Comunicatul Gărzii de Mediu.Arhitectul peisagist nu recunoaşte inventarul spaţiilor verzi

• publicat la: 22 aprilie 2013
Comunicatul Gărzii de Mediu.Arhitectul peisagist nu recunoaşte inventarul spaţiilor verzi

 

       Urmare a articolului „ SOS.Opriţi măcelul copacilor! Cine eliberează avize de tăiere pentru Primăria Carei?”  apărut în presa locală, pe site-ul “ http://www.buletindecarei.ro/” şi transmis către Garda Naţională de Mediu, comisarii Comisariatului Judeţean Satu Mare s-au autosesizat şi au efectuat un control în urma căruia s-au constatat următoarele:

In anul 2009 UAT Carei a solicitat APM Satu Mare acordul de mediu pentru proiectul “Reamenajarea strada 1 Decembrie 1918 Municipiul Carei Axa de dezvoltare” fiind emisa notificarea de tipA nr 2142 din 27.03.2009. In data 13.03.2013 a fost emisa o adresa cu nr 686 de catre APM Satu Mare prin care UAT era informata ca speciile de arbori ce urmeaza sa fie inlocuite nu sunt protejate. Pentru reamenajarea acestei cai de comunicatie se vor inlocui 104 arbori de diferite specii.

S-a efectuat o marcare prealabila a arbustilor si arborilor  pentru a fi taiati, constatandu-se ca s-a respectat planul de taiere nefiind taiati arbori protejati conform legii 24/2007 la zi.

“Reamenajarea strada 1 Decembrie 1918 Municipiul Carei Axa de dezvoltare” face parte dintr-un proiect finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013 pentru care a fost aprobat studiul de fezabilitate si s-a intocmit proiectul tehnic. Prin proiectul tehnic si SF s-a angajat obligatoriu un arhitect peisagist care a intocmit inventarul spatiilor verzi, suprafata acestora marindu-se cu circa 25% fata de stadiul actual. Pentru aceasta lucrare s-a emis hotarare de consiliu local, autorizatie de construire nr 19 din 09.03.2011.

In momentul controlului au fost oprite taierile de arbori. Au fost taiati doar arborii care prezentau un pericol real pentru populatie fiind imbatraniti sau bolnavi pentru acestia existand planse foto. Au fost replantati 3 arbori de diferite specii.

In cadrul proiectului sunt alocati 167 588 Ron pentru plantarea a aproximativ 9437 bucati de arbori, arbusti si flori, conform proiectului tehnic.

Ca si masura s-a impus solicitarea la APM Satu Mare a acceptului de taiere/inlocuire pentru fiecare tip de arbore, insotit de motivatie si cu plansa foto.

comunicat

 

 Acest comunicat a fost primit pe adresa redactiei noastre din partea Comisariatului Judetean al Gărzii Nationale de Mediu.

Nici nu mai comentăm inexactitatea datelor referitoare la „mărirea suprafeţei spatiilor verzi,potrivit celor întocmite de un arhitect peisagist”.Persoanele care vin in control nu iau legătura decât cu cei impotriva cărora a fost făcută sesizarea,ignorând starea de fapt din teren,de pe plan local?

Am solicitat informaţii despre persoana care a fost angajată ca arhitect pesagist pentru executia proiectului  câstigat de firma Tarr srl, in instanta,in iunie 2012,in  detrimentul consortiului format de Dominium Satu Mare,Solpress Satu Mare,SC Erlux Satu Mare şi SC Nastand SRL Turulung.

Nici la Biroul de Urbanism si nici la Biroul Tehnic nu cunoaşte  nimeni persoana numită Nemethy Laszlo din Oradea,de la firma SC Alfa Control SRL decât din acte,potrivit celor discutate la aceste departamente din Primăria Carei.Încă nu a fost prezent la Carei până în momentul de faţă,arhitectul peisagist menţionat!

Contactat telefonic,acesta a recunoscut că a avut doar o discutie de principiu cu  o persoană al cărui nume nu şi-l aminteşte,inainte de participarea firmei de execuţie la licitaţii,solicitându-i-se un CV si o copie după Diploma de Studii si spunându-i-se că va fi contactat în momentul în care va fi nevoie de serviciile dumnealui.

Mai mult,acesta NICI NU A VĂZUT PÂNĂ la ora actuală,22 aprilie 2013,cum arată proiectul,conform celor afirmate de chiar domnia sa într-o convorbire telefonică purtată în jurul orei 15,00 a zilei de azi,darmite să intocmească inventarul spaţiilor verzi aşa cum se menţionează in comunicatul Gărzii de Mediu.

Anul trecut am avut o înţelegere cu o firmă din Carei care a spus că deoarece nu au găsit niciun arhitect peisagist in judetul Satu Mare au apelat la mine.Până acum nu am fost solicitat pentru nici un fel de serviciu,nu am văzut niciun proiect de la Carei şi nu mi s-a transmis nimic despre lucrare.Vă mai spun că eu nu am mai fost in Carei de 20 de ani si nu am nici o legătură cu lucrarea despre care mă intrebaţi,afirmă domnul Nemethy  Laszlo.

Deci,domnilor de la Garda de Mediu,acest om nu avea cum să inventarieze spaţiile verzi dacă nici măcar nu a fost prezent fizic la Carei şi mai mult,nici măcar nu a văzut proiectul ,potrivit propriilor sale declaratii!

Oare cine a intocmit acest raport total nereal ,care nu corespunde cu datele din teren,fapt de care isi dau seama  careienii care au văzut cum spaţiile verzi din centru au fost inghitite de aleile pavate si urmează ţâşnitoarele care sunt curioasă dacă vor fi cele mentionate in proiectul câştigător de fonduri europene ?

 

Daniela Ciută

 

Imagini cu unul din părculeţele  defrişate  pentru a se putea planta puieţi noi,în valoare de peste un miliard de lei.

ACUM

 

 

                                                  

comentarii

de copacul la 22 aprilie 2013 - 16:25

dupa ce ca au tait la noi fara mila acum sa intelegem ca cineva a falsificat semnatura lui laci nemethi????
la fel cum au facut si alte actele din primarie???
la fel ca si cu casele retrocedate la cine da mai mult si pe proprietariii dam la judecata ca au avut si asa prea multe???
astia de la primaria din carei dupa ce legi lucreaza?
frica mare la DNA deei????

de Anti la 22 aprilie 2013 - 18:46

ce tare!
fura din spatiul verde si spun ca au marit!
au tait din spatii verzi pentru parcarile si apoi pt pistele de biciclete si apoi pentru aleile cu pavajele si pentru betoane si ei spun ca au marit spatiul verdfe!
poate la seful de la spatii verzi si la primarul acasa ca la oras sigur se vede cumn au taiat totul!

de Hilda la 22 aprilie 2013 - 20:27

cum au crescut spatiile verzi cand in locul trandafirilor au fost betonate spatii de parcare iar pe spatiul verde cu copaci cum se vede in poze acum va fi alei cu dale probabil ca sa putem face plaja si sa ne udam apoi in fantana.?
parcul mic din fata de la bucurestiu a disparut de TOTUL si vom avea platou de betoane si acolo.
daca place pavajele la primar de ce nu baga la el in curte si sa ne lase pe noi cum am avut umbra in oras si in parc!!!
si castanii ati taiat de acolo si aduceti oamenii de la mediu din satumare care sa minta la bucuresti ca nu ati taiat si nici usturoi nu ati mancat!

cine mai crede asa mincinosi ca in primaria Carei??

de Horia Mărieș la 22 aprilie 2013 - 21:07

1) Nu mă mir de loc de minciunicile înșirate în scrisoarea celor de la Garda de Mediu. O scrisoare tipică, scrisă de un funcționar lenes, scrisă comod dintr-un fotoliu de piele, lipsită total de responsabilitate, ba chiar și de bun simț fiindcă te minte fără nici o jenă. Îi doare pe ei exact pe undeva de mediu, de copaci, de oameni; pe ei ii doare doar dacă „leafa merge – noi cu drag muncim”.

