SOS.Opriţi măcelul copacilor! Cine eliberează avize de tăiere pentru Primăria Carei?

• publicat la: 24 martie 2013
SOS.Opriţi măcelul copacilor! Cine eliberează avize de tăiere pentru Primăria Carei?

Tăierile de arbori din ultimii ani din municipiul Carei  atrag din ce în ce mai multe nemulţumiri din partea cetăţenilor oraşului. Dacă unii aleg varianta civilizată a protestului stradal prin afişe  ţinute în mâna , alţii vandalizează clădirile oraşului într-o încercare disperată de a atrage atenţia  asupra măcelului copacilor .  Rămâne însă amputarea brutală a plămânilor oraşului, cu consecinţe pentru generaţiile următoare.  

Dacă până în urmă cu doi ani oraşul Carei era recunoscut ca şi Oraşul Florilor, campania  de “renunţare’ la speciile care au conferit această denumire oraşului este completată de una de tăieri de arbori în perfectă stare de sănătate (în 90% din cazuri).

Tăierile de arbori din oraş nu mai sunt o problemă ce se poate muşamaliza, având în vedere numărul exemplarelor doborâte până în prezent,în condiţiile în care se pune accent tot mai mare pe crearea de noi spaţii verzi în  zonele  urbane. Nu credem ca  Primăria Carei să fi înţeles că aceste spaţii verzi  ce se doresc a fi create să  se facă prin distrugerea celor existente,doar pentru  propăşirea  anumitor firme.

Câte dintre oraşele ţării se puteau lăuda cu asemenea artere de circulaţie?

Urmăriţi aceiaşi arteră acum.

Începută în ianuarie 2011, acţiunea de secerare a copacilor a debutat cu  Parcul Dendrologic, fapt semnalat de noi la acea dată( vezi aici) .

În urma solicitărilor de informaţii de la instituţiile competente am aflat ,tot la acea dată, că de fapt tăierile se fac în baza unui punct de vedere emis de Agenţia de Protecţia  Mediului Satu Mare. Ca răspuns la solicitarea 9604/08.07.2008 din partea Primariei Carei,APM Satu Mare emite  un punct de vedere pe adresa Primăriei  cu nr5531/23.07.2008.

În baza acestui punct de vedere Primăria Carei  a  doborât peste 220 de arbori , nu se ştie exact din ce specii, graba cu care au fost scoase buturugile fiind curioasă .  Nici până la această dată nu a fost emis vreun comunicat de presa care să precizeze concret numărul copacilor taiaţi precum  si unde a ajuns masa lemnoasă rezultată.  Acum se taie  cu bucata  ca să nu se poată observa uşor şi  să se poată curăţa repede locul.

Tot în primăvara anului 2011, la una din întâlnirile  APM Satu Mare cu cetăţenii din Carei,(vezi aici),  Cristina Lincar de la APM  a remarcat că reprezentanţii Agenţiei au primit o variantă a proiectului de redesenare a străzii 1 Decembrie 1918  în care nu era specificată nici o tăiere de copaci: “Dacă doreaţi tăieri trebuia să menţionaţi acest aspect ca să nu se ajungă la situaţia actuală din parc,(unde noi am sugerat să se efectueze lucrări de replantare concomitent cu tăierile) – astfel nu veţi obţine finanţări “.

Aceiaşi reprezentanţi ai APM Satu Mare,la întâlnirea din 13 aprilie 2011, de la Carei, sustineau că  Situaţia parcului , a cărui reabilitare a avut la bază un proiect elaborat de către firma SC AB PLAN srl din Târgu Mureş, o firmă de arhitectură( fără număr de telefon sau fax) formată din doi asociaţi(un cetăţean român şi unul maghiar) nu intră în competenţele lor .

Referitor la proiectul ce urmează a fi demarat în câteva luni, pentru reamenajarea spaţiilor verzi de pe întreg cuprinsul străzii 1 Decembrie 1918,cei de la mediu afirmă că au aprobat un proiect care nu prevede nicio tăiere de copaci fapt ce contravine cu cele menţionate de Sebastian Egli , care menţionează că se va  renunţa  la castanii „care nu prezintă garanţie, cum sunt cei din faţa parchetului” sau ai  altora de pe traseul vizat.

