Cercetătorii iau atitudine.Membrii CNSC au demisionat in bloc

• publicat la: 12 aprilie 2013
Cercetătorii iau atitudine.Membrii CNSC au demisionat in bloc

Membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice au decis in unanimitate sa isi prezinte demisiile dupa ce Guvernul a hotarat sa nu respecte contractele de finantare semnate, generand haos in sistem.

In comunicatul in care isi anunta demisia in bloc, postat pe site-ul CNCS, se arata ca decizia a fost luata pentru ca „subfinantarea cercetarii fundamentale, incalcarea principiilor de predictibilitate si de continuitate a finantarii, lipsa apelurilor pentru principalele instrumente de finantare gestionate de catre CNCS, inutilitatea monitorizarii performantei stiintifice, in contextul unor bugete injumatatite si lipsa oricarei actiuni de consultare a CNCS de catre MEN in probleme de importanta majora care intra in atributiile CNCS, determina un blocaj cvasi-total al tuturor componentelor de actiune ale CNCS”.

„In aceste conditii, CNCS se afla in imposibilitatea indeplinirii misiunii sale de a stimula excelenta in cercetarea stiintifica din Romania si de a asista Ministerul Educatiei Nationale in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea activitatilor de cercetare stiintifica din Romania.

Din acest motiv, noi, membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice, am decis in unanimitate sa ne prezentam demisiile in perioada urmatoare”, se arata in comunicatul citat.

Misiunea CNSC este de a stimula excelenta in cercetarea stiintifica din Romania, oferind consultanta Ministerului Educatiei in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea programelor de cercetare din Romania.

Aceste programe de cercetare devin mecanisme eficiente de stimulare a excelentei doar in conditiile respectarii unor principii precum competitivitatea selectiei, predictibilitatea finantarii, continuitatea programelor, mai arata membrii CNSC.

Deciziile Guvernului: Intarzieri, reduceri de bugete la programe in derulare, deschiderea unei noi competitii!

Din pacate, deciziile luate de Guvern si de minister de la inceputul acestui an au avut rezultate dramatice. Astfel, s-a decis intarzierea deschiderii finantarii pe anul curent, pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei, dar si reducerea cu circa 50-55% a bugetelor pe anul 2013, pentru toate proiectele aflate in derulare in competitiile PCE2011 si PCCE2012.

Apoi, Guvernul a decis intarzierea cu 4 luni a anuntarii proiectelor finantate in cadrul programelor Resurse Umane si Idei (competitia 2012), raportat la momentul finalizarii procesului de evaluare (noiembrie 2012).

Mai mult, chiar daca a fost anuntata deschiderea finantarii pentru proiectele PCE 2012 incepand cu semestrul doi al anului in curs, lipseste inca lista finala cu proiectele propuse spre finantare, se arata in comunicatul CNCS.

Totodata, Guvernul a decis reducerea cu 6 luni a duratei de desfasurare (cu reducerea bugetara aferenta) a tuturor proiectelor de tip PCE finantate in competitia din 2012 si reducerea la 15% a ratei de succes pentru competitiile PCE, TE si PD organizate in anul 2012, dupa ce, in decembrie 2012, UEFISCDI si CNCS au convenit asupra unei rate de succes de 35%, conforma cu bugetul total anuntat prin pachetele de informatii pentru toate cele trei competitii.

De asemenea, a fost intrerupta continuitatea programelor, prin ne-deschiderea unei noi competitii pentru cele trei principale instrumente de finantare aflate in coordonarea CNCS, si anume: PCE, TE si PD. In plus, a fost anulata finantarea aplicatiilor eligibile din cadrul programelor Workshop-uri Exploratorii si Scoli de Studii Avansate pentru anul 2013.

„Toate aceste modificari au fost anuntate fara nici o consultare prealabila a CNCS. Mai mult, aceste schimbari semnificative vin in contradictie cu asigurarile primite din partea conducerii ANCS cu privire la sustenabilitatea tuturor instrumentelor de cercetare aflate in derulare.

Nu in ultimul rand, trebuie remarcat faptul ca aceste masuri de austeritate apar, in mod paradoxal, pe fondul lansarii in 2013 a unei noi competitii in cadrul programului Parteneriate, cu un buget mai mare decat cel din anul precedent”, se mai arata in comunicatul prin care membrii CNSC isi anunta demisia in bloc.

Bani vor fi irositi. Exodul cercetatorilor se va relua

In opinia CNSC, masurile Guvernului „anihileaza in totalitate principiile predictibilitatii si continuitatii finantarii mentionate la inceputul acestui comunicat si vor avea un impact negativ major asupra excelentei in cercetare”.

Astfel, pentru cele mai multe proiecte aflate in plina desfasurare, dar mai ales pentru cele cu caracter experimental, reducerile cu 50-55% ale bugetelor anuale nu sunt gestionabile fara ca obiectivele asumate initial sa fie sever afectate sau chiar total compromise, banii alocati pana in prezent fiind in mare parte irositi.

De asemenea, aceste masuri vor induce perturbatii majore in comunitatea stiintifica, ce vor conduce la degradarea resursei umane prin demotivarea cercetatorilor si instalarea unui climat de neincredere accentuata in sistemul national de finantare. O consecinta imediata a deciziilor amintite va fi reluarea exodului cercetatorilor performanti.

CNSC nu a girat masurile ministerului

In aceste conditii, CNSC a decis sa se implice inca din luna martie, desi nu are atributii executive. Astfel, la inceputul lunii martie s-a solicitat in scris domnilor ministri Pricopie si Costoiu informatii in legatura cu deschiderea finantarii pentru anul in curs. Din pacate MEN nu a raspuns in nici un fel scrisorii inaintate.

Apoi, imediat dupa ce a fost informat despre masurile ce urmeaza a fi luate de guvern, CNCS a solicitat MEN o suplimentare a bugetului total si o distribuire mai uniforma a reducerilor intre programe si competitii de proiecte, solicitare ramasa de asemenea fara raspuns si fara reactie.

In aceste conditii, „din dorinta de a nu gira in fata comunitatii stiintifice in vreun fel toate aceste masuri ale MEN”, CNCS a refuzat sa semneze listele cu proiectele aprobate pentru finantare din competitia 2012, considerand ca ratele de succes de 15% sunt mult inferioare alocarilor bugetare anuntate prin pachetele de informatii ale respectivelor competitii.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu