când în parc intrai ca să te răcoreşti, ca să te ascunzi de ţânţari şi arşiţa de afară.”

Copaci viguroşi,viitoare scânduri de cea mai bună calitate,au căzut seceraţi fără milă! O fântână le va lua locul. Inima ,,careianului,, Jeno a rămas împietrită ,la fel ca şi chipurile celor ce au dat ochii cu Monumentul simbol din centrul oraşului în ziua sărbătoririi Centenarului Gheza Vida,sculptorul autor al acestuia.

Locul dialogului şi a convieţuiri paşnice a fost luat de adoptarea unei atitudini ostile celor de altă parere şi de adoptarea unui limbaj mai mult decât suburban nu de puţine ori.

Ca urmare, nu mai miră probabil nici un localnic,  deschiderea şantierului din faţa Monumentului Ostaşului Român în chiar preajma sărbătorii Centenarului Gheza Vida.Oaspetii care au fost prezenti  ar face cinste oricărei resedinte de judet dar ce mai conteaza pentru primaria din Carei acest aspect.

Ce să  fi fost  in sufletul  fiicei Zoe Vida Porumb la intâlnirea cu opera careieană a tatălui Gheza Vida,ce  a avut loc sub auspiciile mizerabilelor intenţii kovacsiste puse in practică prin  modificarea nejustificata a unui proiect  in prag de sărbătoare anunţată?

Niciunul dintre distinşii oaspeţi nu a ezitat in a păşi drept inainte,rupând panglica ce delimita şantierul deschis,printre pietre,mormane de moloz şi pământ reavăn in drumul lor spre opera celui pentru care au venit a-i aduce omagiu!

Însăşi schimbarea dalelor de  beton din jurul Monumentului amintit, ce sunt cuprinse în proiectul iniţial din 1964 al întregului ansamblu monumental este un afront adus celor ce au creat această operă,al eroilor cărora le-a fost dedicat.

Unde s-a mai pomenit ca un edil oarecare să îşi permită să modifice opera unui mare artist de talie internaţională? Cu ce drept işi arogă astfel de acţiuni primarul oraşului multietnic Carei? Cine îl susţine în demersurile sale ?

Înlocuirea dalelor cu  pavaje doar de dragul schimbării şi înşirarea lor ” în dorul lelii”  ne duce cu gândul doar la intenţiile  celui ce a comandat lucrarea.Nici măcar  operaţia de scoatere a dalelor ce au rezistat intemperiilor vremii atâţia ani nu a fost făcută în spirit gospodăresc care să permită refolosirea lor  la amenajarea unui drum în viile oraşului sau pentru alei  sau cărări mai puţin solicitate. Lipsa de respect în gestionarea bunurilor oraşului a creat mormane de moloz   numai bune pentru vreo fundaţie  de casă  privată.Nici aceasta nu este o decizie specifică unui careiean!

Aversiunea primăriei conduse de doi primari UDMR  faţă de tot ce este eveniment românesc nu cunoaşte limite şi se  apelează la  un intreg arsenal pentru compromiterea sau blocarea dacă e posibil a acestora.

Nu intâmplător,primarul Kovacs a dorit să organizeze pentru Centenarul Gheza Vida două manifestări,ştiut fiind că la cea din 1 martie familia artistului oferea suportul logistic şi deci nu se puteau intocmi facturi pentru niciun fel de pliant .

Aşa cum şi in privinţa numelui său este indecis (când  Jeno,când Eugen),primarul a manifestat indecizie  şi in privinţa organizării Centenarului  Vida.

Cu cine să colaboreze el mai bine?

Deşi  era la curent ,pas cu pas chiar,cu etapele organizării pentru data de 1 martie de ample manifestări,a considerat oportună  şi colaborarea cu alte instituţii judetene pentru acelaşi eveniment, pentru care s-a implicat in tipărirea unui pliant,după cum reiese din imagine.

Nici nu aducem in discutie faptul că articolele personalităţilor academice au fost preluate fără acordul dumnealor .

Ce  sentimente sălăşluiesc in sufletul unui primar care nu îşi întâmpină inalţii oaspeţi si oficilalităţile aşa cum se cuvine, din motive numai de el ştiute  deşi uşor de bănuit şi pentru noi ?

„Nem,nem,soha”  pare mai actual ca oricând pentru grupul UDMR Carei al cărui preşedinte,primar al unei localităţi cu 45% comunitate românească,  părăseşte ostentativ,secondat de deputatul Erdei D.Istvan, o sală arhiplină ,venită să asiste la cel mai important şi de amploare eveniment cultural din viaţa urbei noastre,ignorând cu bună ştiinţă toate oficialităţile judeţului dar mai ales,însemnaţii oaspeţi,nume de marcă a culturii naţionale.

Ce  aşteptări să mai avem atunci,ca simpli careieni,în păstrarea imaginii tradiţionale a oraşului,fără a se înţelege din aceasta că ne opunem lucrărilor  de reabilitare sau întreţinere? Un oraş nu este un joc lego pe care sa il modifici de la săptămână la săptămână  după starea de spirit şi bunul plac !

Unde este respectul pentru mediul înconjurător,pentru cheltuirea banului public sau al fondurilor dinafară,pentru cei ce de generaţii şi-au adus umila contribuţie  la dezvoltarea localităţii?

Să fie oare mulţimea de  fântâni  arteziene şi de arbori seceraţi soluţia pentru creşterea nivelului de trai a careienilor? Sau conducerea dictatorială a edililor- membrii UDMR Carei?  Până acum nu am remarcat aşa ceva.

La câte achizitii  “inofensive” se fac la Primăria Carei, mă gândesc că un aparat pentru determinarea alcoolemiei celor cuprinşi de beţia puterii nu ar fi chiar de lepădat.

 

Daniela Ciută

comentarii

de Delia la 11 martie 2013 - 12:01

Referitor la articolul de mai sus al Danielei Ciuta as dori ca si cetatean al acestiu oras sa fac cateva completari. Felicitari ca stii sa aperi poporul roman, putinele lucruri frumoase care au mai ramas in acest oras si ma bucur ca ai aprins scanteia care sa trezesca careienii la realitate. As dori sa sa comentez putin cele relatate de Daniela Ciuta si as incepe cu lucrarile de la Monumentul Ostasului Roman.Cum sa fie respectat acest monument de catre Kovacs daca el nu este raman, iar toleranti am fost cu ei decand a pus piciorul primul ungur pe pamant ROMANESC. Poaturile de la primaria Carei sunt scaoase la concurs dupa ce acoliti lor sunt angajati ptr ca apoi sa se comunice celorlalti ca nu au reusit la concurs, probabil ar trebui sa ne fie mila de cei care sunt angajati la Primaria Carei ca doar se plang mereu ca au salarii mici dar au case care daca ar fi intr-un cartier ar acoperii suprafata castelului.Despre investiile care au loc in orasul nostru ce ar mai fi de zis?!!!!! Daca pana acum in centru la fantana arteziana sa adunau copii de tigani ca si cum ar fi la cresa de acum inainte la aceste fantani vor sta tiganii care se duc luna de luna dupa AJUTORUL SOCIAL si vor face o baie ca in folosul societatii nu au voie sa faca nimic sa nu fie prea obositi de la o luna la alta si cand merg sa VOTEZE PRIMARUL pentru ca de ei este ales si nu de poporul raman. Promisiunile facute trebuie respectate si daca nu sunt cazati in CENTRUL ORASULUI (FOSTUL CAMIN DE BATRANI DIN STR DOINA, FOSTUL INTERNAT AL LICEULUI AGROINDUSTRIAL, SOSEAUA URZICENI , STR 1DECEMBRIE 1918 ETC) se considera NEFAVORIZATI. Sedintele de Consiliu local sunt de fatatda ptr ca se vede clar ca problemele sunt deja hotarate iar consilierii ramani sunt pusi in fata faptului implinit adica(zicem ca ei si facem ca noi) drept dovada lucrarile de la Monument!!!La fiecare post de televiziune se vorbeste tot mai mult despre incalzirea globala si despre defrisari in masa dar Kovacs nu aude acestea deoarece nu asculta stirile de la Bucuresti asa ca drept urmare copacii din Carei sunt taiati si vor lua drumul unor fabrici de mobila care pana mai ieri erau in faliment acum sunt PROSPERE.Sunt sigura ca daca in locul monumentului ar fi fost statuia vreunui ungur s-au pe data de 15 martie ar fi fost anuntat un eveniment oarecare sigur nu ar arata asa .RUSINE PTR OSASII CARE AU PIERIT, RUSINE FATA DE ARTISTUL VIDA GHEZA si FAMILIA LUI ,RUSINE PTR CEI CARE AU VOTAT CU KOVACS!!!!!!!!!! DA NE VREM ORASUL INAPOI SI TOTI ROMANII SA SE TREZEASCA LA REALITATE CAND MERG LA VOT ,numai asa vom fi romani in tara noastra , numai asa se va vorbi limba romana si cand vom intra in magazin nu vom fi intrebati :tesec” in loc de” poftiti va rog „!!!!!!!!! SA SE FACA MITINGURI PTR CA ORASUL SA RAMANA ASA CUM A FOST iar KOVACS SA PUNA DALELE INAPOI LA MONUMENT !!!!!!!!!!!!!!!!!Incaodata FELICITARI DANIELA CIUTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

de Delia la 11 martie 2013 - 12:03

imi cer scuze ptr unele greseli de scris.

de Delia la 11 martie 2013 - 12:10

Un subiect important de discutat ar fi APA CU NAMOL DE LA ROBINET si MIROSUL GROAZNIC DE CANAL care se simte in apartamentele din Carei . Dar atata timp cat Kovacs are ca prioritate defrisari de copaci din oras si din parcurile de copii apa o sa luam din fantanile arteziene daca va fi CURATA ca cijmele nu mai sunt.

de Horia Mărieș la 11 martie 2013 - 12:55

@Delia la 11 March 2013 – 12:01 + @Delia la 11 March 2013 – 12:10

E multă vreme de când România, nu spun o noutate, nu mai este condusă de o clasă politică, ci de marii beneficiari ai unor guvernări corupte care s-au tot rotit timp de 20 de ani.

Unii sunt binecunoscuți, provin din eșaloanele civile ale fostei securități, s-au apucat de treabă imediat ce au primit consemnul să iasă din ascunzători, iar astăzi controlează industrii, dețin trusturi de presă sau fac lobby în Parlament pentru partenerii lor din umbră.

Alții, mai puțin cunoscuți, cum este Kovács Jenö, își împart zonele de influență în primăriile, consiliile și instituțiile locale. Împotriva lor nu există revoluție. Nu există alegeri. Nici măcar nu au nevoie de jandarmi care să îi apere. Vor continua să prospere prin obscure făbricuțe de mobilă ce nu sunt – evident – pe numele lor și din ciubucurile grase primite în urma unor licitații trucate, în spatele oricărei puteri politice, pe care o vor cumpăra.

Pentru că cei mai deștepți dintre „băieții deștepți” sunt cu adevărat apolitici. Cel mai obscur sub-secretar de stat într-un minister poate fi mai influent decît tot guvernul la un loc. Cel mai umil consilier local își are în telefon „lista scurtă” de numere la care e gata să răspundă la 5 dimineața. Vor continua să cumpere, să controleze, să corupă, iar noi vom căsca gura la televizor și ne vom înjura pe forumuri și pe la comentariile de la B. de C. Ne vom tot înjura cu unii care foarte proști și neșcoliți ca @bekapják la 11 March 2013 – 12:02.

Copiii lor vor fi în Parlamentul de mâine, iar copiii noștri vor fi tot în stradă, la proteste.

Înțeleg, Dvs. vorbiți de o revoluție morală sau, cel puțin, de una a bunului-simț. Dar tocmai morala și bunul-simț nu au „câștigat” nici o revoluție în acești 20 de ani. Morala și bunul-simț, am învățat din istoria modernă, au nevoie de LEGI și de o JUSTIȚIE care să le impună și să le apere, or tocmai acestea sunt cele mai șubrede temelii ale statului nostru.

Cinismul și nerușinarea fac rating la ore de audiență maximă pe la toate posturile TV. Românul a învățat bine o singură lecție: aceea că trebuie să-și scape singur pielea.

Știu că am să Vă dezamăgesc, dar trebuie să Vă spun că „revoluția” la care mă chemați, alături de prietenul Dvs. care desfundă de unul singur canalul din cartier ca să scape toți vecinii de MIROSUL GROAZNIC DE CANAL, de elevul sau de studentul cinstit la examene, de unii sau alții, foarte puțini, care se încăpățânează să trăiască onest, e admirabilă și plină de demnitate, dar nu are nici o putere să mai schimbe lumea, așa cum credeți.

Să Vă mai spun că lumea de care vorbim nici măcar nu vrea să se schimbe?
Că s-a învățat să aștepte un „prost” care să le desfunde canalul?
Că acolo unde baronii se ospătează din ciolan, ea, lumea, s-a deprins să ciugulească din resturi?

De aceea protestele din aceste zile sunt anemice și dezlânate.
De aceea solidaritatea e doar pe facebook.
De aceea prietenul Dvs. va desfunda canalul în continuare de unul singur.
De aceea, unul sau altul, un sportiv, un cercetător, un profesionist, va reuși din când în când să se impună, iar noi îi vom saluta performanța miraculoasă și vom spune, iată, dom’le, se poate și în țară, în România.

De aceea, ultima revoluție pe care am de gând să o mai port este cu mine însumi.

Și cu toate astea, vă promit că o să fiu prezent, dacă o să mă anunțați în prealabil, la MITINGURILE CE VOR AVEA LOC LA CAREI PTR CA ORAȘUL SĂ RĂMÂNĂ AȘA CUM A FOST.

Mă întreb doar câți dintre cei 20.000 de careieni vor fi alături de noi doi.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

de ... la 11 martie 2013 - 13:53

O sa vedeti cum arata centrul careiului peste 1 ani si duapa aia spuneti ceva……bravo Kovacs Jeno impreuna suntem mai tari ca astea sovinisti de la USL !!

de inimaginabil la 11 martie 2013 - 14:30

orasul va arata ca unul sudist romanesc….dar jeno va avea in continuare salaru taiat pentru datorii si probabil va termina fabrica pentru copii si va avea aer conditionat acasa ca el nu se amesteca cu pleava din oras care se plimba si mai statea la umbra copacilor..;.pana si copacii din statiile de bus au fost taiati…cand ramane in pana de materie prima pt scaunyele.

de inimaginabil la 11 martie 2013 - 14:31

sovinistii de la udmr carei cred ca daca pun maghiara obligatorie la primarie vor avea acces si impotentii lor intelectuali care nu reusesc sa se descurce in alte limbi…

de petre la 11 martie 2013 - 16:02

renovarea e una si daramarea e cu totul altceva.
modernizare inseamana taierea copacilor si scoaterea trandafirilor pt a cultiva lalele si ronduri de flori pirosfeherzold?

cum de nu se taie tuia de la monument care il acopera privirii? sa fie intamplator?

de andi la 11 martie 2013 - 16:02

bine ca pentru 15 martie se gasesc bani de cumparat scaune…..oare de la cine se iau cele 100 de scaune?

de Pescarus. la 11 martie 2013 - 16:38

Dna Ciuta,va recomand sa faceti o vizita si la lacul Ianculesti,sa vedeti ce distrugeri au facut si acolo,au intrat cu excavatorul si buldozarul,au facut praf totul,nu-ti mai vine sa mergi acolo ca te apuca plansul.
Sa nu vorbim de chefurile organizate si de furturile comise de unii asa zisi pescari din gasca administratiei.

de ka la 11 martie 2013 - 16:41

Am o idee foarte buna pt terminarea definitiva a sovinismului din Carei. Fiecare sa se mute acolo, unde sunt inmormantati bunicii lui. Multi ar pleca din oras…ei sunt cu gura cea mai mare, veniturile, care n au nimic comun cu trecutul orasului si sper nu vor avea nici cu viitorul. Carati va acasa cu totii!!! Mai ales megasovinistii din PNL !

de alfa la 11 martie 2013 - 17:23

cu totul de acord.sa incepem cu cei doi primari ca imediat se curata locul si putem respira aer curat.
macar ramane buletinuldecarei si proprietara lui care e careianca de generatii si nu are nevoie de bani publici si nici datorii nu are ca si necaraianu jenoke.
si poate pleca si gasca iudemerista aciuati din te miri ce locuri si poftesc la bunurile careienilor!!!!
la asuaj si ciumesti cu ei!!!!