Să existe atunci două proiecte diferite pentru acelaşi obiectiv?

Nemulţumirile populaţiei legate de tăierile fără discernământ  şi de lipsa de reacţie a celor îndreptăţiţi să ia măsuri pentru protejarea plămânilor oraşului Carei  atrag pe zi ce trece tot mai mulţi nemulţumiţi pe fondul  cunoscutei lipsei de dialog a administraţiei locale cu contribuabilii oraşului.

Urmare a continuării tăierilor de copaci sănătoşi  ajunşi la maturitate de-a lungul anilor ce au urmat am   solicitat  Agenţiei de Mediu Satu Marte şi Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Oradea, agentia Satu Mare, numărul avizului în baza căruia se fac aceste tăieri fiind ştiut că orice tăiere de copaci de pe domeniul public este reglementată din punct de vedere legislativ.

Vă redăm în continuare răspunsul celor două instituţii.

 

După cum se poate observa, Primăria Carei a solicitat în 27 martie 2009 tăierea a 104 arbori şi replantarea altora în locul acestora  dar faptul că nu sunt specii protejate conform adresei din 13 martie 2013  le dă oare dreptul să îi înlăture?

Adică un arbore viguros, frumos dezvoltat, care nu este de esenţă rară, nu poate oferi umbră şi un plus de oxigen localnicilor din Carei?

La fel şi în cazul solicitării din data de 11 martie  a.c. pentru cei 79 de arbori propuşi pentru tăiere.  Care este situatia celor tăiaţi înainte de aceasta dată? In baza cărui aviz sau aprobări au fost tăiaţi? Cum se face că într-un Parc Dendrologic Primăria Carei poate tăia orice arbore doreşte ?

Am remarcat de asemenea că in adresa emisă ca răspuns e menţionat proiectul ”Revitalizarea grădinii aferente Castelului Karoly din Carei pentru proiectul transfrontalier……”.  Când s-a  transformat Parcul Dendrologic in Grădină de Castel?

Să aibă vreo legătură cu tăierile masive de acum 2 ani?

Cine monitorizează câţi arbori se taie şi care este starea lor de sănătate?

De cine se ascunde administraţia locală careieană care nu a adresat niciun comunicat populaţiei şi nici nu a organizat o dezbatere publică în condiţiile în care este vorba de o redesenare a oraşului?

Să confunde  oare cineva  Primăria Carei cu o anumită moşie privată?

Cum se face că suprafeţe  întregi din parc au fost defrişate pentru a planta specii care nu sunt adaptate la condiţiile specifice de climă şi sol ale acestei regiuni?

Contactată telefonic, doamna director a APM Satu Mare, Bekesi Elisabeta confirmă faptul că i s-a solicitat un punct de vedere  din partea Primăriei Carei pentru tăieri de arbori şi că  a indicat   iniţierea unui dialog cu careienii din partea Primăriei Carei  date fiind sesizările sosite pe adresa Agenţiei de Mediu din partea acestora.

Sebastian Egli, sef Birou Urbanism din cadrul Primăriei Carei recunoaşte că aceste tăieri au fost prevăzute în cadrul proiectelor accesate în urma cu câţiva ani şi faptul că a solicitat un punct de vedere din partea Agenţiei de Mediu Satu Mare.

Potrivit acestor proiecte ale Primăriei Carei,urmează noi şi noi tăieri de arbori falnici, perfect sănătoşi, castani în special, pentru a se realiza parcări.

Observaţi că pe str.1 Decembrie 1918, începând cu Şcoala Gimnazială nr.1 şi până la Primărie se va purcede la tăierea castanilor pentru a se amenaja   parcări.

În urma punerii în practică a celor prevăzute în proiectele primăriei vom avea multe parcări, multe alei pavate şi fântâni arteziene în detrimentul copacilor aceştia  urmând a fi tăiaţi pentru a se planta  puieţi de a căror umbră vor beneeficia probabil nepoţii noştri.

Cine a iniţiat  aceste proiecte şi cine le-a  întocmit, să nu  se fi consultat cu nimeni  ? Sau cei cu care s-a consultat nu au ţinut seama şi de dorinţele careienilor?

Să fie nevoie ca locuitorii oraşului să protesteze ca să îşi protejeze zestrea  verde care le oferă protectie impotriva razelor solare şi un aer mai respirabil pe fondul  creşterii numărului de autovehicole şi implicit a noxelor rezultate ?

Cele două părculeţe din apropierea magazinului Otelul au fost deja distruse complet doar pentru a se reamenaja în altă formă,tăindu-se copacii pentru ….a se planta alţii,pe bani frumoşi.  Nici arborii ornamentali de la fântâna arteziană din centru nu au scăpat dar arbuştii care  împiedică vizibilitatea Monumentului Ostaşului Român din Carei stau bine mersi deşi în jurul lor nu sunt prevăzute spaţii de relaxare.

Potrivit celor prevăzute de proiectele elaborate de Primărie urmează castanii de pe str.1 Decembrie 1918. Din  răspunsurile primite până acum de la cele două instituţii judeţene nu reiese că ar fi acordată vreo aprobare pentru tăierile ce se preconizează. De fapt nu este nicio noutate faptul că la Primăria Carei legile sunt aleatorii. Ele  se respectă în funcţie de bunul plac al edililor.

 

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 25 martie 2013 - 05:57

M-ar interesa dacă există cumva o corespondență similară cu AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI SATU MARE pe tema prezenței cailor ce aparțin Asociaței (non profit) EQUUS, Blvd 25 Octombrie nr. 2, Carei, în Parcul Dendrologic al Castelului gróf Károlyi din Carei. Asociația EQUUS nici măcar nu-şi plăteşte impozitele pe spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea în Parcul Dendrologic.

După cunoștiințele noastre (dar putem verifica oricând pe net), Asociația EQUUS a obținut prin anul 2006, în evidentă cârdășie vinovată cu fostul primar Bekö Tamás, și el membru marcant al asociaței, și într-un evident delict numit conflict de interese (fiindcă Veress Anna, administratoarea asociației Equus era atunci consilier local și salariat în funcția de city manager al Primăriei Municipiului Carei) concesionarea (gratuită? a) Manejului pe o perioadă de 50 de ani (sic!).

Propunem membrilor Consiliului Local al Primăriei Municipiului Carei să analizeze această concesionare pe care noi o considerăm a fi frauduloasă și dacă lucrurile stau exact așa cum pe prezentăm noi, să o rezilieze, fără nici o altă discuție.

IDEM, dacă există cumva o corespondență similară cu AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI SATU MARE și cu SC BioFlorisal SRL, str. Iuliu Maniu nr. 21, Carei, firmă din grupul Florisal Satu Mare – partenerul de încredere în gestionarea deşeurilor (sic!) și cu Poliția comunitară care ține de Primăria Municipiului Carei (și care are și atribuții legate de descoperirea și pedepsirea infracțiunilor în domeniul protecției mediului) pe tema munților de gunoaie pe care locuitorii din vecinătatea zonei o depozitează ilegal pe terenul aflat la intersecția străzilor Peleș și Danko Pista, teren care mai este parțial în administrarea SC SAMCIF SA Satu Mare, și așa cum foarte aratăfrumos se ilustra, prin fotografiile luate de la fața locului și la privirea cărora trebuie să te ții neapărat de nas în articolul

http://www.buletindecarei.ro/2013/03/primariei-carei-nu-i-pasa-de-strada-baltilor.html

Dacă răspunsul este afirmativ, rugăm Redacția Buletin de Carei să prezinte și să comenteze cât mai repede posibil cititorilor respectiva corespondență în articol(e) separat(e).

de bunica la 25 martie 2013 - 06:58

am avut si noi o salcie mare langa bancutele din fata blocului unde stateam vara la o vorba cu vecinii si pana si pe aia au taiat-o.nu au lasat niciun copac prin cartiere..cu ce deranjau acei copaci?
si la statia de bus din centru de la policlinica au taiat tot ce era copac.
chai nu se poate face nimic/nimeni nu vede?

de marika la 25 martie 2013 - 08:35

cei de la primarie care taie copacii ca sa faca apoi facturile pentru cumparat altii este buni la voi ????acum nu spune nimeni ca nu este nici macar unu din carei????
macar olteanu pe care voi injurati si nu puteti cumpara la el da de lucru la careieni si plateste toate darile nu ca si primaru!!!!!!
domnu ciuta nu injura ca lajos pe toti din primarie care au mai multa scoala ca si el!!!!
si nici nu face afacerile cu firmele de la primarie asa ca si ala cu scaunele si la muncitori nu face la ei carte de munca la sectia de scaune!!!!
veniti sa vedeti cum este in cartierele noastre!!!tiszta pucér !!!!
luati mainile de pe copacii din carei ca nu voi ati pus la ei acolo!!!!!!!!

de ianculestiu la 25 martie 2013 - 09:16

dupa copaci urmeaza sa il taie si pe avram iancu de pe soclu!!!!
craisorul muntilor le sta in ochi la primari si pregatesc o stauie printre pietre la nivel de sol ca sa nu se mai poata face sarbatori ca si pana acum!!!!
baga kovacs si micle pavaj cat incape si bancute sa nu mai avem platou pe care sa ne adunam la sarbatoarea fiului motilor!!!!
ati vedea voi cum va ajung blestemele motilor !!!!!
http://www.buletindecarei.ro/2012/12/romanii-din-carei-sub-tirul-conducerii-udmr-statistici-record-la-primarie.html

de platitordeimpozite la 25 martie 2013 - 09:38

la primaria carei sunt alte legi decat in romania?????
aici primari pot face ce vor si nu sunt trasi la raspundere?
alo! justita! curtea de conturi doarme sau e la fel ca pe vremea doamnei care a plecat in germania de frica sa nu se descopere ce a descoperit ea in control la carei????
cine a mai pomenit ca un primar sa aiba poprire pe salar pentru datorii neplatite de ani si ani de zile? si un vice care nu isi gaseste nici macar un coleg de scoala dar care injura ca la usa cortului pe toti din subordinea lui?
nici nu ma mir ca penelisti au vrut sa scape de un exemplar ca el!

de Ocean la 25 martie 2013 - 14:39

Lasatii oameni buni in pace, noi sa fim sanatosi.

de Laleaua la 25 martie 2013 - 18:34

domnu lajos nu mai sunati la beneficiarii de ajutor de handicap sau insotitor cu amenintari ca nu primaria carei da aceste ajutoare ci guvernul din care nu faceti parte de aceasta data!
ati reusit sa scoateti si de la scoala 4 pe werdnig hoffman ca sa va bagati grupele maghiare iar pe ei i-ati condamnat sa renoveze alt ssediu unde nici nu vor avea cum sa ajunga.
rusine sa va fie!
un parinte care e indurerat nu asa ar gandi!

de Horia Mărieș la 25 martie 2013 - 22:03

Am avut răbdarea să văd/ascult o singură dată interviul primarului, dat la Nord Vest TV, reporterului Ciprian Bâtea, /arhiva-emisiuni-76/item/13292-actualitate-careiana-17-03-2013. Acest lucru s-a întâmplat imediat după scandalul numit tăiat copaci + grafitti pe pereți + protest spontan.

M-a impresionat prin vorba calmă (nu și-a ieșit de tot din papuci decât de vre-o 2 ori), prin infinit de bunele intenții de care este animat, prin felul împiedicat și agramat în care se exprimă. Urmărește f. greu o idee, sare de la una la alta, nu duce frazele până la capăt, că nu poate.

A făcut referire si la un banc secuiesc cu subiect Verestóy Attila szenátor si defrișarea pădurilor românești. Foarte inspirat, mânca-l-aș.

Imediat mi-a venit si mie în minte întrebarea (banc): Care-i asemănarea dintre un câine și un inginer lemnar din industria mobilei? Răspuns: amândoi au priviri inteligente dar nu știu să se exprime.

Foarte supărat primarul. Supărat pe unii care incită mai ales în ziarul local online de limba română, s-a plâns că el a ajuns la paroxism, că s-a săturat de acuzele cum ar fi măgăriile măzgălite de un singur tip pe pereții clădirilor din oraș la adresa sa, de amenințările cu sticle Molotov, „de atacurile la persoană”, „sunt unii oameni care incită acești oameni”, „vin unii care mă acuză de tot felul de bazaconii”, „mă scuzați un pic că mi-a sărit muștarul”, „familia sunt nervoși”, „până unde mergem cu asemenea porcării și amenințări?” „dar de aici până acolo să pictăm pe instituții și la școală…”, „nu voi mai tolera nici atacurile din presa online ale unei publicații care mă face de ani de zile troacă de porci”, „nu mai rabd atacuri permanente, minciuni”, „nu mai suport”, etc.