Dar pe la Dögtér și pe str. Baltilor au fost, și-au băgat nasul pe acolo ca să vadă ce mizerie este, i-au amendat sau nu pe cei de la BioFlorisal SRL? Ca și acolo este treaba (de control) a Gărzii de Mediu. Au fost pe draqu! Cum să se ducă ei în locuri în care mai și pute? Ei este oameni fini, că este mai mult de doi !

2) Arh. Nemethy Laszlo este membru al Filialei Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România si asociat la S.C. Alfa Control S.R.L., Cod Unic de Identificare: RO 56583, Nr. Registrul Comertului: J5/1072/1991, firma inregistrată din data 26 Noiembrie 1992, Tipul de activitate, conform clasificarii CAEN din 2011: Activitati de arhitectura, Salariati: 2 angajati, Profitul net: 16,577 Lei (an 2011) deci pare să fie o persoană crdibilă, dar ce să facă omul dacă n-a fost solicitat de nimeni din partea firmei care a câștigat licitația sau din partea beneficiarului lucrării, Primăria Municipiului Carei?

3) Sunt foarte curios să aflu ce semnături tronează pe actul invocat de Garda de Mediu în scrisoarea citată în articol (Aut. de Constr.) și pe Hotărârea C.L. ce este invocată:

„Pentru această lucrare s-a emis hotărâre de consiliu local, autorizatie de construire nr. 19 din 09.03.2011.”

de Andrei la 22 aprilie 2013 - 22:12

Am avut un oras frumos,si acum avem un oras distrus ,cu cetateni tristi,condudsi de niste indivizi amatori si lacomi pentru avere pentru orice pret.

de Horia Mărieș la 22 aprilie 2013 - 22:35

🙂 Doamne, ce cloacă! 🙂

de Andrei la 22 aprilie 2013 - 22:46

Minciuna este pacat.Stie cineva ce este plata pacatului?

de Andrei la 22 aprilie 2013 - 22:50

Da radacina tuturor

de mine la 22 aprilie 2013 - 22:53

Da radacina tuturor relelor? Si tatal minciuni?

de Cristian la 23 aprilie 2013 - 00:36

Copacii tăiaţi în părculeţul de faţă erau toţi sănătoşi.Era un copac găunos lângă blocul turn pe care l-au tăiat, şi l-au dus în părculeţul din faţa magazinului Oţelul, să creadă lumea că s-au tăiat copaci găunoşi şi bolnavi.
Să mai ai încredere în liderii oraşului, orice iese din gura lor e minciună !

de Horia Mărieș la 23 aprilie 2013 - 04:48

@Cristian la 23 April 2013 – 00:36

„Era un copac găunos lângă blocul turn pe care l-au tăiat, şi l-au dus în părculeţul din faţa magazinului Oţelul, să creadă lumea că s-au tăiat copaci găunoşi şi bolnavi.”

🙂 Se pare că liderii de la önkormányyat vor trebui să fie iertați, măcar dau oamenii dovadă de imaginație. 🙂

Asta cu căratul ăluia găunos în față la Oțelul mi-a plăcut!

de trist la 23 aprilie 2013 - 06:13

ce pacat ca cei alesi de careieni nu au manifestat nici macar un sentiment fata de orasul pe care l-au primit sa il conduca.
unde este respectul fata de traditii si fata de mostenirea lasata noua de inaintasii care au sadit cu mare drag acei copaci taiati.
am mai citit pe site ca se spune ca sunt bolnavi.sa existe la carei o epidemie care imbloinaveste sute de copaci si sa nu ne spuna nimeni nimic?
oare e contagioasa si pot si oamenii sa primesca ceva virusi de la boala copacilor?

