Plantele medicinale ale lunii martie – ciuboţica-cucului şi salcia

• publicat la: 16 martie 2013
Plantele medicinale ale lunii martie – ciuboţica-cucului şi salcia

 

In luna martie, luna de tranzitie, schimbările atmosferice sunt atat de dese si rapide, incât adesea, intr-o singură zi, poti avea aspecte din toate cele patru anotimpuri ale anului.

Organismele sensibile reactionează la asemenea schimbari bruste de aceea, in martie, sunt foarte frecvente durerile de cap si cele reumatice, problemele cardiace si respiratorii, insomniile.

Natura insa, ne pune acum, la dispozitie, cu generozitatea-i stiuta si recunoscuta deja, si plantele cu care sa tratam aceste afectiuni.

Astfel, ciubotica-cucului, una din primele plante care infloresc primavara devreme, este depurativa, vitaminizanta si diuretica. In scop terapeutic se folosesc frunzele, florile si radacina, in stare proaspata sau uscata, bogate in vitamina C si betacaroten, potasiu, calciu, sodiu si salicilati. Toate aceste elemente ajuta la intarirea sistemului imunitar si scad nivelul colesterolului.

Mica planta, cu flori galben-aurii, care creste in poieni si luminisuri, in fanete si in zonele muntoase, mai contine si saponozide, care au efect expectorant si ermetic. In plus, ciubotica-cucului este un bun diuretic natural si, la nevoie, un sedativ de nadejde.

Ceaiul de ciubotica-cucului se recomanda in tratamentul afectiunilor renale si ale vezicii urinare. Impotriva insomniei se bea un ceai cald, seara, inainte de culcare. Celor care tusesc li se recomanda zilnic cate trei cani de ceai de ciubotica-cucului.

Extern, ciubotica-cucului se foloseste sub forma de cataplasme calde, din frunze si flori proaspete aplicate pe locurile dureroase, planta avand, in acelasi timp, actiune calmanta, cicatrizanta si hemostatica.

Salcia, primul copac care infrunzeste primavara, poate trata, cu rezultate de exceptie, durerile de cap si musculare si reumatismul. Salcia are efecte tonice, antiseptice, antiinflamatoare, sedative, antireumatismale si astringente. Toate aceste calitati se datoreaza salicilinei din coaja sa, motiv pentru care salcia mai este numita si aspirina naturala.

Coaja de pe ramurile tinere de salcie poate fi administrata intern sub forma de pulbere, decoct si infuzie. Pulberea se obtine macinand scoarta bine uscata si maruntita in rasnita electrica de cafea. Se pot lua doua, trei grame de pulbere pe zi ca remediu natural impotriva migrenelor, depresie, angoase. Datorita proprietatilor sale sedative, salcia se recomanda impotriva insomniei.

Infuzia din coaja de salcie este excelenta impotriva racelilor, gripei si a durerilor de oase. Decoctul lupta cu succes impotriva febrei si a nevralgiilor, a gutei si reumatismului. In caz de dureri in gat se recomanda gargara cu ceai de salcie.

Extern, in caz de rani si ulceratii ale pielii, se recomanda comprese cu ceai de scoarta de salciecare au calitatea de a usca si vindeca.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu