Sute de careieni la Centenarul Gheza Vida

• publicat la: 3 martie 2013
Sute de careieni  la Centenarul Gheza Vida

Sute de careieni s-au adunat vineri după masă  pentru a aduce un omagiu celui ce le-a lăsat ca moştenire Monumentul Ostaşului Român,simbol al luptei de eliberare a acestui colţ de pământ  românesc.

Vineri, începând cu ora 16,00, careienii, mai mulţi ca oricând, au dorit să participe alături de familia marelui artist Gheza Vida la  manifestările organizate  de redactia Buletin de Carei, Consiliul Județean, Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare si  Direcția pentru Cultură  din cadrul Primăriei Carei cu ocazia sărbătorii Centenarului naşterii marelui artist Gheza Vida. În semn de omagiu, organizatorii au depus o coroană de flori la ansamblul monumental.

Deşi lucrările iniţiate de primăria Carei cu o săptămână inaintea sărbătorii dedicate lui Gheza Vida  au  făcut ca platoul din faţa Monumentului Ostasului Român să arate ca un adevărat  teatru de război, înaltele oficialităţi prezente au păşit drept înainte pentru a ajunge în faţa ansamblului, ignorând   săpăturile, gropile şi   pământul reavăn.

 

La manifestări au luat parte  primarul Kovacs Eugen însoţit de deputatul Erdei D.Istvan, Prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului  Judeţean Adrian Mihai Stef, vicepreşedintele CJ,  Mircea Govor, senatorul Valer Marian, deputaţii Ovidiu Silaghi, Octavian Petric, director CEPROM Satu Mare, directorul CN Mihai Eminescu, Ioan Pop, secretar regional PNL, Radu Roman, consilieri judeţeni şi locali, viceprimarul municipiului  Satu Mare Marcela Papici, Inspector Scolar General, Mariana Roman, prof.univ Aurel Chiriac, conf.dr.Ramona Novicov, ist.dr.Silvia Pintea.

Familia artistului, fiica Zoe Vida Porumb, soţul acesteia,acad.Marius Porumb şi nepotul dr.Grigore Vida  au sosit de la Baia Mare unde cu o zi înainte au participat la manifestările din oraşul natal al sculptorului dedicate centenarului naşterii sale.

Serviciul religios a fost efectuat de către reprezentantul Eepscopiei   Maramuresului si Satmarului, pr.Cristian Stefan si pr.Pop Valer din Carei.

Pe tot parcursul  desfășurării activităților , un porumbel a fost prezent pe vârful obeliscului ce face parte din ansamblul Moumentului Ostasului Român.

După sobra ceremonie religioasă, manifestările au continuat în Sala Cavalerilor  Castelului Karolyi unde a avut loc un simpozion dedicat vieții și operei lui Gheza Vida.

Sute de careieni  în sala cavalerilor   la simpozionul Centenar Gheza Vida. Printre ei, ing.Nicolae Weinberger, dirigintele  şantierului  deschis în 1964 pentru construcţia Monumentului.

Organizatorii au întâmpinat oaspeţii la intrarea în sala cavalerilor cu pliante de o înaltă ţinută ,  calendare ce reprezentau opere din creaţia artistului dar si cu ecusoane ce au fost prinse în piept de tinere îmbrăcate în frumoase costume populare.

Cele  200 de scaune au fost mai mult decât insuficiente pentru sutele de careieni dornici  să asiste la manifestări. Simpozionul a debutat cu intonarea imnului de stat al României de către trei soliste ale Centrului Cultural din Carei  dar şi de  numeroasa asistenţă.

Directorul Centrului de conservare și Promovare a Culturii  Tradiționale Satu Mare, Felician Pop, care în calitate de moderator a deschis lucrările simpozionului aniversar-comemorativ a afirmat că „ un vis a prins contur atât de frumos, atât de spectaculos la Carei”.

Apoi a evidențiat personalitățile cărora li se datorează organizarea evenimentului de la Carei: acad.  Marius Porumb, care a introdus evenimentul de la Carei în calendarul manifestărilor naționale dedicate centenarului Gheza Vida, fiica artistului Zoe Vida Porumb, conducerea Consiliului Județean Satu Mare, Bogdan Georgescu, directorul Direcției pentru Cultură și Sport din Primăria Carei, dar mai ales Daniela Ciută, „care a fost sufletul acestui eveniment”, după cum mărturisea Felician Pop.