de anonima la 11 martie 2013 - 18:58

sa facem o petite

de Gabi la 11 martie 2013 - 19:19

asta stie sa faca romanul, petitii. suntem asi! mai magaroci, daca tot vreti revolutie iesiti in strada si faceti ceva, nu stati ca gunoaiele si comentati din fata monitoarelor. asta ii suna si la horinca, sa-si tina gura inchisa ca si el e manjit cu cacat pe fata!

de Horia Mărieș la 11 martie 2013 - 20:17

@Gabi la 11 March 2013 – 19:19 Be very careful ce scrii despre pálinka.

de careianu la 11 martie 2013 - 21:00

scaunele sant de la firma …copilului care are angajati la NEGRU..sper sa se sesizeze garda si fortele demunca …controale mai des la firma lui kovacs…

de Fekete Andrei la 11 martie 2013 - 21:13

Nu înțeleg ce vă trebe…așteptați, nu vedeți că se lucrează?
Acum că cineva totuși vrea și face orașul acesta mai frumos vă legați de ei, de ce?
Voi vreți doar ca cineva să vă citească articolele, nimic mai mult…

(sper ca de data aceasta să nu îmi ștergeți comentariul)

de careiu la 11 martie 2013 - 21:19

vedem si noi ca se taie in draci copacii ca sa se faca un oras sudist plin cu fantani ca la nutzika udrea…..si cu comisioanele pentru vittonu…..ca sa terminam mobilionu la familionu…..
rusinica covacica pentru ca nu dai la careieni de lucru si aduci pe altii ca sa nu se stie de plocon…..da tot se afla…ca si cu scaunele care le aduci amu la castel…..

de injeru la 11 martie 2013 - 22:49

cand vine vorba de sacui si de steag o tot dau nainte cu traditiile da cand unu dea lor demoleaza un oras ca sa faca cica modernizare atunci sar toti sa il apere…baciu asta scoborat din asuaj i mai rau ca si ceausescu care ne demola casele sa faca blocuri..aista demoleaza tat orasu si face fintini ca sa aiba unde baga la spalat coloratii lui ce il voteaza….jenibilu de carai de rade lume de el ca nu i in stare sa steie si el la casa lui fara datorii…smenaru tat smenar ..na/i ce i face

de emil la 11 martie 2013 - 23:43

oare care este pozitia ministrului culturii fata de cele intamplate cu Monumentul Ostasului Roman?

poate acum se dezmeticesc si cei pe care i-am ales in parlament si se apuca de modificat legea administratiei publice locale in sensul de a nu permite „edililor” locali sa modifice in mod „manelist” o opera de arta, un monument cu semnificatii de nivel national. bine, legea administratiei locale trebuie modificat si prin alte parti, mai ales la atributiile primarului si ale consiliului local. pentru ca altfel, maine – poimaine ne trezim ca vreo primarie din Romania recunoaste Kosovo sau autonomia ungureasca vopsita in albastrul secuiesc.

unii mai scriu sa se care din Carei cei care nu au bunicii nascuti in Carei. dar, daca tot introducem „criterii” de purificare etnica, oare de ce sa nu se care din Carei cei care au o limba care nici nu era prin Europa in anul 800?
la acest tip de tupeu sovin unguresc e bine sa li se reaminteasca sustinatorilor ungariei mari ca ei mai sunt in Romania numai fiindca statul roman nu i-a alungat peste granita in 1945. cehii si slovacii si-au trimis hitleristii si horthystii peste granita. la fel au facut si yugoslavii. polonezii au expulzat etnicii germani din teritoriile atribuite Poloniei dupa razboi. Romania si-a pastrat horthystii pentru ca era sub ocupatie sovietica. iar pentru ocupatia ruseasca trebuie sa-i multumim lui Mihai I, fiindca ea este urmarea lui 23 august 1944. revenind la horthysti, subliniez ca ei mai sunt in Romania fiindca statul roman nu i-a deportat asa cum ii deportase statul ungar pe circa 200.000 de etnici romani.
cu alte cuvinte, nu uitati ca armata romana a mai fost la Budapesta. iar daca se va intampla sa mai ajunga inca o data, e sigur ca nici populatia de etnie ungara din Romania nu va mai trece de jumatate de milion si nici nu va avea partide etnice. asa ca, mai bine aveti grija ce va doriti, ca s-ar putea sa se implineasca, dar nu neaparat asa cum va inchipuiti!