Săracul este stresat. Mi-a fost milă de el, era chiar patetic uneori.

Referitor la tăieri, „dacă cineva nu-l crede că el vrea numai binele comunității, să-l întrebe pe Karacsonyi Karcsi. El a condus aceste lucrări.”

Spicuim doar câteva perle scoase din puțul adânc al gândirii primarului.

Referitor la rromi. Aceștia trebuie neapărat integrați. Dânsul nu știe cum, dar speră să-l învețe europenii. Si să-l și finanțeze corespunzător. Mă întreb doar când a făcut Jenö ultima dată o vizită de lucru la Dögtér sau pe str. Bălților.

Kovács Jenö a făcut o socoată. Și a declarat acest lucru foarte ferm în interviu. „Am socotit că peste 20 de ani, fiecare al doilea om care se va naște la Carei, va fi rrom.”

„Dacă pe rromi nu-i integrăm cumva, vom avea mari probleme”. „Nu de aia trebuie să ajutăm rromii pentru că merită….încât dacă nu-i ajutăm să se integreze, ne vom trage și pe noi în jos”. „Când un copil rrom ajunge la școală nu cunoaște nici 300 de cuvinte ungurești ….și nu va avea nici o șansă în viață, nu va face față la școală”. „Dar ce face Europa ca să ne ajute cu rromii?” „Până nu ne ajută Europa, nu ne descurcăm cu ei.”
Etc., etc. numai vorbe de duh.

Ia de te uită ce păreri faine are primașul aista despre rromi. Și mai ales: „de ce nu-l ascultă europenii, de ce nu-l ajută cu niște bani (mulți) pentru integrarea rromilor?” Păi uite de aia.

„Primesc oamenii în audiențe, dar nu audiența rezolvă problema. Nu sunt de acord cu cei care-mi cer mereu locuință sau ajutor social. Oamenii încă nu s-au obișnuit cu ideea că primarul nu este un prim-secretar.”

Asta ne-ar mai lipsi, Jenöke drága, sa ne intoarcem în timp cu peste 22 ani, la vremea prim-secretarilor comuniști. Deși poate că matale ți-ar conveni, fiindcă pe vremea aia erai parcă director, tot comunist, pe la MobiCrasna.

Nu pot să trec sub tăcere faptul că pe la finalul interviului am tras și o sperietură sor[ cu moartea de era să fac pe mine.

Primarul a adresat amenințări fățișe „celor care scriu în acest organ de presă…hahaha…”:

„AVEȚI GRIJĂ CĂ PÂNĂ UNDE MERGEȚI, CĂ PE URMĂ…O SĂ AM PROBLEME!”

Nu vreau ca individul ăsta să aibă probleme.
De altfel, m-am plictisit deja de el ca de mere acre, mi s-a făcut lehamite!

În rest, s-auzim numai de bine, și să ne iubim ca frații!

de arde la 25 martie 2013 - 22:15

pentru cine nu stie ce e pe la Carei am sa spun ca NU se tin audiente la primarie la Carei.
domnu sau domnii sunt prea ocupati sa taie ce se poate si de unde se poate ca sa mai bage in seama cetatenii care au ceva problemute.
astia stiu sa umble cu barfele ca de dialog civilizat nu sunt in stare

de irmus la 25 martie 2013 - 22:16

oare cat costa asa un interviu televizat si cine plateste pentru el?

de evike la 26 martie 2013 - 08:17

si la noi au sunat pentru ca sa spune ca daca iesim sa spunem ca nu vrem taie la copaci atunci nu mai da nimik din banii ce trebuie sa primim pentru insotitori

de CAREIANCA la 26 martie 2013 - 11:41

Daca ar trebui sa fac o compunere s-au un comentariu la L.Romana ca si tema ptr acasa, cred ca m-as descurca mult mai usor decat sa fac un comentariu ca ROMANCA si totodata ca si CAREIANCA , referitor la ce face primarul Kovacs „ptr Carei”.