În continuare a luat cuvântul primarului municipiului Carei, Kovacs Eugen, care a cerut scuze celor prezenti pentru disconfortul creat  de  începerea lucrărilor de  reamenajare a spatiului din jurul monumentului după care a multumit familiei artistului pentru prezenţă si pentru implicarea în astfel de actiuni de comemorare a  înaintaşilor lor.

La finalul discursului său a conferit sculptorului Gheza Vida titlul „Pro Urbe” post mortem, placheta fiind înmânată fiicei artistului, Zoe Vida Porumb.

A luat apoi cuvântul senatorul Valer Marian care a mărturisit că este onorat să participe la „centenarul unui mare cavaler al artelor și armelor” care a lăsat sătmărenilor două lucrări deosebite: Dans oșenesc și Monumentul Ostașului Român. Apoi a explicat sensul expresiei „ești pe nicăieri ca Vida Gheza”, expresie ce are la bază  o întâmplare din viața artistului.  Vida  a cumpărat un lemn din grădina unui țăran maramureșan pe care l-a plătit în avans, urmând ca ulterior să vină după el. Pentru că artistul îi oferise o sumă generoasă pentru acele vremuri, țăranul a hotărât să-l taie bucăți numai bune pentru foc. Când sculptorul a venit să-și ia trunchiul de copac pentru sculptură și l-a văzut bucățele a exclamat: „Sunt pe nicăieri !”.

La finalul discursului a mulțumit familiei pentru prezența la evenimentul de la Carei.

Discursul prefectului Eugeniu Avram a scos în evidență valoarea artistului Gheza Vida, pe care îl vede ca un continuator al operei brâncușiene. Amintește de stagiul militar pe care sculptorul l-a efectuat la Satu Mare, dar și de prietenia  dintre maestru și Paul Erdos,  pictorul sătmărean în al cărui atelier se află un totem inspirat de zona folclorică maramureșeană sculptat de Vida și pictat de Erdos.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, apreciază includerea municipiului Carei în calendarul manifestărilor dedicate Centenarului Gheza Vida şi evidențiază personalitatea maestrului Vida, „una dintre cele mai prestigioase personalități ale culturii române. Moștenirea pe care ne-a lăsat-o este mărturie a unicității creației sale peste timp. Prin Monumentul Ostașului Român de la Carei, devine personalitate a județului Satu Mare. Nemurirea lui Vida a început aici la Carei. La final, Adrian Ștef spune că „e bine să ne sărbătorim artiștii din convingere și nu din complezență”. De asemenea promite careienilor că forul pe care-l conduce va urmări îndeaproape evoluția lucrărilor de modernizare ce se desfășoară în jurul ansamblului monumental şi mulţumeşte pentru implicare doamnei Daniela Ciută, care a făcut posibil ca un asemenea eveniment  să adune nume marcante ale culturii nationale , toate oficialităţile judeţene, parlamentari, oameni de cultură  la o seară de evocare a renumitului artist de talie internaţională, Gheza Vida.

Discursul academicianului Marius Porumb a debutat cu mărturisirea emoțiilor ce l-au încercat venind la Carei. A simțit cum „radia din monument un sentiment de patriotism”. A dezvăluit apoi că inițial, evenimentul de la Carei nu era inclus în calendarul cultural al evenimentelor dedicate lui Gheza Vida, dar „ insistența doamnei Daniela Ciută, care  a dorit să se organizeze aceste manifestări şi la Carei, m-a determinat să facem totul pe din două cu Baia Mare, afișe, pliante și calendare și să includem Careiul în calendarul cultural al Ministerului Culturii alături de Baia Mare, Cluj, București și Roma”, a spus academicianul Marius Porumb. Apoi a continuat : „Ar fi bine să amintesc câte ceva despre Vida”, începând prin a lămuri problema numelui sculptorului, „care este român și se declara mereu român”.  A primit acest nume în urma unui ritual de păcălire a soartei prin care, schimbându-i-se numele, părinții sperau să rămână în viață. A fost al optulea copil al familiei, primii șapte decedând din cauza condițiilor precare de viață datorate sărăciei.

Punctează apoi cele mai importante repere din viața maestrului Vida. Atmosfera artistică din Baia Mare l-a influenţat încă din 1932. În anul 1937 debutează, pentru ca un an mai târziu să ajungă în Spania, în războiul civil, unde va sta doi ani alături de alţi mari artişti şi scriitori printre care Ernest Hemingway. În anul 1939 se refugiază în Franţa, unde ilustrează cu linogravuri revista „Libertatea”, editată în timp ce se afla în lagăr. Tot în Franţa a expus eroii, Horea, Cloşca şi Crişan. Artistul a avut o mare simpatie pentru Horea, care a fost tras pe roată în ziua de 28 februarie, zi în care s-a născut şi Vida Gheza. În anul 1941 ajunge în Baia Mare, aflată sub ocupație hortistă. A fost de trei ori concentrat în detaşamente de muncă forţată pentru români. În perioada 1942-1944 studiază Belle Arte la Budapesta. Va lupta apoi pe frontul antihitlerist până la sfârşitul războiului. Va expune în 1946 la Cluj, apoi participând la numeroase expoziţii individuale şi colective, atât în ţară, cât şi in străinătate, fiind prezent de două ori la Bienala de la Veneţia, în 1958 şi 1962. În anul 1974, Vida Gheza devine membru corespondent al Academiei Române.

Monumentul Ostaşului Român de la Carei este capodoperă de for public, fiind dată mereu ca exemplu. Se caracterizează prin vigoare şi monumentalitate. „Cum să nu spui că Vida-i român?” se întreabă retoric academicianul, gândindu-se la încărcătura metaforică a lucrărilor lui Vida inspirate din folclorul maramureşean. În încheierea cuvântului său, academicianul Marius Porumb rosteşte crezul de o viață al  lui Vida „Să fii mare, nu-i mirare, / Să fii om e lucru mare!”, şi  le adresează mulţumiri celor care au organizat evenimentul de la Carei, îndemnându-i pe toţi  „să depăşească faza micilor răutăţi” şi să fie buni ca şi „artistul care, făcând lucruri frumoase, numai bun poate să fie.”

Felician Pop a invitat-o apoi să ia cuvântul pe cea care „a fost sufletul acestui eveniment”, Daniela Ciută.

„Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, căci la ceas de sărbătoare suntem” au fost  cuvintele de întâmpinare.

O sărbătoare a sufletului , pentru acei ce iubesc si preţuiesc frumosul  care prinde contur prin întreaga  creaţie a  marele artist, sculptorul  Gheza Vida. Ideea organizării  Centenarul Vida Gheza a venit din dorinţa de a ne manifesta public recunoştinţa, admiraţia si aprecierea pentru creaţia şi moştenirea lăsată de artistul maramureşean ale cărui lucrări stau şi astăzi mărturie a măreţiei si a unicităţii creaţiei sale. Darurile cu care a fost înzestrat mânuitorul dălţii eternităţii s-au transmis si familiei sale  iar aceasta ne oferă la rândul ei darul unui act omagial deosebit.

Familiei acad. Porumb i se cuvin toate laudele pentru faptul că  astăzi suntem împreună cu toţii, aici la Carei, la manifestările dedicate Centenarului Gheza Vida. Deşi au fost implicaţi direct în organizarea manifestărilor de ieri de la Baia Mare, oraşul natal al sculptorului, membrii familiei au găsit puterea de a ne susţine si pe noi, careienii în a  cinsti aşa cum se cuvine pe cel ce a lăsat ca moştenire generaţiilor următoare Monumentul Ostaşului Român din CAREI. Dacă  Acad  Porumb a făcut o prezentare a întregii sale opere , eu  voi face referire la  zestrea ce ne-a fost lăsată de  moroşanul Vida, zestre pe care se cuvine să o păstrăm intactă”.

Iese în evidenţă unul din interviurile acordate de artist în timpul vieţii referitor la opera dsa de la Carei. „Lucrarea are mai multe elemente simbolice, începând cu acel cap de ţăran care există la capătul complexului, simbolizând răscoalele ţărăneşti care au fost pe aceste meleaguri. Urmează poarta jertfelor care s-au dat pentru eliberarea patriei. Ţăranca, ce împlântă o floare, simbolizează viaţa nouă care începe. Urmează soldatul eliberator, care sub forma în care e reprezentat ilustrează un ostaş demn de menirea lui, participant activ la eliberarea Patriei. Ca punct culminant al acestui monument, am înălţat obeliscul sau flacăra veşnică, un obelisc ce seamănă cu turlele bisericilor de lemn din Maramureş”. Pe obelisc este săpat următorul text: „Glorie ostaşilor armatei române căzuţi în luptele pentru eliberarea patriei”.

Tot ceea ce am gândit am și realizat. Blocurile de piatră pe care am sculptat detaliile amintite constituie acum un tot unitar… Pot să spun că Monumentul de la Carei este unic în felul lui în țară. Și asta pentru că m-am străduit să nu semene cu altele… Reușita lui mi-a dat concepția altora… Realizez astfel continuitatea operei mele care tinde să înfățișeze lupta seculară a poporului nostru, vitalitate și dinamismul său”.

Surpriza oferită de Daniela Ciută careienilor dar nu numai a reprezentat-o prezenţa în sală a inginerului Nicolae Weinberger, dirigintele  şantierului deschis în anul 1964 pentru construcţia ansamblului monumental.

Vizibil emoţionat, tânărul inginer din vara anului 1964 a adresat  asistenţei câteva cuvinte.

Acesta a subliniat în discursul său că a avut onoarea să lucreze  cu două personalități: sculptorul Gheza Vida și arhitectul Anton Dâmboianu, cel care a realizat structura de rezistență a monumentului. A menționat apoi că nu toți cei care au lucrat pe șantier erau români, dimpotrivă erau mai mulţi maghiari  „dar toți am format o echipă”. A încheiat cu exprimarea unui vis, acela de a participa la sărbătorirea a jumătate de secol de la dezvelirea monumentului.

Daniela Ciută a completat spusele inginerului Weinberger – „deși nu a menționat domnul inginer, vreau să vă spun că a oferit la acea dată soluții tehnice care au făcut ca monumentul să învingă timpul.  A oferit o soluţie tehnică care să confere o mai bună stabilitate obeliscului ce face parte din ansamblul monumental, soluţie acceptată şi apreciată de Anton Dâmboianu.

La finalul discursului său, Daniela Ciută a solicitat  sprijinul oficialităţilor şi a personalităţilor prezente pentru a se respecta denumirea dată de artist creaţiei sale de la Carei şi anume  Monumentului Ostașului Român deoarece în diverse broşuri editate  recent apare ca Monumentul Eroilor.

Directorul Muzeului Ţării Crişului din Oradea, prof. dr. Aurel Chiriac i-a surprins pe cei prezenţi printr-un amănunt simbolic: „în timpul slujbei religioase, un porumbel stătea pe obelisc…a fost sufletul lui Vida Gheza”. A prezentat apoi mai multe lucrări ale maestrului, conchizând că „opera nu putea arăta altfel decât omul”, pe care îl vede „un revoltat perpetuu, expresie a indignării sociale şi estetice”.

A impresionat în mod deosebit discursul  conf. univ. dr.  Ramona Novicov de la Universitatea din Oradea, care îl caracterizează astfel  pe Vida Gheza: „a fost prin excelenţă un om de o bunătate ieşită din comun, un suflet larg în care încăpem fără grijă cu toţii”, pentru a trece apoi la prezentarea în amănunt a Monumentului Ostaşului Român de la Carei, insistând asupra fiecărui detaliu, făcând legătura cu biografia artistului şi cu numele acestuia care înseamnă viaţă. Monumentul Ostaşului Român de la Carei este un „testament viu” semnat Gheza Vida .

Amploarea manifestării dedicate Centenarului Gheza Vida şi prezenţa la Carei a atâtor personalităţi  l-a determinat pe Felician Pop să  constate, nu fără o urmă de invidie, că „ dacă ar putea fi acordat acest titlu, cu siguranță Careiul ar fi numit capitala culturală a județului satu Mare datorită evenimentelor ce au loc aici în ultimii ani,,.

Evenimentul a fost presărat de câteva momente artistice de mare efect. Acestea au fost susţinute de Laura Bakk, purtătoare a unui autentic strai popular, care i-a încântat pe cei prezenţi prin doinele interpretate cu sensibilitate dar  şi de ansamblul condus de prof. Cătălina Curceanu, Club Dance de la Clubul Elevilor Carei, care a interpretat un dans tematic stilizat pe cunoscuta melodie populară Ciuleandra.

A impresionat şi publicul careiean care a vibrat alături de vorbitori, alternând momente de atentă ascultare cu  furtunoase aplauze în armonie cu mesajele discursurilor.

 

prof.Rodica Pop

foto Andreea Moisei

 

comentarii

de Tiberiu Vanca la 3 martie 2013 - 20:21

Tiberiu Vanca:
Stimate Domnule primar Eugen Kovacs: La o amnifestare de talia celei de la C Carei, edilul localităţii trebuia să compară cu insemnele demnităţii. În situaţia civilizaţiei de protocol româneşti, primarii sunt datori să poarte eşarfa cu culorile naţionale româneşti. De ce v-aţi sustras acestei elementare obligaţii? Să fie între motive şi un sentiment antiromânesc? Apreciez faptul că aţi avut puterea să prezentaţi scuze pentru actul de întâmpinare a evenimentului prin pângărirea mediului ce trebuia să adăpostească manifestarea. Spun că apreciez, pentru că în felul acesta întreaga asistenţă a identificat în prezenţa Domniei Voastre autorul vandalizării mediului ce trebuia să adăpostească manifestarea. În rest toate cele bune.

de Angela Costin la 3 martie 2013 - 21:58

Stimata Doamna Daniela Ciuta,
Multe multumiri pentru invitatia de a participa la acest eveniment deosebit.
Si daca el a fost o adevarata sarbatoare a spiritului se datoreaza in mare masura muncii pline de daruire si abnegatie pe care o faceti pentru promovarea valorilor culturale,artistice si spirituale ale neamului.
Cu deosebita consideratie pentru ceea ce sunteti si ceea ce faceti.

de spectator la 3 martie 2013 - 23:15

Un eveniment de inalta tinuta cum rar intalnesti!
O pleiada de personalitati culturale si oficialitati judetene.Intr-adevar pentru cateva ore la Carei a fost capitala judetului!
Deci se poate .Asteptam si alte asemenea evenimente culturale ca personalitati avem!

de Horia Mărieș la 4 martie 2013 - 07:25

Unele mai …. colorate … din presa de …. ziare.

Primarul Kovacs, pe nicăieri

Senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, a criticat starea în care a ajuns monumentul ridicat de Vida Gheza. “Regret că astăzi, în jurul marelui monument, un moment epocal, am călcat în şanţuri şi pe holomuri, ca să mă înţeleagă şi domnul primar, şi mi-am amintit de un cuvânt al celui aniversat şi onorat astăzi: sunt pe nicăieri, care a devenit un proverb popular, pe care l-am auzit şi eu în copilărie, în satul meu natal: eşti pe nicăieri ca Vida Gheza. Şi o să explic de unde a pornit. Marele sculptor a comandat un trunchi de copac dintr-un sat maramureşean, a plătit în avans 5.000 de lei, o sumă foarte mare în perioada respectivă, iar proprietarul l-a tăiat în bucăţele, crezând că este pentru foc. Când a venit să-l ridice pentru sculptură, marele
maestru a exclamat: Sunt pe nicăieri!
Astăzi, domnule primar, cu regret vă spun că aţi fost cam pe nicăieri în ce priveşte amenajamentul din jurul marelui monument.
Sper ca până de Ziua Armatei, de 25 Octombrie, acest monument să fie curăţat, aşa cum am mai făcut-o în urmă cu 9 ani, când eram prefect al judeţului.
Există soluţii, soluţii foarte ieftine, şi chimice, şi de efort”, a declarat
senatorul Valer Marian.

Directorul Vulturescu, lăsat fără sprijin politic

Preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că, prin Monumentul Ostaşului Român de la Carei, Vida Gheza a devenit o personalitate a culturii judeţului Satu Mare. Preşedintele Ştef a criticat lipsa de implicare a Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional în organizarea evenimentului. “Este regretabilă lipsa de implicare a Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu
Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, şi acum, dar şi în decembrie anul trecut, când a privit cu pasivitate la transformarea monumentului în suport pentru iluminatul stradal. E bine să ne sărbătorim artiştii, dar şi mai bine ar fi să o facem din convingere, nu din complezenţă, respectându-le şi protejându-le opera lăsată nouă şi urmaşilor noştri moştenire”, a declarat Adrian Ştef.

