Românii şi bulgarii, pedepsiţi din interesele Angelei Merkel

• publicat la: 6 martie 2013
Românii şi bulgarii, pedepsiţi din interesele Angelei Merkel

Cine s-a uitat zielele acestea la televizor are toate motivele să creadă că sîntem şi noi şi bulgarii, oile negre ale Europei! Stai şi te minunezi cum toată lumea spune că Germania se opune aderării noastre la Spaţiul Schengen din simplul motiv că în toamnă au loc la ei alegeri!

Ei, şi? Care e treaba noastră în chestiunea realegerii sau nu a Angelei Merkel? La vot se vor prezenta nemţii, nu românii sau bulgarii! Cu ei trebuie să se deconteze Merkel, lor să le promită ce vrea, dar nu în detrimentul unor întregi popoare!
Germania a mai făcut în istorie greşeala asta de pedepsi un popor doar pentru că aşa doreau foarte mulţi nemţi, căci Hitler n-a venit la Putere în Germania prin lovitură de stat, ci prin alegeri! Lumea întreagă, după ce aproape că au şters-o de pe faţa pămîntului, a iertat Germania, căci, în ansamblu, ţara aceasta a însemnat şi înseamnă încă foarte mult pentru Europa.
Fără Kant, Hegel, Goethe, Beethoven, nume respectate în întreaga lume, Germania n-ar mai fi existat astăzi. În numele lor, s-a considerat că aberaţia Hitler nu trebuie extinsă la întregul popor!

Şi acum, Germania Angelei Merkel vrea iarăşi să pedepsească nişte popoare din interesele ei personale? Şi, dacă Merkel se va duce după prietenul ei Sarkozy, va sta Europa în loc? Despre ce moralitate ne vorbeşte cancelarul Germaniei, despre onoare şi corupţie? Păi, nu ştie o lume întreagă că, în propriul ei cabinet, au existat doi miniştri daţi afară pentru plagiat, însă numai după ce decizia forurilor competente s-a exprimat explicit?

Sînt unul dintre cei care iubesc cultura Germaniei la fel ca pe aceea – inestimabilă – a Greciei şi cred că dacă Grecia, prin absurd, ar falimenta (cum era gata să se întîmple), toată Europa ar trebui s-o ajute să se ridice, căci nimic din ceea ce este azi Europa n-ar mai fi cum este fără Grecia!

Nu-mi place spiritul revanşard, detest din toată fiinţa mea acuzarea unor întregi comunităţi pentru netrebniciile unora care-i aparţin, dar nu pot să uit că, atunci cînd Germania a cerut împăcarile istorice cu Franţa sau Anglia, România a salutat gestul şi s-a raliat acceptării sale cu drepturi depline în rîndul ţărilor civilizate, deşi încă nu fuseseră prinşi toţi criminalii de război!
De ce să nu ni se răspundă cu aceeaşi bunăvoinţă, că nu noi l-am răstignit pe Iisus? Cu bulgari cu tot, adăugîndu-i şi pe cei stabiliţi în lume, facem cam cît populaţia Germaniei şi nu cred că asta înseamnă puţin pentru o Europă în construcţie.
Chiar să conteze atît de mult dacă în fruntea Germaniei este sau nu Angela Merkel? Dacă da, atunci s-o realeagă nemţii, iar dacă nu, s-o trimită acasă, că nu se dărîmă nici lumea, şi nici măcar Germania!

Dar, să minţi două popoare că motivul pentru care le sacrifici ar fi nesecuritatea graniţelor (deşi am plătit bani grei chiar unei firme germano-franceze pentru a face asta) sau corupţia, în timp ce, pe toate canalele ni se spune că adevăratul motiv este legat de alegerile din toamnă, mi se pare o bătaie de joc la adresa unor popoare pe care nimeni nu are dreptul să le jignească în aşa hal.
După logica aceasta, pe care, din păcate, mulţi politicieni sînt gata s-o accepte cu slugărnicie, nu vom mai intra niciodată în spaţiul Schengen, întrucît, în fiecare an, sînt alegeri măcar într-o ţară europeană: anul trecut în Olanda, anul ăsta în Germania, anul viitor în întreaga Europă.

Înteresul nostru, ca popor, cine e dispus să-l apere? S-a zis că arestarea fostului premier Adrian Năstase a fost un semnal cît se poate de bun pe care l-a dat România, chiar dacă nimeni nu mai crede în verdictul sută la sută probat juridic ce l-a trimis după gratii.
Dar, să acceptăm că aşa este. Atunci, n-ar fi normal ca, sacrificîndu-se pentru ţară, Preşedintele Traian Băsescu să-şi ia bagajul şi să se ducă singur la Rahova, astfel încît toată lumea să se dea pe spate de felul în care luptăm noi cu corupţia? Pe urmă, după ce intrăm în Schengen, dăm noi o amnistie, ceva, şi remediem nedreptatea.

Dar, ce este mai grav şi mai jignitor în decizia Germaniei doamnei Merkel, nu este refuzul brutal, ci felul în care sîntem minţiţi, în timp ce ni se cere să spunem numai adevărul.
Bun, sînt alegeri în Germania şi atacul la români şi bulgari prinde bine. De ce nu ni spune asta? De ce, pe toate canalele, ni se spune clar că interesele din spatele deciziei sînt electorale, iar oficial ni se spune că sîntem un popor de nenorociţi corupţi?
Şi, aşa, de final, să ştie şi poporul român: fostul ministru de externe Andrei Pleşu, a beneficiat de nenumărate burse în Germania, fiind deja un pensionar al acestui stat. Ce a făcut el pentru România, căreia i-a fost ministru de externe? A cerut el doamnei Merkel să-i retragă pensia sau decoraţiile dacă Germania va vota împotriva României? Sau s-a limitat să-i spună că idolul său, Traian Băsescu, este victima loviturii de stat pe care poporul a dat-o prin vot democratic, contribuind astfel la decizia asta a Germaniei împotriva intereselor României?

Din acest punct de vedere, salut atitudinea actualului ministru de externe, Titus Corlăţeanu, precum şi faptul că, spre deosebire de alte situaţii, atît Victor Ponta, cît şi Crin Antonescu l-au susţinut.
N-om intra noi acum în Schengen, dar cu puţină onoare tot rămînem!

Ioan spanu/cotidianul.ro

Lasati un comentariu