Papa Francisc I: Să ne rugăm unul pentru celălalt

• publicat la: 14 martie 2013
Papa Francisc I: Să ne rugăm unul pentru celălalt

„Fraţi şi surori, bună seara!”, şi-a început noul Suveran Pontif primul său discurs către credincioşi.

„Să începem această călătorie împreună, o călătorie pentru Biserică, a prieteniei, încrederii şi să ne rugăm întotdeauna unul pentru celălalt.

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires a fost ales, surprinzator, al 226-lea Papa al Bisericii Catolice. Este primul Papa latino-american si primul preot iezuit in fruntea catolicismului.

Huffington Post descrie cum Papa Francisc, in varsta de 76 de ani, a aparut la balconul bazilicii Sf Petru, la peste o ora dupa ce fumul alb s-a ridicat deasupra Capelei Sixtine. In fata multimii de mii de oameni adunate in piata, noul Papa a binecuvantat rostind traditionalul „Urbi et Orbi”.

Papa Francisc s-a rugat pentru Biserica, papalitate si pentru predecesorul sau, Papa Benedict al XVI-lea. „Asa cum stiti, datoria Conclavului a fost sa numeasca un nou episcop al Romei.

Pare-se ca fratii mei cardinali au ales unul de departe, si iata-ma aici”, a glumit noul Papa, adaugand ca multumeste pentru sustinerea lor, a comunitatii si a episcopului de Roma.

„In primul rand si cel mai important, vreau sa ne rugam pentru Papa Benedict al XVI-lea, sa ne rugam cu totii impreuna, pentru ca a fost binecuvantat de Domnul si pazit de acesta”, au fost urmatoarele cuvinte ale noului Papa.

In timpul scurtului sau discurs, noul Suveran Pontif a cucerit inimile oamenilor din multime. Pentru prima data, un Papa s-a inchinat in fata oamenilor pe care urma sa-i binecuvanteze, si le-a cerut, la randul sau, binecuvantarea, scrie New York Times.

„Am o rugaminte, inainte de a va da binecuvantarea mea, v-as cere sa va rugati pentru mine, ca binecuvantare a oamenilor pentru episcopul lor. Maine, ma voi ruga la Fecioara pentru ca ea sa apere orasul Romei. Pe maine, pe curand. Noapte buna si odihna placuta”, au fost ultimele cuvinte ale primului discurs al Papei.

„S-a inchinat in fata poportului sau. Va puteti imagina un gest mai umil?”, se intreaba Gabriele Nicoli, prezent in piata Sfantul Petru. „Mi-au dat lacrimile cand a cerut binecuvantarea noastra, inainte de a ne binecuvanta”, a spus Fabrizio Venanzoni.

Francisc a fost ales Papa dupa doua zile in care cardinalii au votat, de cinci ori, numele noului Papa. Nimeni nu va afla vreodata numele celorlalti candidati, dar se stie ca Francis a primit cel putin 77 de voturi, adica minim de doua treimi necesare pentru a ajunge Papa.

Lasati un comentariu