Senatorul Valer Marian a anunţat că USL îi va retrage sprijinul politic actualului director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Satu Mare, George Vulturescu.

Conferenţiarul universitar Ramona Novicov a declarat că o doare sufletul pentru faptul că au fost îndepărtate dalele din jurul monumentului, care constituie părţi ale aceluiaşi ansamblu.

CJ şi Prefectura vor curăţa monumentul

Preşedintele Adrian Ştef a anunţat că Prefectura şi Consiliul Judeţean vor prelua sarcina curăţirii monumentului din Carei şi vor veghea îndeaproape evoluţia lucrărilor din zonă, astfel încât acestea să fie finalizate până de Ziua Armatei, adică până în 25 Octombrie.

de nuneda la 4 martie 2013 - 08:57

Senatorul PSD sa critice mai intai pe iliescu, nastase, ponta si apoi monumentul. monumentul nu ne da de mancare.

de grigore la 4 martie 2013 - 09:15

Monumentul de la Carei da mancare spirituala dar postacii udmristi umbla numai dupa mancare moaca ca si kkmen si trupa lui care se inghesuie la cantina sociala a orasului si incita la discriminare etnica neinvitand consilieri sau autoritati de etnie romana la vizitari de obiective de patrimoniu local…..baiu ii ca jenoke a incercat sa bage strambe la greu si a crezut ca daca scoate placile de la monumnet nimeni nu va mai veni…ba a scos si amicii de la judet la inaintare si a bagat pe ascuns in cadourile premiilor de la concurs pliantele scoase pentru evenimentul pregatit de vulturesti si pacurari pentru 28 februarie si anuntat cu surle si trambite prin dezinformarijudetene…cultura banului e cultura lor preferata si nu adevaratele valori ale culturii romane!

de Tiberiu Vanca la 4 martie 2013 - 09:23

Dragă Eugen Kovacs
Aud că ai o condiţie fizică excelentă şi eşti bun la fugă. Dacă cei de pe alături nu te-au felicitat, o fac eu, mai de la distanţă. Fuga e sănătoasă! Prietene! Nu l-ai mai suportat pe Valer Marian şi exerciţiul prin care ţi-a devoalat mişeliile şi ţi-ai încercat viteza ciubotelor. De! Aveai treabă în gospodărie. Trebuia să hrăneşti păsările şi iepurii. Şi peste toate aveai nevoie de un spaţiu intim în care auzit doar de Domnia Ta să înjuri,intim, dar birjereşte,niscaiva nemaghiari, aşa cum fac toţi cei lipsiţi de curaj.
Sunt convins, prietene, că nu vei descoperi niciodată concordia, că eşti prizonierul urei şi vei rămâne astfel. Dar cum ura este un sentiment traumatizant, dar nu pentru cei pe care-i urăşti, cât doar pentru cei ce se încarcă cu ea, iată de ce mă întreb de ce te-ai încărcat şi cu această mârşăvie, nu-ţi erau suficiente celelalte?
Să auzim de bine!

de minunat la 4 martie 2013 - 12:49

MINUNAT a fost tot ce s-a intamplat vineri in Carei!!!!
De mult timp nu am mai asistat la un asemenea eveniment la care sa ia parte atatea personalitati!
Felicitari satmarenilor care au fost in numar mare alaturi de careieni la sarbatoarea unui artist roman de talie internationala!
Organizare impecabila!
Un eveniment de mare amploare si de inalta tinuta!
Sunt mandru ca se intampla si la Carei astfel de activitati care aduc asemenea oaspeti!

de Dionissia la 4 martie 2013 - 14:22

Ar fi frumos dacă ar fi publicate şi rezultatele obţinute la cele două concursuri: de eseu şi de creaţie artistică:) Şi bineînţeles, ne-am bucura să vedem câteva poze cu realizările artistice ale elevilor:) Vă mulţumim!