de Bela la 23 aprilie 2013 - 07:10

la primarie se merge deja prea departe de cand familiile lucreaza impreuna si se fac angajari cu tot felul de jonglerii daca guvernul nu le aproba altfel….la fel este si cu proiectele care sunt modificate imediat dupa ce sunt admise pentru obtinere de fonduri…..nu le mai ajung nici salariile uriase la cei din primarie si acum poftesc la fondurile europene date pentru lucrari…nu stiu astia de la garda cu cine au dea face….

de cosmin la 23 aprilie 2013 - 12:04

un dezastru creat pentru o mai buna sifonare a fondurilor catre cel mai dintai datornic al Careiului sustinut de driblingurile lui szopi””’
cloaca de vipereimputiteudmriste

de memphis la 25 aprilie 2013 - 06:40

se grabeste omu sa isi faca plinu pe un secol dupa ce a fost reales si apoi sa plece cu malaiu unde sa nu ajunga bratu legii.
da stiu ca au tupeu astia din primarie ca sa bage la inaintare oameni nevinovati si sa semenze in numele lor!

de Parerea mea la 25 aprilie 2013 - 06:51

Dezinformare la maxim…!!!

Zilele trecute am citit in gaz sau inf un articol despre Carei cu titlul.
„Taierile de copaci din Carei au fost legale”
Mai suporta pamantul si mai multa dezinformare, minciuna, fals, uz de fals, fals in acte publice? Domnilor procurori! Va rog sa observati aceste aspecte.
Oare Bekessy si Szapanos se repozitioneaza sau vor face ca ploua.
Dar mai este dreptate in lumea asta?

de cineva la 25 aprilie 2013 - 07:20

dreptate NU…
sistem ticalosit Da

de Ocean la 25 aprilie 2013 - 17:31

Minciuni, furtisaguri, ticalosenii, asta au facut de cind sunt ei, cine ei:UDMR-ul nostru drag micut si scump. Mincaleas sufletulul lor.

de observator la 26 aprilie 2013 - 15:41

pentru orice cacareaza Prefectura se tot sesizeaza dar cand vine vorba de Carei si primarii UDMR se face ca nu e pe faza!
Nici de retrocedari nu ia aminte Prefectura desi la Carei sunt mai tari criteriile etnice decat cele de proprietate!
Pentru apa baltita si o barfa cu amicii sunt toti prezenti dar totul pana la UDMR careia i se permite sa incalce legea dupa bunul lor plac desi salariile parca in lei le incaseaza si nu in forinti!

de biluta la 28 aprilie 2013 - 00:06

proiectele finantate de UE si modificate ca sa se poata face jumatate fonduri ca sa mai le ramana si lor sunt vaca de muls pentru famiglia udmr ce conduce orasul ca dictatorul impuscat!
au ajuns sa falsifice fara rusine pentru un euro in plus!

de coriolan la 28 aprilie 2013 - 22:17

Ei iata un precedent!Sa falsifici semnatura unei persoane, un gest de aluara penala! Sunt foarte curios, se va musamaliza PROBLEMA sau chiar se va face dreptate!….

de nelu la 29 aprilie 2013 - 13:58

la satumare nu ajunge guvernul ponta cu sanctiunile?? sau de cand e frunda bagat se fac ca nu vad udmristii penali??asta era trocu pt intrarea in cabinetele puterii??
psdistii au acceptat ca nastase sa faca puscarie si pe udmristi ii menajeaza?? interesanta logica

de magistrat la 29 aprilie 2013 - 14:55

Nu e LOGICA
E INTERES

de mircea la 30 aprilie 2013 - 10:25

gandire de primar udmrist-sa pui prima data bancile pe partea cu soare si in statia de autobus de peste drum unde e si umbra sa te faci ca uiti sa le pui!1

de tibi la 30 aprilie 2013 - 12:35

Mai mergi si tu
La strand ca i cald….

