Ce facem de 1 Mai?

• publicat la: 29 aprilie 2013
Ce facem de 1 Mai?

Dilemă mare pentru crestinii ortodocşi şi greco-catolici care vor sărbători Paştele în data de 5 mai.Pentru prima dată in ultimii 10 ani,Sărbătoarea Muncii,1 Mai, cade in perioada Postului Paştelui,a Săptămânii Patimilor.

Testul e cu atât mai greu de trecut cu cât se  anunţă o vreme numai bună de ieşit la iarbă verde. Culmea,ziua de 1 Mai cade intr-o miercuri,deci şi cei care postesc numai miercuri şi vineri vor fi pusi intr-o situatie delicată.

Deşi  în Săptămâna Mare se recomandă să ne pregătim atât sufletul, cât şi trupul,tentatiile vor fi mari mai ales pentru cei obisnuiti să prăjească micii sau grătarele lângă beţele de pescuit sau doar  in apropierea unei păduri.Noroc cu site-urile cu reţete culinare care oferă variante de mititei de post, cum ar fi cei făcuţi din soia sau din ciuperci.

Pregătirile pentru Paşte vor limita deplasările pe distanţe mai mari pentru cei care au decis să facă un compromis  intre  posibilitatea relaxării de 1 Mai si pregătirile pascale de  ultimă oră.

Pasionaţii de pescuit au la indemână în ultimul timp tot mai multe oferte de a practica sportul preferat in imprejurimile Careiului.

Intr-un ambient deosebit,puteti să vă  aruncaţi momeala pe lacul Csilag de la Moftin,la iesirea din localitate cum veniti dinspre Carei.

SC Star Fisch Moftin ,societatea care administrează luciul de apă, percepe o taxă de 40 lei/zi si vă asigură că dispune de exemplare de crap,caras,ştiucă ,somn sau roşioară .Mai multe informatii puteţi obtine la 0744/565/172

O altă variantă ar fi lacul de la Andrid,unde pentru 12 h se percepe taxa de 40 de lei iar pentru 24 h,50 de lei si posibilitatea de a lua acasă 3 kg de peşte.

Aici,în data de 1 Mai,de la ora 9,00 va avea loc un concurs de pescuit,pentru inscriere urmând să achitati 50 de lei in care e cuprins si un meniu preparat la faţa locului.Se vor premia primii 3 clasati.Inscrieri si informatii suplimentare la 0744/523.274.

Posesorii permiselor de pescuit ANPA pot pescui pe canalele publice din zona Careiului numai cu momeli artificiale pentru ştiucă,cu eliberarea capturii,conform ord.400-2013 al Ministerului Mediului.

La lacul de la Ianculesti,locurile de pescuit din perioada 1-2 mai din acest an vor fi limitate la 16,deorece Apaserv Satu Mare a inchiriat restul de locuri.

Si aici taxa de pescuit este de 40 lei/zi in care intra si 3 kg de crap,de caras si un răpitor.Mai multe informatii la 0745 573677.

In curs de amenajare este  lacul de la Foieni,in proprietate privată,pe care l-am remarcat in cursul deplasării la Grădina Cailor,in căutarile nostre pentru descoperirea exemplarelor de dediţei despre care am si scris în articolul Plante rare puse în pericol la Foieni


Tot atunci am observat că Primăria Foieni a amenajat fosta  Moară în muzeu,la fel ca şi  Casa Svabilor,urmând ca în scurt timp să le introducă in circuitul turistic.

Sedentarii sau cei obosiţi de activităţile casnice,se pot relaxa în acest mic sejur urmărind filme din colecţia personală de DVD-uri de mult …nevizionate.Stiva  de filme pe DVD ,recent ştearsă de praf,vă va da posibilitatea să  revedeţi  toate seriile Lost, Gilmore Girls, Sex and the City sau Friends. Aveţi nevoie doar de provizii serioase de popcorn şi o canapea foarte confortabilă.

Desigur,cei care dispun de un teren în viile oraşului sau au norocul de a sta la casă,vor folosi această perioadă pentru plantarea răsadurilor de tot felul.Piaţa Agroalimantară oferă variate sortimente de răsaduri de legume sau flori,pentru toate buzunarele.

Fiind în Săptămâna Mare, sunt binevenite acţiunile caritabile,de binefacere,nu toţi având posibilitatea de a întâmpina Paştele cu bucate alese pe masă sau într-o ţinută nouă.Cei care cunoaşteţi familii nevoiaşe aveţi posibilitatea să le daţi  din puţinul sau prea-plinul vostru  într-o încercare de a le aduce  o raza lumină în suflet de sărbători. Câteva ore pierdute pentru tine ar putea însemna mult pentru alţi oameni. Puteţi începe  printr-un gest prin care să-i ajutaţi pe ceilalţi prin  vizita la un aşezământ de bătrâni.

Ocupanţii centrelor pentru vârstnici  au multă nevoie de prezenţa  creştinilor în această perioadă,pentru a-şi alina dorul de familiile dispărute sau inexistente.

Oricare ar fi modalitatea pe care ati ales-o pentru petrecerea timpului liber in Săptămâna Patimilor ce include si 1 Mai,Ziua Muncii,

redacţia  Buletin de Carei vă doreşte să aveţi parte de Sărbători Fericite şi liniştite alături de cei dragi !

 

Daniela Ciută




comentarii

de Ocean la 30 aprilie 2013 - 21:03

Ce facem de 1 mai ,? Nu facem nimic, ptr ca nu avem banuti

de Ionela la 30 aprilie 2013 - 22:25

Nu toate lucrurile frumoase se fac cu bani sau banuti.O vorba buna si o imbratisare batranilor singuri in prag de sarbatori nu costa bani.Nici o plimbare cu bicicleta impreuna cu familia nu ne scoate bani din buzunar.
Nu banii sunt totul in viata!

de Asta facem că nu costă la 1 mai 2013 - 22:33

1 Mai in Parcul National

http://www.youtube.com/watch?v=MRySCbHHh6k

Lasati un comentariu