de Horia Mărieș la 4 martie 2013 - 15:07

Interviu TVMM.ro Marius Porumb – centenar Vida Gheza. Published on Mar 2, 2013

http://www.youtube.com/watch?v=JqtnKJukKik

de Urzica la 4 martie 2013 - 15:35

Noroc cu baimarenii ca grangurii de la satmar nu s-au inghesuit sa dea ceva de la evenimentul de vineri care a fost unul din cele mai ample din ultimii ani din judet.
nici macar nu au consemnat corect despre desfasurarea evenimentului inafara de gazeta.La postul local Radiotransilvania ieri vorbea un fost consilier care nu a reusit sa adune nici 300 de voturi in vara si un ajutor de cascheta despre manipulare insa despre frumoasa manifestare de la castel se faceau ca nu a avut loc.Profesorii Aurel Chiriac si Ramona Novicov au fost ignorati total iar despre academixianul Porumb au scos doua propozitii pe care le-au adaptat la posibilitatile lor intelectuale!
Nu degeaba finanteaza jeno din banii orasului Radiotransilvania carei!

de othilia la 4 martie 2013 - 23:07

Felicitari organizatorilor si mai ales sufletului mare si tenace numit DANIELA CIUTA!TOT ASA MAI DEPARTE …SA FIM MANDRI DE ROMANII NOSTRI…

de Moisei Andreea la 5 martie 2013 - 20:25

Felicitari doamnei Daniela Ciuta si tuturor celor care s-au implicat in organizare. A fost un eveniment amplu, foarte frumos si foarte bine organizat. Felicitari inca o data!

de Horia Mărieș la 6 martie 2013 - 04:36

Presa din Sătmar vuiește de conferințe de presă referitoare la scandalul culturii sătmărene.

Este ăsta un mare scandal? Este scandalul culturii sătmărene?

Da dom’le, este, mai ales fiindcă a ieșit la iveală clar marele rahat vulturesc lipsit de caracter, bun simț și merite, poetul găunos și lăudăros ce era cocoțat în vîrful ei. Prietenul bun al primașului Jenöke.

Dar, principalul vinovat de toată tărășenia asta stă blând în banca lui, cu capul la cutie și își râde în barbă, râde de toți fraierii care se luptă acum în ringul cultural sătmărean. În prostia lui machiavelică, primașul Jenöke a reușit să-i asmută unul împotriva altuia pe românii șefi kulturnici sătmăreni.

Principatul vinovat, cel care a pus paiele pe foc, cel care a generat întreg scandalul este de fapt primarul municipiului Carei, distinsul Eugen Kovács Jenöke bácsi.

Cu mintea lui îngustă, a dat ordin ciracilor săi de la spații verzi și unei firme prietene de prin Marghita, cu o saptămână înaintea centenarului Vida Gheza, să scurme, să sape, să scoată dalele – cică să înfrumusețeze – terenul din jurul Monumentului Ostașului Român din Carei. Sfidând astfel, și fără nici o jenă sau rușine, întreaga populație de origine română din Carei.

Facându-i pe toți oaspeții de seamă ce au participat apoi la evenimentul din ziua de 1 martie să-și înmoaie pantofii în clisă. Vezi cea de a doua fotografie din articolul de mai sus cu Eugeniu Avram, prefectul județului Satu Mare stând drept și mândru – dar de-a dreptul în noroaie.

Chestia asta i-a enervat cumplit pe senatorul Valer Marian și pe Adrian Ștef, președintele consiliului județean Satu Mare, care n-au ezitat apoi să-l pleznească în public pe primaș în timpul simpozionului ce a avut loc la Castel. Valer Marian i-a spus de-a dreptul că e pe nicăieri.

Deci, cu toate victimele colaterale ale scandalului major, cu tot scandalul în floare al culturii sătmărene, cu inevitabila schimbare din funcția de director a poiatului George Vulturescu, să nu-l uităm nicicând pe principalul vinovat, pe capul răutăților, pe primașul de Carei ce n-are de fapt nici stofă managerială, nici minte în căpățână, dar nici bun simț, pe individul numit Eugen Kovács Jenö.

Ăsta este individul care merită ca asupra capului sau să se abată 90% din totalul înjurăturilor. Restul de 10% să se abată peste capul vulturesc cu pletele dalbe.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

de Vio la 6 martie 2013 - 13:00

Am observat ca viata linistit din Carei a luat sfarsit de cand avem pe acest primar.Acum fiecare judeca unul pe altul dupa faptul ca este roman sau maghiar.A reusit sa ne intarite unul impotriva altuia si probabil atunci crede ca nu o sa vedem ce afaceri se fac la primarie cu banul public.
Pana si la consilierii lui se vede ca este interesat de cum stiu sa linga si nu de ce pregatire au.
Nu degeaba se plang si cei care lucreaza in primarie de injuraturile pe care le primesc in fiecare zi mai ales de la fotbalistul care a schimbat trei partide si care inca nu se stie ce scoala a terminat si unde.

de lia la 6 martie 2013 - 22:53

mare invidia la cultura judeteana ca la Carei se pot face lucruri deosebite si fara sa se bage ei in seama.Sunt obisnuiti ca in Carei lumea sa stea cu capu plecat si ei sa vina cu materiale copypaste pentru care primaria sa plateasca sume frumoase;
si eu cred ca e adevar ce spuneti domnule maries.

de MITI la 6 martie 2013 - 22:59

pentru Centenar se dau de ceasu mortii ca nu au fost in stare sa se ridice la nivelul careienilor dar cand primaru udmr distruge monumentul romanesc nu mai striga nimeni de la judet!!!!!
rusine sa va fie ca numai bani vreti de la careieni si nu va intereseaza altceva!

de Manuela la 7 martie 2013 - 09:54

am asistat la cel mai frumos eveniment!
cuvintele profesorilor si mai ales al doamnei de la oradea mi-au mers la suflet!
sunt mandra ca in carei putem sa avem astfel de manifestari.
asa ceva asteapta careienii!

de petre la 7 martie 2013 - 15:33

baaaa… da disperat tre sa fie covaciu daca o comandat el o pag intreaga la d..informatorii judetului…ii pute rau …nemernicu ..sa deie jos pietrele dela monument ca sa se dea el mare cu ce lucrari face….jigodie spui si gata!!!!!unde io fost consoarta vineri???da la avram iancu.???,,.daca tot se lauda ca are nevasta romanca….scarba …nu vrea sa platesca nci datoriile…sa fi primar cu poprire pe salar…ASRTAREALIZARE CONCRETA DOMNU PRIMAR..nu oricine in romania se poate lauda ca are retinere din salar si isi face fabrica la copil din restu de salar….

de Raluca la 8 martie 2013 - 17:37

cel mai elegant eveniment!
in sfarsit vin si la Carei oameni de cultura de valoarea celor care au fost prezenti!
pacat ca primaru nu intelege ca in oras traiesc si romani care nu vor sa devina maghiari chiar daca dansul tot face eforturi!
si romanii au oameni si artisti de care sunt mandri si pe care vor sa ii sarbatoreasca!

de haiduc la 9 martie 2013 - 08:26

UDMR CAREI are un presedinte care atenteaza la monumentele romanesti din oras !!! presedintele UDMR Carei iese din sala la sarbatoarea centenarului Gheza vida impreuna cu deputatul Erdei,sfidand toate oficialitatile si oaspetii dar mai ales careienii!!!
Ati vazut pe cineva din primarie sa fie prezent in sala???
astia astepata 15 martie ca sa injure romanii si apoi sa spuna ca 1 decembrie e zi de doliu!!!

presedintele UDMR Carei este primar numai pentru maghiari si accepta ca in primaria Carei din ROMANIA sa fie obligatorie limba maghiara la inscrierea pentru concursurile organizate in primarie asa cum a facut cand l-a angajat pe Varna LEvente,fost consilier al primarului de satmar si acum director la directia de invatamant din primarie.

Ca nu stie la el romaneste nu conteaza important este ca in primaria Carei sa se stie ungureste!

de costi la 9 martie 2013 - 14:05

si io am fost acolo!!!!fain de tat!!!!

de flaviu la 9 martie 2013 - 19:56

romanii din CAREI cer drepturi egale cu ale minoritatii maghiare din ROMANIA!!!
romanii din CAREI cer sa poata avea posibilitatea de a se inscrie la concursurile pentru posturile din primaria Carei din Romania fara sa fie obligati sa cunoasca scris si vorbit limba maghiara!!!!
romanii din CAREI vor sa ca elevii de la sectia romana sa aiba profesori vorbitori de limba romana si nu care sa le schingiuiasca limba!!!
Mai ales ,romanii din CAREI solicita posibilitatea de a se proteja MONUMENTELE romanesti de furia celor doi primari UDMR din CAREI!!!!!

Lasati un comentariu