Ziua Francofoniei la Carei

• publicat la: 20 martie 2013
Ziua Francofoniei la Carei

 

În fiecare an, la 20 martie, 75 de membi şi observatori ai organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei. Statele francofone dedică lunii martie diverse manifestări culturale, artistice şi educaţionale pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar şi în scopul cooperării şi solidarităţii dintre state.

Debutul celebrării Francofoniei interguvernamentale a fost marcat de crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), la 20 martie 1970 în Niamey (Niger). Aflându-se în continuă cooperare şi lărgire teritorială, organismul a devenit în 1999 Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei (AIF). Din 2006, AIF s-a transformat în Organizaţia Internaţională a Francofoniei. OIF îşi dirigează obiectivele politice şi de cooperare multilaterală în parametrii a patru domenii prioritare: limba franceza şi diversitatea culturală şi lingvistică, pacea, democraţia şi drepturile omului, educaţia, formarea şi invăţământul superior, dezvoltarea durabilă şi solidaritatea.

În cifre, spaţiul francofon înseamnă peste 220 milioane de oameni, în jur de 900 000 de profesori de limba franceză şi 75 state şi guverne membre a OIF. În plus, în Uniunea Europeana, franceza este a doua limba utilizata (19%), după engleză (41%), însă în faţa germanei (10%) şi a limbii spaniole (7%).
România a devenit membru observator al comunităţii statelor şi guvernelor având în comun limba franceză în cadrul Sommet-ului de la Versailles în 1991. La Sommet-ul din Mauritius din 1993, România a devenit membru cu drepturi depline al OIF.
Pentru a celebra Ziua Internaţională a Francofoniei, elevii claselor V-VIII ai Şcolii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” au pregătit un spectacol artistic sub îndrumarea prof. Belteki Francisc şi a bibliotecarei Nicoleta Latiş, de la Biblioteca Municipală Carei. Spectacolul a fost prezentat profesorilor şi colegilor micilor artişti pe scena Sălii Festive a şcolii, apoi în Sala Biblionet a Bibliotecii Municipale Carei.


Evenimentul a debutat cu  un cântec popular francez, Dans le jardin, interpretat de elevele clasei a VI-a B, urmat de celebra piesă, Feuilles mortes, în interpretarea sensibilă a Patriciei Cociorvă.

Cu un timbru vocal deosebit, Iulia Stancu a dat o interpretare  frumoasă piesei muzicale Je veux.
Grupul vocal al fetelor din clasele a VII-a B şi a VIII-a B au adus pe scenă ritmurile antrenate ale piesei Ballade de Paris, urmate de un cântec mai lent, dar plin de sensibilitate, L’oiseau et l’enfant.
Clasa a V-a A a fost reprezentată în spectacol de Maria Potroviţă, Teodra Mihuţ şi Szabo Steven, care au jucat a minisceneta Maitika.
Larisa Latiş din clasa a VIII-a B a încheiat spectacolul cu piesa Larei Fabian, Je t’aime.

 

redactia

Lasati un comentariu