Posibile proiecte de colaborare transfrontalieră cu Ucraina

• publicat la: 22 martie 2013
Posibile proiecte de colaborare transfrontalieră cu Ucraina

În data de 22 martie, autorităţile sătmărene, reprezentate de prefectul Eugeniu Avram, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, Mircea Govor şi Rudolf Riedl, şi primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, s-au întâlnit cu o delegaţie condusă de consulul general al Ucrainei la Suceava, Boiecico Vasyl, care a fost însoţit de preşedintele Fondului Taras Şevcenko din Ucraina, Liudmyla Krasytska, şi preşedintele Uniunii Ucrainienilor din România (URR), Ştefan Buciuta. La discuţii a fost prezent şi preşedintele Filialei Satu Mare a UUR, Mihai Macioca.

Diplomatul ucrainean a ţinut să mulţumească autorităţilor sătmărene pentru întrevederea acordată şi a pus un accent deosebit pe dorinţa de a sprijini intensificarea schimburilor economice dintre judeţele din România şi regiunile din Ucraina aflate de-o parte şi de alta a frontierei dintre cele două ţări. În acest sens a înmânat autorităţilor un CD pe care se găsesc propunerile de afaceri lansate de firme din Ucraina şi a propus să îi fie trimise propunerile de parteneriate economice ale firmelor din judeţul Satu Mare pentru a fi prezentate companiilor din ţara sa.

Prefectul Eugeniu Avram s-a declarat încrezător că în viitor, urmarea vizitei consulului ucrainean, se vor accelera schimburile economice şi culturale dintre judeţul Satu Mare şi regiunea Zakarpatia respectiv implementarea unui număr cât mai mare de proiecte transfrontaliere finanţate cu fonduri europene. Având în vedere unele probleme apărute pe cursurile de apă neamenajate din zona de frontieră cu Ucraina în urma ploilor din ultima perioadă, prefectul judeţului a solicitat consulului general să supună atenţiei autorităţilor guvernamentale de la Kiev reanalizarea acordului cadru dintre România şi Ucraina privind regimul apelor din zona de frontieră, propunere ce a fost acceptată de diplomatul ucrainean, urmând să ii fie trimis un memoriu legat de aceste aspecte.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a insistat pe necesitatea obţinerii de fonduri europene pentru proiectele transfrontaliere, ce aduc beneficii tuturor partenerilor în proiecte. Totodată şi-a manifestat nedumerirea  faţă de  unele autorităţi din regiunea Zakarpatia în privinţa modului în care răspund la anumite solicitări trimise de Consiliul Judeţean, documente necesare pentru a putea depune noi cereri de finanţare sau de continua proiectele demarate.

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi-a exprimat dorinţa de a mări numărul relaţiilor de înfrăţire cu localităţi din Ucraina tocmai pentru că cele deja realizate au dovedit că sunt în avantajul reciproc şi sunt puternice punţi de colaborare dintre România şi Ucraina.

Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Satu Mare şi-au reafirmat sprijinul pe care îl vor acorda pe mai departe comunităţii româneşti din Zakarpatia prin programe şi schimburi culturale, donaţii de carte românească şi alte forme de ajutorare, necesare păstrării tradiţiei şi identităţii românilor care trăiesc dincolo de Tisa.

 

 

Lasati un comentariu