Sa o luam incet si in primul rand sa dezvoltam putin problema rromilor. In primul rand primarul Kovacs da dovada de o memorie scurta, deoarece 99% din cei cu ajutor social sunt rromi asa ca nu sunt nici neglijati si nici neintegrati dar de muncit nu il vad pe nici unu-l sa dea cu matura prin oras ptr banii pe care ii primeste, iar mormanele de gunoaie de pe str Baltilor tot ei le pun acolo.

Zice ca un copil rrom nu cunoaste 300 de cuvinte unguresti cand merge la scoala , atunci romanesti nu stie nici macar unu(1) , iar el este trimis la scoala ptr acea suma oarecare pe care o primeste din „PATRIA MUMA” ptr ca este elev la sectia maghiara!

Daca tot este atat de preocupat de soarta rromilor si mai este si MILOS, conditiile din str Baltilor arata INTERESUL primarului Kovacs fata de integrarea rromilor , ca sa nu vorbim de acele „VILE” in care sunt cazati rromii de pe str Uzinei colt cu Baltilor.

Daca pe Buletin de Carei nu avem „VOIE” sa facem comentarii ptr ca il deranjeaza pe primarul Kovacs si pe vicele Kaizer cel mai bine ar fi atunci sa comentam pe ANTENA 1,2,3 PRO TV,TV ROMANIA ETC,

Daca primarul considera ca fantanile arteziene sunt spatii verzi si copacii probabil NU din moment ce au fost taiati ,de ce se enerveaza si ameninta persoanele care comenteaza articolele din Buletin de Carei si la fel isi pune „spioni” prin oras ca sa afle cine sunt cei care au protestat spontan ptr taierea copacilor si daca o sa afle ce va face cu ei? O sa le taie AJUTORUL SOCIAL?
Interesant este urmatorul aspect: in curtea casei in care locuieste pe str Caplenilor este plin de copaci , oare aceea de ce nu ii taie, si de e nu face spatii verzi cu FANTANI in curte la el ,la fel ca si in oras !Despre sticlele MOLOTOV ar fi bine sa nu vorbeasca ca oricum nu il crede nimeni mai ales ca este pazit 24 din 24 de POLITIA LOCALA CAREI care oricum altceva nu face si este vizavi de el!
Zice in interviul televizat ca este acuzat de BAZACONII , ptr el taierea copacilor este o BAZACONIE ?
Zona 1 Decembrie 1918 din apropierea mag. Otelul arata ca si un platou de filmare cu „COWBOY” doar pistolarii mai lipsesc sa ne scape de EL.Poate ptr primar este mai frumoasa aceasta priveliste decat cea cu bolta de castani care era inainte.

Mai bine ar fi preocupat de LOCURILE DE MUNCA, CA MAINE POIMAINE CAREIENII NU VOR AVEA UNDE SA LUCREZE SI INVESTITORII PLEACA EX: POLIPOL ; ARA si poate multi altii de care noi nu stim.

Sa nu amintim de persoanele cu dizabilitati , de scoli lasate in paragina, Ex( sc gen nr 4) si spatiul verde de vizazi ,adica unde este transformatorul si de care nu se ocupa nimeni, acoperit de balarii ,vara este ptr oameni un fel de IAD si cealalta parte amenajata frumos RAI (OARE O FI CEVA STAB DE NU IL ATENTIONEAZA NIMENI ) de cladirile cumparate cu „PILE” si lasate in paragina Ex; foata (CASA ARMATEI, BLOCURILE DE NAFAMILISTI DE LA UNIO, FOSTUL INTERNAT DE LA LICEUL AGRO INDUSTRAIAL , FOSTUL CAMIN DE BATRANI ,FOSTA CASA DE COPII ETC ) multe altele in care stau tot rromii, cand acestea ar fi putut fi ingrijite si date in chirie ptr tineri.

Dar sa nu uitati d-nule primar Kovacs vorba lui SERGIU VITALIAN VAIDA „SUNTEM SARACI , DAR NU SUNTEM PROSTI” si nu ne vom lasa calcalcati in picioare de NIMENI .

de din carei la 26 martie 2013 - 11:45

Primarul Kovacs nu ajutor sa astepte de la Europa, cel mai bine ar fi daca iar pune la treaba sa vada cum se castiga PITA nu sa le dea AJUTOR SOCIAL!!!!!!!!!!!!!!
Sa-i trimita inapoi in EUROPA ca nu ne vom supara si de vrea poate sa le fie GHID cu bilet doar DUS!

de monica la 26 martie 2013 - 11:49

Ce vrea sa spuna cu „“AVEȚI GRIJĂ CĂ PÂNĂ UNDE MERGEȚI, CĂ PE URMĂ…O SĂ AM PROBLEME ” Probleme nu avea daca tinea cont ptr ce si ptr cine a candidat de primar. PENTRU INTERESELE ORASULUI CAREI SI A LOCUITORILOR LUI, nu ptr interesele rromilor si nici cele personale , desi acelea sunt pe primul loc, apoi rromii iar cele ale noastre dupa acest mandat POATE!

de csaba la 26 martie 2013 - 19:57

si in emisiunea din 16 decembrie a facut pe careieni prosti ca nu inteleg ei ce proiectele vrea el sa faca si cum sa isi umple buzunarele ca face lucrarile numai cu strainii si pe careieni vrea sa tina in somaj!!!!!
rusine primarul kovacs ca nici audientele nu tine la primarie de ani de zile!!!!comunist ca ceausescu este si sovin!!!!!face de rusine pe ungurii din carei!!!!!

de Intrebare la 26 martie 2013 - 21:33

Si totusi chiar nu avem Garda Nationala de Mediu daca cei din judet se fac ca ploua cu arbori taiati la Carei cu sutele?????

de Horia Mărieș la 27 martie 2013 - 03:34

@monica la 26 March 2013 – 11:49

După cum rezultă din articolele referitoare la str. Bălților, la Dogter precum și din interviul dat la Nord Vest TV, reporterului Ciprian Bâtea, /arhiva-emisiuni-76/item/13292-actualitate-careiana-17-03-2013 primarul Kovacs Jenö îi tratează pe rromii din Carei cam așa cum i-a tratat și Nicolas Sarkozy cel cu numele avut la naștere Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa; care a fost președintele Franței intre 16 mai 2007 si 15 mai 2012.

Pe Sarközy și l-a luat de model Kovács Jenö, la el se referea atunci când spunea că vrea să fie învățat de europeni cum să rezolve problema rromilor (fiindcă nu-i așa, după socoata lui “Am socotit că peste 20 de ani, fiecare al doilea om care se va naște la Carei, va fi rrom” și fiindcă “Dacă pe rromi nu-i integrăm cumva, vom avea mari probleme”….”încât dacă nu-i ajutăm să se integreze, ne vom trage și pe noi în jos.”).

Adevărul este că rromii din Carei și-au pierdut de mult răbdarea, nu mai au timp să aștepte ca să-i integereze Kovacs Jenö și, asemenea rromilor de prin alte meleaguri ale țării, ei se integrează singuri. Iată o mică mostră.

http://www.youtube.com/watch?v=nS3vLUKQ4oU

de careian la 27 martie 2013 - 16:08

ce fac cei de la protectia mediului sant pe o mana cu kovacs…?

de ghicitoare la 28 martie 2013 - 12:37

oare de la cine se ia pavajul pentru parcarile si parculetele noi facute de jeno dupa ce a daramat tot ce a fost inainte????

de lavinia la 2 aprilie 2013 - 12:34

fotbalistu face alergie la buletinudecarei si ameninta in staga si drepta cum stie el…injurand de mama focului..numa ca mai bine ar plati datoriile la pretenu pentru care a schimbat conducerea la tulipanii lui karol acum 5 ani…poate taie pretenu si copacii de la ponyvas…ca multe potlogarii au pus la cale la umbra lor..

de mircea la 9 aprilie 2013 - 12:04

cand va veni si un control pentru a vedea ce face seful de la spatii verzi care a folosit pe gratis pamantul de la CAP de pe Ghenciului ca sa isi faca firma persoanala iar acum ia de la firma lui pominova srl pentru orasul Carei.
ca la fotbal- el centreaza el da cu capul – bani sa le iasa si careienii sa plateasca impozitele ca stiu ei pe ce ii cheltuie!

Raspunsuri

Lasati un comentariu