Prima expoziţie din acest an a careienilor fotografi

• publicat la: 25 martie 2013
Prima expoziţie din acest an a careienilor fotografi

 

Înfiinţat în octombrie anul trecut, clubul foto Castellum ai cărui membri sunt Andreea Moisei, Adrian Ştefănuţi, Bikfalvi Zsolt, Botos Ferenc, Cristina Lincar, Csomai David, Farkas Alexandra, Fulop Csaba, Hago Attila Nandor, Marius Georgescu, Marius Ghiarfaş, Veres Barbara şi Dragoş Georgescu a avut vernisajul primei expoziţii de grup. Evenimentul a fost deschis de Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură şi Sport din cadrul Primăriei Carei, şi Venig Laszlo, artist fotograf.

Bogdan Georgesc a subliniat în discursul său perioada scurtă de timp în care cei 13 artişti fotografi amatori au reuşit să adune lucrări pentru o expoziţie:

După mai bine de 20 de ani, înfiinţarea clubului foto Castellum este un prim pas pentru reintroducerea oraşului în circuitul expoziţional al artiştilor fotografi.Cei 13 membri ai clubului au lucrat sub îndrumarea artistului profesionist Venig Laszlo. Vom încerca să ducem această expoziţie şi în alte oraşe în schimburi culturale pentru a promova cultura careiană pentru că ne mândrim cu personalităţi valoroase.

Venig Laszlo a insistat în discursul său asupra greutăţilor cu care se confruntau viitorii artişti fotografi în perioada în care a debutat în această artă, făcând o comparaţie cu zilele noastre când performanţa aparatelor foto preia foarte mult din eforturile fotografilor.

 

Publicul, prezent în număr mare la vernisaj, a avut parte de o surpriză muzicală din partea organizatorilor. Larisa Latiş şi Vitez Julia, membre ale cercului de muzică uşoară a Centrului Cultural, instructor prof. Szucs Jozsef, au interpretat unplugged două piese de muzică uşoară.

După intermezzo-ul muzical, Direcţia de Cultură şi Sport, prin directorul acesteia, Bogdan Georgescu, a înmânat diplome tuturor membrilor clubului foto Castellum, iar artistul fotograf  Cziker Andrei le-a oferit câte o medalie a ultimului club foto care a activat în Carei până în 1989.

 

După vernisaj, l-am abordat pe Cziker Andrei, încercând să aflăm sentimentele care îl încearcă acum, după peste 20 de ani de la dizolvarea Fotocineclubului „9 Mai” al cărui membru a fost.

Acesta a avut amabilitatea să declare pentru Buletin de Carei: „Sunt foarte bucuros că s-a făcut acest club. Dincolo de expoziţiile personale este foarte important să lucrezi în echipă, acest lucru dând valoare expoziţiei”.

Dragos Georgescu-lac Ianculesti

La rândul său, Dragoş Georgescu, unul dintre membrii fotoclubului Castellum, a declarat pentru Buletin de Carei: „Suntem foarte emoţionaţi. N-am ştiut cum va fi primită expoziţia noastră de public. Sunt lucrările a 13 oameni, care au expus 13 puncte de vedere privind natura, oamenii şi locurile. Această expoziţie este un prim pas pe drumul sinuos al artei fotografice.”

Deşi abordează tematici diferite, lucrările membrilor clubului foto Castellum, invarabil, fiecare dintre ele transmit emoţie şi sensibilitate. Prin ochiul de artist, obiectivul aparatului de fotografiat a surprins instantanee pe care, în vârtejul unei vieţi din ce în ce mai agitate, nu le observăm şi pe lângă care trecem nepăsători. Artiştii clubului foto Castellum ni le-au adus în atenţie în prima lor expoziţie.

Una din cele mai tinere expozante,Andrea Moisei,elevă la Liceul Teoretic Carei mărturiseste că pasiunea ei pentru arta fotografică a apărut când a descoperit oamenii din jurul ei.

Să  surprind oameni în diferite situații și ipostaze este ca și cum i-aș cunoaște pe fiecare în parte fără sa comunic cu ei.Pentru mine, oamenii sunt inepuizabili în sensul în care niciodată nu vei putea avea două fotografi identice. Este uimitor cum până și gândul unei persoane se i se imprimă pe chip  și apare  într-o fotografie.

  Probabil că astăzi nu eram prezentă la expoziție și cu sigurantă nu aveam expuse două dintre  fotografiile mele dacă nu mă incuraja cineva,un om deosebit care mi-a pus, practic, aparatul  lui de fotografiat in mână. Țin să-i multumesc pe această cale lui  Dragoș Georgescu.

   Expoziția de astăzi mi-a arătat că în general lucrurile ies minunat atunci când exista suport,încredere și talent.Și că poți creea și fără bani și fără alte resurse, doar folosindu-ți imaginația și talentul”.

Fotografiile realizate de Adrian Ştefănuţi, Farkas  Alexandra, Andreea Moisei, Hágó Attila Nándor, Veres Barbara, Cristina Lincar, Fülöp Csaba, Csomai Dávid, Dragoş Georgescu, Botos Ferenc, Marius Georgescu, Marius Ghiarfaş, Bikfalvi Zsolt vor fi expuse timp de două săptămâni în sala de expoziţii a castelului Károlyi din Carei.

Expoziţia va fi deschisă conform orarului de vizitare a muzeului municipal.

 

redactia

Lasati un comentariu