de daciafan la 6 mai 2013 - 09:33

pavarea trotuarelor din cartierul MV 2 spune totul despre edilii nostri
nu spun ca reamenajarea nu era necesara dar modul in care se executa si mai ales calitatea dezastruoasa a lucrarilor ar trebui sa nasca niste reactii din partea noastra a contribuabililor
au inceput lucrarile in foarte multe puncte, nu termina nicaieri, abandoneaza lucrarile in diferite stadii, echipele nu se sincronizeaza, nu au grija de lucrarile executate deja (cu alte cuvinte distrug mai mult decat repara)
pe scurt e HAOS

de predicator la 6 mai 2013 - 10:12

la inceput…a fost HAOS ul…
apoi a urmat FACEREA….
„sa se faca lumina”…si desparti lumina de intuneric(oare ?)

…………………………….
aveti putintica rabdare,stimabile..
aveti putintica rabdare,onorabile..
……………………………..
……………………………..

de enorias la 6 mai 2013 - 11:42

haosul e generalizat in capul lui kovacs si keizer si putintica rabdare e pentru incasarea comisioanelor de la lucrari si stergerea urmelor pe cand vine curtea de conturi ?????
stim ca umbla peste tot dupa bani si apeleaza la toti uslistii doar ca nimeni nu mai e prostul lor ca ei sa umble cu banii multi si sa ii bage la biserica reformata pentru tot felul de activitati ce nu se pot dovedi!
uslistii sa vine cu banii ca jena si fotbalistu sa isi ingrase conturile ca si pe cand era udmru la guvernare si ne-am ales cu nimica pt oras doar ei cu depozitele si casele si afacerile personale.
cum se face ca un primar cu retinere pe salr sa aiba bani de luat pamanturi si sa inceapa constructie de fabricuta pt baietel pe drumul de foieni dupa calea ferata???
de ce nu face carte de munca la angajatii de la scaune si cand vine controlu ii baga in depozit sa nu se vada cati sunt????
putintica rabdare stimabile ca ies la iveala toate usor-usor onorabile predicator fatarnic si ipocrit

de Gerula la 6 mai 2013 - 12:20

Numai pentru falsurile si ilegalitatile din primaria carei ar avea de lucru procuratura un an intreg ca doar jenobacsi nu e mielul in care pozeaza de cand a scapat de saracia lucie in care a ajuns dupa ce a condus cu succes spre faliment firmele sale…Ponta si Dragnea au ajuns sa sprijine evazionistii udmristi de la Carei de dragul coabitarii?
Unde sunt banii dati la Castel in iarna ? De ce pica mereu tencuiala facuta cu Fonduri Europene?
Unde sunt banii dati pentru noua primarie la care acoperisul si lucrarile se tot refac?
Unde se ascund institutiile care treebuie sa vada cum se cheltuie banul public?

de mucalit la 6 mai 2013 - 13:09

La primarie…
Nemigaz ilike?
Klarika?
Jo fizetes=halgatas

de iepurasul la 6 mai 2013 - 14:05

medicii din carei nu au salarii cum au soferii lui jeno si consilierul personal de la ziarul maghiar si nici macar nu merge la slujba ,hihihi ce tepe trage kovacs la cine au votat la el hihihihi…..numa lui csabika de la spatii verzi da la el sutele de milioane pentru schimbre la parcul dupa ce taie toti copacii sanatosi din orasul carei

de neaLoci la 6 mai 2013 - 15:44

ma suca ma..
ma da rau e sa fii prost..
rau e sa fii prost…
ma se rasturna ma caru cu prosti ma suca ma..
la karei
ma tu ori esti ardelean ori esti prost……

Lasati un comentariu