de Sariti!!!!La tepe cu el la 12 martie 2013 - 09:14

NEBUNU DE PRIMAR TAIE COPACII DIN CENTRU!!!!!!!!!!!!!!!\
ADUNATI-VA SA IL AGATAM INTR0UN COPAC PANA II VINE MINTEA LA CAP!!!
JEGOSU VENIT DIN LUMEA MARE DISTRUGE ORASUL CAREI!!!!!

de o romanca D din Carei la 12 martie 2013 - 10:18

ASTA VA TAIA TOT CEI STA IN CALE CHIAR SI PE NOI ROMANII DACA AR PUTEA !!!
OARE UNDE ARE DE GAND SA CONSTRUIASCA NOUA ARIPA A POLICINICII, CONFORM CELOR DECLARATE IN EMISIUNEA DIN 11.03.2013 LA POSTUL NV TV ,IN LOCUL BISERICII ORTODOXE CA DOAR ACEEA ESTE IN DRUMUL LUI UNA UNGUREASCA NU E, S-AU VA DEMOLA UN BLOC?
CATA NERUSINARE POATE AVEA CINEVA SI CAT DE SOVIN POATE FI SI CAT DE FUDUL CA PROST E, UNGUR E . DE CE NU AU PRETENTIILE LOR ROMANII DIN UNGARIA, S-AU IEI CRED SUNT STAT IN STAT IN TARA NOASTRA ? CE AUTONOMIE VOR IN TINUTUL SECUIESC , ACOLO NU E TOT ROMANIA ? SA MEAEGA SI SA-SI CEARA AUTONOMIE DE CARE VOR LA BUDAPESTA NU LA NOI . „CUM NU VII TU TEPES DOAMNE” ! NU COPACII AR TREBUI SA-I TAIE CI AJUTOARELE SOCIALE DATE TIGANILOR IMPUTITI CA EI CA SI EI UNGURII TOT UN FEL DE TIGANI SUNT ADICA HUNI SI SA-I PUNA LA MATURAT ORASUL PTR BANII PRIMITI PTR CA MULTI LUCREAZA O LUNA PTR CA SA PRIMEASCA ACEI BANI . VORBESTE DE INVESTITII SI INVESTITORI UNDE? „PLIPOLUL” A PLECAT LA FOIENI „ARA” LA VALEA LUI MIHAI DOAR CONTINENTALUL A RAMAS CA STIU CUM SA-SI PLATEASCA „TAXA DE PROTECTIE”LA PRIMARIE, INVESTITII IN CE IN CARTIERUL MVI UNDE SUNT CRATERE IN SOSEA DE POTI SA-TI SPELI BANII PRIMARULE SA-U IN MVII UNDE DALELE DE LA TROTUAR SUNT PUSE CU MANA STANGA.SI CATE SI CATE!!!!!!!!
VINA NU ESTE A LUI CI A NOASTRA A ROMANILOR PTR CA NU SUNTEM UNITI SI NU FACEM MITINGURI CA SI IN BUCURESTI , BUCURESTENII PTR FIECARE PAS GRESIT STIU SA IASA IN STRDA.

de din Carei la 12 martie 2013 - 10:20

DE CE NU A SPUS ASEARA LA NV TV SI DESPRE COPACII CARE II TAIE?
UNDE E GARDA DE MEDIU? !!!!!!!!!!!

de din Carei la 12 martie 2013 - 10:23

D-NULE FEKETE ANDREI COMENTARIUL TAU MINUSCUL OCUPA LOCUL DEGEABA !
CINE TE OBLIGA SA CITESTI ARTICOLELE , DECAT SA SPUI MAGARII MAI BINE DORMI SI TACI CA DOAR PROSTII SCRII!!!S-AU ESTI ANGAJAT LA FABRICA DE MOBILA ALUI KOVACS JENO S-AU A MOSTENITORILOR LUI SI TI-A PROMIS MARIRE DE SALARIU PTR COMENTARIU ?

de din Carei la 12 martie 2013 - 10:26

CELE 100 DE SCAUNE DRAGA ANDI O SA LE SPONSORIZEZE KOVACS JENO DIN STOCUL RAMAS INAINTE DE FALIMENT! CE E ASA DE GREU DE INTELES?

de din Carei la 12 martie 2013 - 10:28

ASUAJUL SI CIUMESTIUL SUNT A ROMANILOR ! DINCOLO DE GRANITA CU EI SA VEDEM SI ACOLO TIGANII II VOR SUSTINE , CA UNGURII SIGUR NU!

de din Carei la 12 martie 2013 - 10:31

PESCARUS DRAGA TU II FI UDEMERIST DACA PNLIST NU ESTI DECI ACASA CU TINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

de Carei la 12 martie 2013 - 10:34

OAMENI BUNI CU CEL INPIEDICA COPACII PE ACEST JENO KOVACS SA FACA ORASUL FRUMOS? VA SPUN EU. OAMENII PROSTI NU SUNT BAGATI IN SEAMA SI ATUNCI PTR A FI OBSERVATI SE BAGA SINGURI ADICA : SE BAGA IN SEAMA CA SI CHILOTII IN C..!!!!!!!!!!PACAT CA DE DATA ACESATA TAIE CEVA CE NU SE POATE REMEDIA USOR SI REPEDE CI DOAR IN ZECI SAU CHIAR SUTE DE ANI!!!!!!!!!!!

de Delia la 12 martie 2013 - 10:37

DESPRE BALTA DE LA IANCULESTI ESTE PREA TARZIU DE COMENTAT , ATUNCI NU S-A INTREBAT NIMENI NICI MACAR MOTII DIN IANCULESTI S-AU REPREZENTANTUL LOR IN PRIMARIA CAREI . ACUM S-A INCALZIT SCAUNUL SI NU VREA SA-L RACEASCA.

de eniko la 12 martie 2013 - 13:36

sa-i fie rusine lui onet ca n-a luat atitudine de ceea ce se intampla la Ianculesti ,pe el il interesa doar pozitia lui iar pe nevasta-sa doar banii luati de la oameni ptr. a-i pensiona .Se strang probe . Pe cand o trecere la puscarie ? ptr. toti cei ce incalca legea de orice neam ar fi .Dar institutiile statului ? unde e DNA ,DGIPI,PROCURORII care sa se autosesizeze ? corpul de control al ministrului economiei ,finantelor ,culturii? astia unde sunt?
ce sa faca saracii oameni daca cei pe care i-au investit cu putere nu fac ce trebuie ? Oare va fi vreodata cinstea la rang de lege in tara asta ?

de emil la 13 martie 2013 - 15:19

2 X ka 11 martie 2013 16:41

megasovinii sunt tocmai cei din rmdiszno!
dupa ce raspunzi (pentru tine, nu neaparat public) la intrebarile de mai jos vei constata singur cine sunt megasovinii:
1)cine distruge monumente romanesti?
2)cine publica articole jignitoare la adresa etnicilor romani si a istoriei romanesti?
3)cine e partener de proiect cu „Szamar Korhaz Egyesulet” societatea aia din imprejurimile satului Porcsalma cu doctorul in dinti de grebla Szarhazi, acela care a scos „traseismul magar al legendelor szamarene”?
4)cine pune conditia cunoasterii limbii unguresti pentru angajarea in primaria unei localitati din Romania, tara in care limba oficiala este cea romana?
5)cine nu e capabil sa utilizeze limba oficiala a statului in care s-a nascut si a trait de 20, 30, 40, 50, 60 sau chiar aproape 70 de ani?

de eu la 13 martie 2013 - 21:09

Nu v-i se pare interesant faptul ca ginerele si fiica primarului sunt angajati ai primariei, cand , de fapt, nu sunt posturi disponibile?

de emil la 13 martie 2013 - 21:43

Fekete/Bezna Andrei 11 martie 21:13

evident ca nu intelegi, ca doar nu ai mai multa minte decat contele de Asuaj, cavaler de adocsalas, adica „folegelista” de Carei, cu prenumele = vocativul de la „jena”.

orice monument este conceput si realizat intr-o anume idee de catre autorul sau, intr-un ansamblu monumental. acest ansamblu nu poate fi lasat la aprecierea si gustul (mai mult sau mai putin) indoielnic al unui nepriceput [asta ca sa-i acordam prezumtia de nevinov(it)atie borosului de szent orban]. daca totusi o faci – cum a facut asta cu Monumentul Ostasului Roman e ca si cum ai lasa un tablou de Rembrandt sa fie „infrumusetat” de un zugrav amator sau cum ai pune o partitura de Mozart sa fie „modernizata” de un manelist!
Adica, procedeaza la fel de „activistic” ca pe vremea defunctului partid unic, cand activistii se pricepeau la toate si dadeau solutii si retete in orice domeniu.

de emil la 13 martie 2013 - 21:51

2 X ka

precizez ca stiu ca Szamar Korhaz Betegseggyujtasbuli aia e din Potyad = Patyod, dar mi-a placut cum suna Porcs(alma), fiindca dezvaluie exact esenta lui rmdiszno.

de ember la 15 martie 2013 - 22:24

lipsa de respect pt locuitorii acestui oras e lesne de vazut dupa lucrarile incepute de primarul.
un gospodar careian nu se apuca sa isi intoarca si casa si gradina pe dos deodata si mai ales din imprumuturi pe care sa le plateasca urmasii lor.
un om care nu e capabil sa isi plateasca datoriile si sta de atata amar de vreme cu salaru ciuntit cum credeti ca e in stare sa gospodareasca un oras pt care nu simte nimic inafara de mirosul banilor adunati de la careienii constiinciosi la serviciul de impozite.
nu era mai bine sa va fi uitat ce a facut omul cu viata lui inainte de alegeri/?acum puteti sa tot regretati.

de citizen la 17 martie 2013 - 20:02

GUVERNUL PONTA PLATESTE CONSILIERII PRIMARULUI UDMRIST DE CAREI SA DEFAIMEZE ROMANII SI ISTORIA LOR PE BANII STATULUI ROMAN????
GUVERNUL PONTA SI MINISTERUL SANATATII GIREAZA SITUATIA DE LA SPITALUL CAREI CARE DEPASESTE ORICE INCHIPUIRE????
GUVERNUL PONTA ACCEPTA LA PRIMARIA UDMR DE CAREI RETROCEDARI DE CLADIRI NUMAI PENTRU ETNICI MAGHIARI IAR CEI ROMANI SUNT SUPUSI DISCRIMINARII???

de drumar la 18 martie 2013 - 14:50

acum 2 ani am schimbat bordurile de la centru si acum iarasi trebuie sa punem altele….aceste noi bordurile sunt mai proaste de cat cele ce au fost…nimeni nu vede cum se arunca banii de la oras?

de Horia Mărieș la 18 martie 2013 - 18:08

@drumar la 18 March 2013 – 14:50

Cine (ce firmă) execută aceste lucrări de schimbare a bordurilor din centru?
Cine le-a executat acum 2 ani?

de drumar la 18 martie 2013 - 20:44

acum firma tarr face lucrarile…

de vivien la 2 septembrie 2013 - 21:52

de unde se cumpara pavajele pentru centru????
unde au ajuns copacii taiati?
de ce se strica si locurile de joaca din cartier mv1???
cand primeste cineva salar de o suta de milioane pe luna asa cum duc acasa cativa din primarie si tot nu ajunge pentru ei si vor mai mult ce se intampla? se mai trage si din comisionu de la lucrarile din centru si cartiere si vor ajunge sa se umfle de banii luati de la altii care nu au nici locul de munca’

de Maria la 22 ianuarie 2015 - 23:30

am avut proasta inspiratie sa port cizme cu toc pe portiunea din centru cu pavaj. nu va recomand sa umblati eleganti prin oras sau daca purtati la costum adidasi nu veti simti gaurile dintre pavajele unde va puteti rupe gatul!

Lasati un comentariu