Antonescu: Există riscul de a avea după regionalizare mai multă pagubă decât profit

• publicat la: 2 aprilie 2013
Antonescu: Există riscul de a avea după regionalizare mai multă pagubă decât profit

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a participat, marti, la dezbaterile pe tema reorganizarii administrative a Romaniei de la Academia Romana, prilej cu care a vorbit despre riscurile acestui proiect.

„Regionalizarea, ca si Constitutia, sunt subiecte enorme pe care nu doar, ci in primul rand, politicienii trebuie sa le rezolve”, a declarat Crin Antonescu, cel care este si presedintele comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei.

Presedintele Senatului a subliniat faptul ca acestea doua sunt „proiecte care au ambitii in profunzime”, pentru ca „afecteaza fara exceptie viata fiecarui cetatean”, dar au si „ambitii in timp”.

Crin Antonescu s-a aratat multumit ca „dincolo de decidentii politici” conlucreaza la proiectul regionalizarii si „elita academica si universitara, specialistii din domenii implicate”.

Totodata, presedintele PNL a subliniat faptul ca „raspunsuriule corecte se dau doar la intrebari bine puse”, iar in cazul regionalizarii aceste intrebari sunt „De ce? Cum? si Pentru cine?” se face regionalizarea.

„Raspunsul corect la aceste intrebari ne poate feri de riscurile reale pe care un proiect de o asemenea amplitudine il reprezinta(…) Riscurile le presimte toata lumea. Primul risc major este reactivarea vechiului blestem al formelor fara fond”, a subliniat senatorul PNL, explicand ca nu trebuie ca regionalizarea sa se faca doar pentru ca „asa trebuie, asa e la moda, asa e in toata Europa”.

Crin Antonescu a mai declarat ca exista „riscul, de atatea ori dovedit real, de a avea dupa aceasta regionalizare mai multa paguba decat profit”.

Presedintele PNL a spus ca acest risc aprare daca USL va incerca sa multumeasca „o birocratie pe care parem a o detesta in toate discursurile noastre, dar care de decenii nu inceteaza sa creasca, mai mare, mai sanatoasa, mai agresiva”.

Un alt risc evidentiat de Crin Antonescu este acela de „a ne cufunda in dispute meschine”, despre „ce partid are mai mult de castigat, ce comunitati locale, ce lideri de comunitati locale mai castiga sau mai urca o treapta in ierarhia puterii si administratiei”.

De asemenea, acesta a semnalat ca regionalizarea este insotita si de riscul de a fi scapat din vedere echilibrul pe care il impune „unitatea statala a Romaniei”.

Crin Antonescu a subliniat ca miza proiectului regionalizarii se refera la reasezarea statului „intr-o formula moderna, eficienta, democratica”, in timp ce „destinatarul este cetateanul in comunitatea sa”.

La dezbaterile organizate de Academia Romana pe tema regionalizarii au mai participat premierul Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea, cel care se ocupa de proiectul USL al regionalizarii.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu